Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Οξυά Καρδίτσας από το Σύλλογο Απανταχού Οξυωτών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις του πανηγυριού του Αηλιά με την επωνυμία ΑΪΛΙΑΤΙΚΑ 2015, που διοργανώθηκαν από τον Σύλλογο Απανταχού Οξυωτών Ν. Καρδίτσας «Ο Άγιος Δημήτριος» στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής στην Οξυά από 19 έως 20 Ιουλίου.

Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες λόγω της τραπεζικής αργίας, δεν στάθηκαν ικανές να κρατήσουν μακριά τους Οξυώτες και τους φίλους τους από την παράδοση και να μην συμμετάσχουν στο εορταστικό διήμερο.

Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με τον Μέγα Εσπερινό και αρτοκλασία στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του Αηλιά, και συνεχίστηκε τις βραδινές ώρες στην Αγία Κυριακή με τη θεατρική παράσταση «Δυό γαμπροί για τη Γιωργίτσα» του Ντίνου Κορδώση, από τη νεοσύστατη ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του Συλλόγου μας. Μια ηθογραφική κωμωδία που παρακολούθησαν πάνω από 200 άτομα στους οποίους σκόρπισε τον ενθουσιασμό.

[espro-slider id=1828]

Η υπόθεση του έργου είναι σχετική με την σκληρή ζωή στο χωριό της Οξυάς αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Αγράφων στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Καταγράφονται εικόνες από ήθη, έθιμα, ασχολίες, προβλήματα και ενδιαφέροντα εκείνης της εποχής. Μια παράσταση που όχι μόνο διασκέδασε τους παρευρισκόμενους αλλά ανέδειξε μηνύματα, τεκμηρίωσε απόψεις κι έκανε τους παλαιότερους να νοσταλγήσουν και τους νεότερους να μάθουν.

Μετά το κλείσιμο της αυλαίας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κων/νος Μπλέτσας ευχαρίστησε τους συντελεστές κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην πολύτιμη προσφορά του Ντίνου Κορδώση για τη συγγραφική και σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης, απονέμοντας του τιμητική πλακέτα. Εκ μέρους της θεατρικής ομάδας την οποία αποτελούσαν Οξυώτες ερασιτέχνες ηθοποιοί στο πρώτο τους καλλιτεχνικό εγχείρημα, προσφέρθηκε αντίστοιχα συμβολικό δώρο.

Παίρνοντας το λόγο ο δημιουργός αναφέρθηκε στην υπόθεση του έργου και την πολύτιμη συμβολή για τη συγγραφή του, που σημειωτέον είναι γραμμένο στη ντοπιολαλιά της περιοχής μας και βασίστηκε σε προσωπικές αφηγήσεις Οξυωτών καθώς και στο βιβλίο του Οξυώτη δάσκαλου Γιώργου Ηλ. Πάττα «Ιστορία και παράδοση της Οξυάς Καρδίτσας και της περιοχής των Αγράφων». Τέλος ευχαρίστησε όλους εκείνους που άμεσα ή έμμεσα συνέβαλαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις τριών μηνών, να πραγματοποιήσουν τη θεατρική αυτή παράσταση.

Η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων συνεχίσθηκε με τη θεία λειτουργία και το ύψωμα του Αγίου από τους ιερείς του χωριού και ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με τους μουσικούς Απ. Μπουραζάνα, Σχορτσιανίτη και Γεωργίου έως τις απογευματινές ώρες. Ξεχωριστή νότα, η παρουσία του μπάρμπα Χρήστου Μπλέτσα, παλιού οργανοπαίχτη της Οξυάς, ο οποίος τραγούδησε, έπαιξε βιολί και χόρεψε, προκαλώντας συγκίνηση σε όλους.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος Δ.Σ. Δήμου Μουζακίου Σοφία Τόλια, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Επαμεινώνδας Γκινής και Χρήστος Γκαραβέλας, ο Πρόεδρος Τ.Σ. Οξυάς Λάμπρος Ευθυμίου, οι Τοπικοί Σύμβουλοι Κων/νος Γκέκας και Σπύρος Σωτηρίου, ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Λαογραφικού Αρχαιολογικού Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς «Το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας», o Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πευκοφύτου Πέτρος Ζιώγας.

Kαθόλη την προετοιμασία και διάρκεια του εορταστικού διημέρου, στο χώρο λειτουργούσε αναψυκτήριο με πρόχειρο φαγητό και ποτά σε προσιτές τιμές. Τα έσοδα τα οποία συγκεντρώθηκαν, διατέθηκαν από το Σύλλογο Απανταχού Οξυωτών, για την περαιτέρω βελτίωση του πανέμορφου αυτού χώρου.

Σύλλογος Απανταχού Οξυωτών Ν. Καρδίτσας
«Ο Άγιος Δημήτριος»




Total
0
Shares
Previous Article

Με κάθε επισημότητα ο εορτασμός της Πολιούχου των Σοφάδων Αγίας Παρασκευής

Next Article

Οι πτυχιούχοι - διπλωματούχοι του Ωδείου Καρδίτσας "Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης"

Related Posts