Πλήρης δικαίωση για «Φωτογραφικό» διαγωνισμό από τη Δημοτική αρχή Καρδίτσας

Η αντίστροφη μέτρηση για τη χειρότερη Δημοτική αρχή - Ακόμη μία χαμένη ευκαιρία για την Καρδίτσα - Κωνσταντίνος Ξυλομένος

Πλήρης δικαίωση για «Φωτογραφικό» διαγωνισμό από τη Δημοτική αρχή Καρδίτσας

του Ξυλομένου Κωνσταντίνου

Διπλ. Πολιτικού Μηχανικού Α.Π.Θ., MSc – Ανεξάρτητου Δημοτικού συμβούλου πρ. Αντιδημάρχου Καρδίτσας


Σχεδόν ένα χρόνο πριν, με τοποθέτηση μου στο Δημοτικό συμβούλιο Καρδίτσας, αλλά και με άρθρο μου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρθηκα σε «φωτογραφικό» διαγωνισμό και κατέθεσα ερωτήματα για το έργο με τίτλο: «Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για αναβάθμιση της παιδικής χαράς του Παυσιλύπου και δημιουργίας νέας παιδικής χαράς στα Εργατικά Τσαπόχα». Ο Δήμαρχος Καρδίτσας δεν απάντησε ποτέ ουσιαστικά σε κανένα ερώτημα που του έθεσα σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της διακήρυξης με ποινή αποκλεισμού, που απέκλειαν οποιοδήποτε εργολάβο στην Ελλάδα να καταθέσει προσφορά, εκτός όμως από έναν. Η διακήρυξη απαιτούσε την κατάθεση ενός πιστοποιητικού με προδιαγραφή για το δάπεδο ασφαλείας των παιδικών χαρών με συγκεκριμένη τιμή υδατοπερατότητας, τo οποίo στην Ελλάδα διαθέτει αποκλειστικά μία μόνο εταιρεία με έδρα την Αθήνα. Με αυτό τον τρόπο αποκλείονταν οποιαδήποτε άλλη εταιρεία να καταθέσει προσφορά και δημιουργούνταν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Εν τέλει όπως αναμενόταν, προσωρινός ανάδοχος (αρ.απόφασης Οικονομικής επιτροπής 119/2022) υπήρξε η εταιρεία που είχε το συγκεκριμένο πιστοποιητικό, με το «γενναιόδωρο» ποσοστό έκπτωσης 3,12%. Αδιανόητα δηλαδή μικρό ποσοστό έκπτωσης για ένα έργο 499.019,40 ευρώ, που επιβεβαιώνει πλήρως τις αμφιβολίες και τις ενστάσεις μου για τη διαφάνεια και την αξιοπιστία του διαγωνισμού.

Σε αναζήτηση μου στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ διαπίστωσα ότι στη συγκεκριμένη εταιρεία έχει ανατεθεί με απόφαση Δημάρχου και απ’ ευθείας ανάθεση, για αποκαταστάσεις ζημιών από θεομηνία στις παιδικές χαρές του Δήμου Καρδίτσας, το συνολικό ποσό των 60.786,04 ευρώ. Οι αποφάσεις Δημάρχου είναι οι εξής : 804/2021 έως 808/2021 και αρ. πρωτοκόλλου 24220,24230, 24233,24242 και 24243 της 28/12 και 29/12 του 2021 και μπορεί ο οποιοσδήποτε να τις αναζητήσει. Μάλλον είναι σύμπτωση ότι η εταιρεία με έδρα την Αθήνα ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος 3 μήνες μετά από τις παραπάνω αναθέσεις, για την αναβάθμιση της παιδικής χαράς του Παυσιλύπου και δημιουργίας νέας παιδικής χαράς στα Εργατικά Τσαπόχα.  Ανάλογη σύμπτωση μπορεί και να είναι βέβαια και το έργο για την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού στο Δήμο Καρδίτσας, όπου και εκεί υπήρξε ένας διαγωνιζόμενος με έκπτωση μόλις 4,99%. Πολλές συμπτώσεις συμβαίνουν στο Δήμο Καρδίτσας με τους διαγωνισμούς και είτε ή αντιπολίτευση έχει μαντικές ικανότητες και προβλέπει τους αναδόχους με τα ποσοστά έκπτωσης, είτε κάτι σοβαρότερο συμβαίνει.

Στη δημόσια τοποθέτηση μου είχα αναφέρει επιπλέον, ότι οι όροι και προϋποθέσεις του διαγωνισμού με ποινή αποκλεισμού ήταν υπερβολικοί και καταχρηστικοί για ένα σύνηθες έργο όπως αυτό και δεν ήταν αναγκαίοι για την άρτια εκτέλεση του. Φυσικά αναφερόμουν κατά κύριο λόγο στην απαίτηση του πιστοποιητικού, με την συγκεκριμένη προδιαγραφή υδατοπερατότητας για το δάπεδο ασφαλείας των παιδικών χαρών, που «φωτογράφιζε» συγκεκριμένο εργολάβο. Ανάλογη διακήρυξη με προαπαιτούμενη την ίδια προδιαγραφή έγινε και σε άλλο Δήμο τη χώρας, ο οποίος όμως τελικά ακύρωσε το διαγωνισμό με την αιτιολογία ότι υπάρχουν σφάλματα στις τεχνικές προδιαγραφές, λόγω της απαίτησης του πιστοποιητικού. Δυστυχώς για τη Δημοτική αρχή προκύπτουν για ακόμη μία φορά σοβαρά πολιτικά ερωτήματα, που απαιτούν τεκμηριωμένες απαντήσεις, ώστε η τοπική κοινωνία να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα. Η συνεχής κακοδιαχείριση των οικονομικών του Δήμου Καρδίτσας σε συνδυασμό με τις προφανείς εξυπηρετήσεις σε εργολάβους, αποτελεί πλέον καθημερινότητα για τη χειρότερη μεταπολιτευτικά Δημοτική αρχή.

Total
0
Shares