Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Πολιτισμός: To Κολοσσαίο θα αποκτήσει δάπεδο υψηλής τεχνολογίας

Πολιτισμός: To Κολοσσαίο θα αποκτήσει δάπεδο υψηλής τεχνολογίας

Πολιτισμός: To Κολοσσαίο θα αποκτήσει δάπεδο υψηλής τεχνολογίας

Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι, παρουσίασε το σχέδιο για την κάλυψη των υπόγειων χώρων του Κολοσσαίου της Ρώμης και την επαναδημιουργία της αρένας του. Η κατασκευαστική εταιρεία Milan Ingegneria, κέρδισε το διαγωνισμό καθώς η πρόταση που κατέθεσε ύψους 18,5 εκατομμυρίων ευρώ, χαρακτηρίστηκε η πλέον συμφέρουσα οικονομικά, για την εγκατάσταση ενός πτυσσόμενου δαπέδου, το οποίο θα επιτρέπει στους επισκέπτες να θαυμάσουν την ομορφιά του Κολοσσαίου από το κέντρο της αρένας. «Είναι ένα φιλόδοξο έργο που θα βοηθήσει στη διατήρηση και προστασία του μνημείου και θα βελτιώσει την χρηστικότητα του», δήλωσε ο Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Η νέα αρένα θα έχει έκταση τριών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και για την δημιουργία της θα χρησιμοποιηθούν δοκάρια από ξύλο και άνθρακα. Σύμφωνα, με τον Ιταλό υπουργό Πολιτισμού, πρόκειται για ένα έργο «βιώσιμο, με δυνατότητα επιστροφής στην σημερινή εικόνα του αμφιθεάτρου και το οποίο βασίζεται στην αρωγή της υψηλής τεχνολογίας».

Στόχος είναι να ξαναχρησιμοποιηθεί η επιφάνεια του δαπέδου της αρένας του Κολοσσαίου πάνω από τα περίτεχνα και πολύπλοκα διώροφα υπόγειά του, τα οποία περιείχαν ογδόντα ανελκυστήρες για να φέρουν ζώα και μονομάχους απευθείας στην αρένα. Το νέο δάπεδο υψηλής τεχνολογίας εγκατεστημένο πάνω από τα υπόγεια, θα έχει τη δυνατότητα σε πολύ λίγο χρόνο να ανοίγει και να κλείνει, έτσι ώστε να προστατεύεται από τις κακές καιρικές συνθήκες και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραστάσεις.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2023. «Είναι μια παρέμβαση η οποία θα προκαλέσει συζητήσεις, διότι πρόκειται για το γνωστότερο μνημείο της Ιταλίας. Αλλά η αρένα έχει σίγουρα την ικανότητα να συνδυάζει προστασία, συντήρηση και τεχνολογική πρόοδο», τόνισε ο Ντάριο Φραντσεσκίνι.




Total
0
Shares
Previous Article
Rapid tests στην Πύλη

Το πρόγραμμα των μαζικών δειγματοληπτικών ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού στη Θεσσαλία αύριο Πέμπτη

Next Article
Προειδοποίηση ΠΟΥ: Αποφύγετε το αλάτι σε τρόφιμα και ποτά

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Αποφύγετε το αλάτι σε τρόφιμα και ποτά