Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Πληρωμή ενιαίας ενίσχυσης στους δικαιούχους που έμειναν αδίκως εκτός πληρωμών

Τα λάθη και τις παραλείψεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τις αδικίες, που αυτά δημιούργησαν, στην πληρωμή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες, φέρει στην Βουλή, ο βουλευτής Καρδίτσας, κ. Κώστας Τσιάρας. Με σχετική ερώτηση, που συνυπόγραψε μαζί με άλλους συναδέλφους του βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Τσιάρας, ζητά την απάντηση του υπουργού για το πότε τελικά θα πληρωθούν οι δικαιούχοι της ενιαίας ενίσχυσης, που έμειναν αδίκως, εκτός πληρωμών.

Η ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας έχει αναλυτικά ως εξής:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

ΘΕΜΑ: «Πληρωμή ενιαίας ενίσχυσης στους δικαιούχους που έμειναν αδίκως εκτός πληρωμών».

Την 7η Δεκεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε η πολυαναμενόμενη πληρωμή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης. Παρά τη μεγάλη καθυστέρηση που υπήρξε, οι χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι περίμεναν την συγκεκριμένη πληρωμή, αφού οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί από το Υπουργείο, ήταν υψηλές. Ο ίδιος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε παλαιότερες δηλώσεις του, συνιστούσε στους παραγωγούς, να κάνουν υπομονή, γιατί υποσχόταν, πως οι πληρωμές που θα γίνουν, θα αφορούν το 90% των δικαιωμάτων, ενώ όπως αποδείχτηκε, αφορούσαν το 90% της βασικής ενίσχυσης του 55%!!!

Για άλλη μια φορά η αβελτηρίας της δικής σας Κυβέρνησης, στέρησε τη δυνατότητα από τους δικαιούχους της ενιαίας ενίσχυσης, να κάνουν χρήση του νέου κοινοτικού κανονισμού και να πληρωθούν το 70% της προκαταβολής, όπως συνέβη για πρώτη φορά στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Δυστυχώς οι πληρωμές που έγιναν και παρά το θόλωμα των νερών που επιχειρήσατε να κάνετε, έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στις τάξεις αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι κάνουν λόγο, για μεγάλα λάθη, παραλείψεις και άδικους αποκλεισμούς. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εκτός πληρωμών, έχουν μείνει, πάνω από 150.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Αναλυτικότερα:

  1. Τα δικαιώματα δεν εκδόθηκαν με βάση την καλλιέργεια ενός παραγωγού, αλλά με βάση τον χαρακτηρισμό της ενότητας (έτους 2013), στην οποία είναι ψηφοποιημένα τα αγροτεμάχια. Συνεπώς, αν υπάρχει μια ενότητα, χαρακτηρισμένη ως «αρόσιμη» και εκεί ο παραγωγός καλλιεργούσε πάντα εσπεριδοειδή, τα δικαιώματα είναι στην περιφέρεια των «αρόσιμων» και συνεπώς έχουν υπολογιστεί και ως αξία, σε λάθος περιφέρεια.
  2. Το 90% των δικαιούχων από το Εθνικό Απόθεμα, δεν πληρώθηκαν την προκαταβολή.
  3. Όλες οι μη επιλέξιμες εκτάσεις, φέρουν ποινές στην πληρωμή. Σε περιπτώσεις που οι μη επιλέξιμες εκτάσεις σε μια δήλωση, ξεπεράσουν ένα ποσοστό επί του συνόλου των στρεμμάτων της δήλωσης, δεν λαμβάνει καθόλου πληρωμή ο παραγωγός. Το πρόβλημα όμως είναι ότι έχουν γίνει χιλιάδες αιτήσεις επιλεξιμότητας για τα περισσότερα από αυτά τα αγροτεμάχια, τα οποία δεν έχουν ακόμα εξεταστεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
  4. Οι περισσότερες από τις μεταβιβάσεις, δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ οι αιτήσεις έχουν ολοκληρωθεί από τα τέλη Ιουνίου, με αποτέλεσμα να μην έχουν πληρωθεί την προκαταβολή, οι συγκεκριμένοι παραγωγοί.
  5. Υπάρχουν στρέμματα σε περιοχές τηλεπισκόπησης, τα οποία δεν έχουν υπολογιστεί ως στρέμματα στα δικαιώματα που εκδόθηκαν στους παραγωγούς, ενώ στον χάρτη δεν παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα.
  6. Οι αγελαδοτρόφοι και αιγοπροβατοτρόφοι της εντατικής κτηνοτροφίας με ειδικά δικαιώματα, δεν πληρώθηκαν. Όπως εκτός πληρωμών έμειναν και οι παραγωγοί ψυχανθών και οσπρίων.

Αυτά είναι κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα αδικιών, που έχουν αφήσει εκτός πληρωμών χιλιάδες δικαιούχους της ενιαίας ενίσχυσης, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πλέον, ούτε το «αν», και κυρίως, ούτε και το «πότε», θα πληρωθούν.

Κατόπιν όλων αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ:

Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι της ενιαίας ενίσχυσης, που έμειναν αδίκως, εκτός πληρωμών, την προκαταβολή που δικαιούνται;».




Total
0
Shares
Previous Article

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Φύλλου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Μουζακίου

Next Article

49χρονος προσποιούμενος το μέντιουμ εξαπατούσε ανυποψίαστα θύματα

Related Posts