Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Πεζοπορία και κοπή πίτας από τον Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας

H Κυριακή 24 Γενάρη, και παρά την πρωινή ψύχρα, δεκάδες μέλη και φίλοι του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας (ΕΟΣΚ), μας βρίσκει συγκεντρωμένους να αφήνουμε τα αυτοκίνητα μας στη μικρή (αναρυθμιστική) λίμνη, όπου με τρομερή διάθεση και μεγάλη συμμετοχή (65 άτομα) μικροί και μεγάλοι φίλοι του βουνού, μαζευτήκαμε για την καθιερωμένη πεζοπορία και κοπή της πίτας του συλλόγου.

Φωτογραφίες και ενημέρωση από τους συντονιστές της διαδρομής πριν ξεκινήσει η πεζοπορία. Φίλοι του ΕΟΣΚ από το Βόλο, τα Τρίκαλα, την Κατερίνη και την Αθήνα μας έκαναν την τιμή να περπατήσουν μαζί μας στη γιορτινή δραστηριότητα.

Ξεκινάμε στην αρχή σε δασικό δρόμο και σε λίγο μπαίνουμε στο πολύ όμορφο και άριστα συντηρημένο και σηματοδοτημένο από τον ΕΟΣΚ μονοπάτι Β9 που συνδέει τη μικρή λίμνη με το Μοσχάτο. Βελανιδιές, φιλίκια και πουρνάρια μαζί με λίγο χιόνι μας συντροφεύουν σε όλη μας τη διαδρομή.

Ο ζεστός ήλιος μαλακώνει την ατμόσφαιρα και γρήγορα τα σκουφάκια και τα αντιανεμικά μπαίνουνε στα σακίδια. Ψηλά μπροστά μας η μονή Κορώνας και το Μοσχάτο. Λίγο πριν το χωριό αφήνουμε το κεντρικό μονοπάτι και στρίβουμε αριστερά και οι ερωτήσεις πέφτουν βροχή, που πάμε τελικά? Βλέπετε η μη ανακοίνωση του σημείου της εκδήλωσης κρατούσε σε αγωνία τους φίλους μας. Περπατάμε σε παλιό μονοπάτι που ένωνε το Μοσχάτο με την Πορτίτσα κάτω από βραχώδες τοπίο και οι φωτογραφίες και τα γέλια των μικρών παιδιών μας αποσπούν από το άγνωστο του προορισμού.

Η ώρα πλησιάζει 12 και ξαφνικά μπροστά μας εμφανίζεται ο αγωγός του ΥΗΣ Πλαστήρα. Φτάνουμε στην πεζογέφυρα του αγωγού που οι Γάλλοι μηχανικοί του έργου κατασκεύασαν τη δεκαετία του 50, για να διατηρήσουν την επικοινωνία των δυο χωριών. Εκεί αποκαλύπτεται το μυστικό, και όλοι καταλαβαίνουμε ότι εδώ είναι ο μυστικός προορισμός!
Μέλη του συλλόγου που θυσίασαν την πεζοπορία είναι ήδη εκεί και μας υποδέχονται με λουκούμια, τσάι Αγράφων και ζεστό τσίπουρο με μέλι.
Ξεκούραση, φωτογραφίες και ανταλλαγή ευχών στη συνέχεια και έρχεται η ώρα της πίτας. Με σύντομη αναφορά στους στόχους της νέας χρονιάς και ορειβατικές ευχές, ο πρόεδρος του συλλόγου Παντελής Μανώλης κάλεσε την πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Πορτίτσας Ειρήνη Μπελάγια, η οποία χαιρέτησε την εκδήλωση και αναφέρθηκε στην προσπάθεια να διατηρήσουν ζωντανό το χωριό, να κόψουνε μαζί την πίτα.

Τυχερή ήταν η Σταυρούλα, που βρήκε το φλουρί και κέρδισε ένα ορειβατικό φαρμακείο ενώ την τιμητική του είχε και ο Μιχάλης που γιόρτασε τα γενέθλια του σε ορειβατικό κλίμα, με τούρτα έκπληξη και με τις ανάλογες ευχές.

Ακολούθησε μπουφές με μεζέδες, ψητά, κρασί και τσίπουρο, και ανταλλαγή ευχών με θέα στο Θεσσαλικό κάμπο. Ο ζεστές αχτίδες άρχισαν να κρύβονται και κατά ομάδες ξεκίνησε η επιστροφή με τους βιαστικούς να επιλέγουν την σύντομη διαδρομή δίπλα στον αγωγό.

Ο ΕΟΣΚ ευχαριστεί τους χορηγούς του, Γρηγόρη Ψαρρή, Αποστόλη Ψημμένο, και τα μέλη του συλλόγου Γιώργο Γκούλιο και Αλέκο Ζαχαρή για τις προσφορές τους και ανανεώνει το ραντεβού μας για τη Παρασκευή 29 Ιανουαρίου και ώρα 20.30 στην επίσημη παρουσίαση του προγράμματος του 2016 στο Παυσίλυπο και στην επόμενη δραστηριότητα τη προσεχή Κυριακή στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα και συγκεκριμένα στην διαδρομή Καλύβια – Νεράιδα – Νεοχώρι.

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του συλλόγου στα τηλ: 6973695595–6974110853, στο http://eoskarditsas.blogspot.com/ και στο https://www.facebook.com/eoskarditsas.
Total
0
Shares
Προηγούμενο άρθρο

Κοπή πίτας της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχ/σης του Δήμου Μουζακίου

Επόμενο άρθρο

Θεωρητικό Εργαστήριο, από το “τέχνης παίδευσις” Θεατρικό Εργαστήριο Καρδίτσας