Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Πεζοπορία στα Μετέωρα

Μπορεί τα Μετέωρα να είναι μια εύκολη λύση πεζοπορίας όταν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν αναβάσεις σε υψηλές κορυφές, εν τούτοις όμως, δεν στερούνται ενδιαφέροντος. Το αντίθετο μάλιστα, αφού είναι πολλές οι διαδρομές ή ο συνδυασμός αυτών που μπορούμε να κάνουμε, τόσο γύρω από την πασίγνωστη περιοχή των ενεργών μοναστηριών, όσο και μακριά από αυτά. Αν μάλιστα συνδυάσουμε την πεζοπορία με το περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και την αισθητική απόλαυση, τότε μιλάμε για μια σπουδαία εμπειρία. Αυτό εξάλλου δηλώνει και ο μεγάλος αριθμός συμμετοχών κάθε φορά που προγραμματίζουμε μια τέτοια εκδήλωση, όπως συνέβη και την περασμένη Κυριακή.

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του πρωινού δεν απέτρεψαν τα μέλη του συλλόγου μας από το να συγκροτήσουν πολυπληθή ομάδα με σκοπό την πορεία σε μια από τις λιγότερο γνωστές διαδρομές που από το Καστράκι οδηγεί στον Άγιο Αντώνιο και από εκεί στον Άγιο Νικόλαος Μπάντοβας, το εντυπωσιακό κτίσμα που ενσωματώνεται σε έναν από τους υψηλοτέρους βράχους των Μετεώρων. Κρυμμένο από τα βλέμματα των περαστικών, αφού δεν βρίσκεται σε κορυφή βράχου όπως τα υπόλοιπα διάσημα μετεωρίτικα κτίσματα, είναι ένα καταφύγιο που προς το παρόν δεν φιλοξενεί κανέναν μοναχό.

Από εδώ η θέα στην πόλη της Καλαμπάκας είναι εντυπωσιακή. Η κατάβαση προς αυτήν είναι δύσκολη και απαιτεί προσοχή, αφού πατάμε πάνω σε λιθάρια που κόβει το ρέμα από το σώμα των βράχων. Σε πολλά σημεία πιανόμαστε από κλαδιά θάμνων προσπαθώντας να ισορροπήσουμε στην απότομη κατηφόρα.

Στο τέλος της χαράδρας στρίβουμε αριστερά ακολουθώντας χορταριασμένο μονοπάτι. Κάνουμε μια μικρή παράκαμψη για να σκαρφαλώσουμε στον απόκρημνο βράχο της μικρής Αγιάς. Στην κορυφή του βρίσκεται ένας μικρός σταυρός και πίσω του απότομος γκρεμός πάνω από τα τελευταία σπίτια της Καλαμπάκας. Πανέμορφη η θέα από εδώ προς την χιονισμένη Πίνδο και τον Κόζιακα αλλά το δυνατό κρύο μας αναγκάζει να κατεβούμε γρήγορα.

Από τον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου ξεκινά σημαδεμένο μονοπάτι που οδηγεί στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας. Στην πρώτη αριστερή διακλάδωση αφήνουμε το λιθόστρωτο και ανηφορίζουμε για το πέρασμα προς την κατεύθυνση της μονής Ρουσάνου. Μια όμορφη διαδρομή που συνδυάζει τον πέτρινο κήπο των Μετεώρων με το δάσος βελανιδιάς. Πλήθος διακλαδώσεων χωρίς καμία σήμανση που αποθαρρύνει τον πεζοπόρο από το να γνωρίσει τις λεπτομέρειες αυτού του μοναδικού τόπου.

Φτάνοντας στην είσοδο του μοναστηριού ανεβαίνουμε το σύντομο μονοπάτι που μας οδηγεί στην άσφαλτο και από εκεί στον βράχο με το παράξενο όνομα Ψαρόπετρα. Στο κέντρο του τόπου, με θέα προς όλες τις κατευθύνσεις, σημείο στάσης των επισκεπτών. Εδώ είναι προγραμματισμένη η κοπή πίτας της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας, του αδελφού συλλόγου με τον οποίον συχνά συνεργαζόμαστε πραγματοποιώντας κοινές πορείες. Με χαρά συμμετείχαμε στην εκδήλωση ανταλλάσσοντας ευχές και απολαμβάνοντας τα εδέσματα που μας προσέφεραν.

Στο τέλος της εκδήλωσης, μέσα από μονοπάτια κυρίως επιστρέψαμε στο Καστράκι κλείνοντας έναν πολύωρο πεζοπορικό κύκλο.

Meteora5

Meteora22

Meteora2

Meteora9

Meteora30

Τα νέα του Συλλόγου 

Την Κυριακή 31/1 προγραμματίζουμε ανάβαση στην Κίσσα (υψ. 1652 μ.) ξεκινώντας από την Κορομηλιά.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες μας μπορείτε να πάρετε κάθε Παρασκευή στα γραφεία του Συλλόγου – Ομήρου 5 (κάτω από το ΚΑΠΗ) ή στο τηλέφωνο 24310 72077.
Πληροφορίες και υλικό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του συλλόγου μας www.trikalasport.gr και στο facebook.
Total
0
Shares
Προηγούμενο άρθρο

40ημέρο μνημόσυνο Βασιλικής Αθανασίου

Επόμενο άρθρο

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων- ΜΒΑ