Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Πεζοπορία στη σπηλιά του Μπέη

Είκοσι χιλιόμετρα από τη πόλη του Μουζακίου βρίσκεται το χωριό Ελάτη (Τύρνα) του Δήμου Πύλης Τρικάλων, η Ελάτη είναι χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του όρους Κόζιακα σε υψόμετρο 920 μέτρων μέσα σε ένα καταπράσινο φυσικό τοπίο με πολλά έλατα.

Η Ελάτη προσελκύει πολλούς τουρίστες και φυσιολάτρες καθώς η θέση και η μορφολογία του χωριού ενδείκνυται για πολλές δραστηριότητες στη φύση. Από το κέντρο του χωριού ξεκινάνε πολλές πεζοπορικές διαδρομές με σηματοδοτημένα μονοπάτια προς διάφορες εντυπωσιακές και πολύ όμορφες τοποθεσίες.

Η διαδρομή που ακολουθήθηκε αυτή τη φορά ήταν με στόχο τη σπηλιά του Μπέη, μια διαδρομή εύκολη για κάθε πεζοπόρο.

Το ξεκίνημα γίνεται απ’ το κέντρο του χωριού, πριν ξεκινήσουμε καλό είναι να συμβουλευτούμε το χάρτη που υπάρχει σε σχετική πινακίδα πάνω στο κεντρικό δρόμο, για τη σπηλιά του Μπέη ακολουθούμε τα πορτοκαλί και στη συνέχεια κόκκινα πινακιδάκια.

Η διαδρομή έχει κατεύθυνση ανατολικά του χωριού, καθώς ανηφορίζει ανάμεσα στα τελευταία σπίτια το υπόλοιπο τμήμα της διαδρομής ελίσσεται συνεχώς σε πεδίο με έλατα, η σήμανση και η καθαρότητα του μονοπατιού σε βοηθάει να φτάσεις πολύ εύκολα στο τελικό προορισμό.

Μόλις φτάσει κανείς στη σπηλιά εντυπωσιάζεται κατευθείαν απ’ το τεράστιο άνοιγμα και βάθος της σπηλιάς. Για να κατέβει κάποιος μέσα στη σπηλιά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς τα πρώτα μέτρα είναι απότομα και με τα βράχια να γλιστράνε απ’ την υγρασία.

Χαρακτηριστικό της σπηλιάς είναι το νερό που τη διασχίζει και οι δύο είσοδοι που έχει, τη δυτική από τη πλευρά της Ελάτης και την ανατολική από τη πλευρά της Πιαλείας, εντός της σπηλιάς είναι απαραίτητη και η χρήση φακού, το εσωτερικό είναι απλά εντυπωσιακό και μαγευτικό.

Από τη σπηλιά του Μπέη αν θέλουμε επιστρέφουμε στην Ελάτη από άλλο μονοπάτι περνώντας και από άλλη σηματοδοτημένη περιοχή.

Πάντως αν κάποιος θελήσει να πάει στη σπηλιά του Μπέη αξίζει να σταθεί και στον Κόκκινο Βράχο, κάθετος πελώριος βράχος με εκπληκτική θέα προς το χωριό.

Στη πεζοπορία συμμετείχαν οι Θεοφάνης Μαυρομάτης και Πέτρος Τόλιας

[espro-slider id=8301]

[espro-slider id=8312]




Total
0
Shares
Previous Article

Το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων του Μύλου των Ξωτικών 2015 – 2016

Next Article

Επιμνημόσυνη δέηση στους τάφους του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ και του Πρωθυπουργού-Στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα