Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Πλουσιότερη η συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας μετά την αγορά έργου του Κυριάκου Κατζουράκη

katzourakis ergo

Πλουσιότερη η συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας μετά την αγορά έργου του Κυριάκου Κατζουράκη

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας –Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα εκτός από την Συλλογή Κατσίγρα, η οποία αποτελεί πυρήνα της λειτουργίας και των δράσεων του μουσείου, έχει στην κατοχή της και άλλες Συλλογές έργων/φωτογραφιών κλπ μία από τις οποίες είναι και η Συλλογή Αγορών- Δωρεών. Στη συλλογή αυτή περιλαμβάνονται πάνω από 1000 περίπου έργα σύγχρονης τέχνης πολύ αξιόλογων καλλιτεχνών κάποια από τα οποία είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι επισκέπτες του μουσείου στο πλαίσιο περιοδικών εκθέσεων που υλοποιήθηκαν.

Τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός ότι η συγκεκριμένη συλλογή εμπλουτίστηκε σημαντικά αποδεικνύοντας την αναγνώριση της δουλειάς του μουσείου τόσο από την καλλιτεχνική κοινότητα όσο και από την πόλη .

Είναι πολύ σημαντικό στο σημείο αυτό να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στη δωρεά του τρίπτυχου έργου «Γκουέρνικα», (2016, λάδι σε καμβά, 200Χ390 εκ. ) του αείμνηστου Κυριάκου Κατζουράκη, ενός έργου το οποίο έχει αναφορά σε ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της μοντέρνας τέχνης, της Γκουέρνικα του Πικάσο, που αποτελεί μια κραυγή έναντι στη βία και τον πόλεμο. Έργο σύμβολο το οποίο συνιστά ένα από τα πιο πολιτικά έργα του 20ου αι. Ο Κυριάκος Κατζουράκης με εκκίνηση τη Γκουέρνικα, δίνει τη δική του εκδοχή, μεταγράφει το έργο στην ελληνική πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα δίνοντας έμφαση στην ανθρώπινη διάσταση, στο ανθρώπινο στοιχείο.

Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα, με ομόφωνη απόφασή του και προκειμένου να τιμήσει την μνήμη του Κυριάκου Κατζουράκη, προχώρησε στην αγορά του έργου του με τίτλο και χαρακτηριστικά «W. E. 2», 2018, ακρυλικό σε καμβά, 120Χ100 εκ., από το συλλέκτη κ. Χαρίλαο Φατόλα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο συμμετείχε στην έκθεση που ο Κυριάκος Κατζουράκης είχε πραγματοποιήσει στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα με τίτλο «Αναφορά στη Γκουέρνικα» και επιμέλεια Μάνου Στεαφνίδη, το 2019. Το έργο έχει ήδη αναρτηθεί στο ίδιο σημείο με το έργο/δωρεά ¨Γκουέρνικα».

***Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την παράδοση του έργου και ανάρτησή του παρουσία της Αντιπρόεδρου του Δ.Σ. κ. Άννυς Ψάρρα-Περίφανου, του συλλέκτη και προσωπικού φίλου του Κυριάκου Κατζουράκη κ. Χαρίλαου Φατόλα και της αν. προϊσταμένης των υπηρεσιών της Πινακοθήκης κ. Ιωάννας Δεληγιάννη.




Total
0
Shares
Previous Article
kentro koinotitas skiathou

Τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας Σκιάθου διασφαλίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020

Next Article
larisa paidia

Μνημόνιο συνεργασίας Δήμου Λαρισαίων -  UNICEF για μια «πόλη φιλική για τα παιδιά»