Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Περισσεύουν οι μεμονωμένες «πρωτοβουλίες» στο χωριό της Οξυάς

.

Περισσεύουν, όπως διαπιστώνουμε, στο χωριό της Οξυάς οι μεμονωμένες πρωτοβουλίες συγχωριανών μας για την ανάληψη διάφορων δράσεων αλλά και για σοβαρά ζητήματα του χωριού, χωρίς όμως τη συμμετοχή και ούτε καν την ενημέρωση των θεσμοθετημένων φορέων.

     Τούτο διαπιστώσαμε από πρόσφατα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τοπικό Τύπο, από τα οποία και πληροφορηθήκαμε πως σε «θρησκευτικού» χαρακτήρα συνάντηση μερίδας Οξυωτών, εκδόθηκαν «ψηφίσματα», συγκροτήθηκαν «επιτροπές», κ.λ.π., για διάφορα ζητήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και θέματα που άπτονται του σκοπού και της αποστολής μας και για τα οποία ήταν αρκετοί οι συγχωριανοί μας που μας εξέφρασαν τις αντιδράσεις ή ανησυχίες τους. Επιπλέον, προκλήθηκαν και  σχόλια σε μερίδα Τύπου εκτός,  μάλιστα, του νομού μας,  που ουδόλως κολακευτικά θεωρούμε για τις θέσεις και τον αγώνα μας.

     Κατ’ αρχή να διευκρινίσουμε πως δεν πρόκειται να αμφισβητήσουμε ή να στερήσουμε σε κανέναν το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του ή ν’ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για προβλήματα του χωριού μας και μάλιστα  υπαρκτά και αδιαμφισβήτητα. Διευκρινίζουμε, ακόμα, ότι δε μας απασχολούν και ούτε θ’ ασχοληθούμε με θέματα, που δεν άπτονται των στόχων και της αποστολής μας.

     Δηλώνουμε, όμως, πως προβληματιζόμαστε για το αν συναντήσεις, όπως αυτή που και παραπάνω αναφέρθηκε, μπορούν να ταυτιστούν με οργανωμένη συνάντηση του συνόλου των κατοίκων ενός χωριού, είτε «αντάμωμα» χαρακτηριστεί αυτό είτε και οτιδήποτε άλλο (όπως, για παράδειγμα «λαϊκή συνέλευση»), ώστε να της αποδοθεί και ο αντίστοιχος «ρόλος». Και θεωρούμε ότι «αποφάσεις», «ψηφίσματα», κ.λ.π. τέτοιων συναντήσεων δε μπορούν να υποκαταστήσουν το ρόλο και τις αποφάσεις θεσμοθετημένων φορέων ή οργάνων του χωριού, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κρίσιμα ζητήματα, για τα οποία οι Οξυώτες, μέσω των συγκεκριμένων φορέων και αντίστοιχων διαδικασιών,  έχουν ήδη αποφανθεί.

      Και αναφερόμαστε σ’ όλα τα παραπάνω καθώς, στα πλαίσια τέτοιων «αποφάσεων» και «ψηφισμάτων» εν αγνοία και χωρίς τη συμμετοχή των θεσμοθετημένων φορέων του χωριού μας, διαπιστώσαμε να δημοσιοποιείται από ορισμένους συγχωριανούς μας, ότι οι αντιδράσεις των Οξυωτών στα σχεδιαζόμενα στο χωριό μας αιολικά πάρκα και μικρά υδροηλεκτρικά οφείλονται στο… «θυμικό» τους και στα πολλά προβλήματα του χωριού μας και πως θα αρθούν αμέσως μόλις στο χωριό της Οξυάς κατασκευαστεί μια πλατεία ή ασφαλτοστρωθούν μερικοί δρόμοι.

     Όσο απαραίτητες και να είναι οι παραπάνω υποδομές στο χωριό μας, επιβάλλεται να υπενθυμίσουμε ότι οι αποφάσεις των Οξυωτών ν’ αντιδράσουν στα σχεδιαζόμενα στο χωριό μας αιολικά πάρκα και μικρά υδροηλεκτρικά, που έχουν ληφθεί από θεσμοθετημένους φορείς και τηρουμένων όλων των αντίστοιχων διαδικασιών, ούτε στο …. «θυμικό» τους οφείλονται, ούτε και στις πάμπολλες ελλείψεις σε υποδομές στο χωριό μας.

     Οι συγκεκριμένες αποφάσεις έχουν να κάνουν, πέρα από τους πολλούς  άλλους λόγους, μ’ αυτή την ίδια την επιβίωση και πραγματική ανάπτυξη του χωριού μας, στόχοι που είναι αδύνατο να επιτευχθούν με δεσμευμένο και υποθηκευμένο το φυσικό και υδάτινο πλούτο του, τον οποίο κάποιοι υπονόμευσαν, παραδίδοντάς τον αδίστακτα και εν αγνοία των κατοίκων σε συμφέροντα, που μοναδικό στόχο έχουν το δικό τους κέρδος.

     Θεωρούμε, λοιπόν, χρήσιμο ν’ αποσαφηνίσουμε και να συνειδητοποιηθεί από κάθε ενδιαφερόμενο ή εμπλεκόμενο, ότι κανένας δρόμος και καμία πλατεία στο χωριό μας, όσο αναγκαία και χρήσιμα και αν είναι αυτά, δεν πρόκειται να σταθούν αφορμή για αλλαγή στις θέσεις μας ή να κάμψουν τον αγώνα των Οξυωτών ενάντια στα προωθούμενα στο χωριό μας μικρά υδροηλεκτρικά και αιολικά πάρκα, όπως δημοσιοποιήθηκε αλλά και σε μερίδα του Τύπου σχολιάστηκε.

     Οι  πλατείες και οι δρόμοι είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ των εκάστοτε διοικούντων τα χωριά μας καθώς και των αντίστοιχων δημοτικών αρχών να τα εξασφαλίζουν. Και εννοείται πως απ’ αυτούς τα περιμένουμε χωρίς όμως κανένα, απολύτως, «παζάρι», ειδικά αν αυτό αφορά τον απαραίτητο για την ύπαρξη και επιβίωση του χωριού μας φυσικό και υδάτινο πλούτο του, τον οποίο εμείς θεωρούμε πως κάποιοι μας ζητούν να ξεπουλήσουμε και, μάλιστα, χωρίς λόγο. Γιατί είναι φανερό πως, ακόμα κι αν κάποια φορά γίνουν πραγματικότητα οι δρόμοι και οι πλατείες, αξία θα έχουν μόνο αν το χωριό μας θα εξακολουθεί να υπάρχει, θα έχει ζωή και δεν θα έχει περιπέσει σε μεγαλύτερο μαρασμό ή και αφανισμό από το χάρτη.

     Και για την αποτροπή των συγκεκριμένων κινδύνων είναι που κι εμείς αγωνιζόμαστε…..

Περιβαλλοντική Κίνηση «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς», νόμιμα αναγνωρισμένο Σωματείο με τη με αριθμό 11/2018 διάταξη του Ειρηνοδικείου Καρδίτσας, με εγγεγραμμένα σήμερα 448 καταγόμενα από το χωριό της Οξυάς μέλη.

Oksia aioloika parka




Total
0
Shares
Previous Article

Στο Μουζάκι Επίθεση Σκύλου σε άνδρα - Δαγκώματα - Τραυματισμός

Next Article

Ολοκληρώθηκαν οι καλοκαιρινές δραστηριότητες του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς

Related Posts