Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Προειδοποιητικό σήμα σε αγρότες και κτηνοτρόφους εν όψει του ισχυρού παγετού

Προειδοποιητικό σήμα σε αγρότες και κτηνοτρόφους εν όψει του ισχυρού παγετού – Συστάσεις εξέδωσαν οι Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Προειδοποιητικό σήμα σε αγρότες και κτηνοτρόφους εν όψει του ισχυρού παγετού

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Προειδοποιητικό σήμα σε αγρότες και κτηνοτρόφους εν όψει του ισχυρού παγετού

Συστάσεις προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους εξέδωσαν οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας εν όψει του ισχυρού παγετού (-5 βαθμοί Κελσίου) που αναμένεται να σημειωθεί στην περιοχή, σύμφωνα με το Δελτίο Πρόγνωσης Καιρού της ΕΜΥ.

Με ανακοινώσεις τους οι αρμόδιες Διευθύνσεις προειδοποιούν:

Συστάσεις σε αγρότες

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες είναι πιθανόν να προκαλέσουν ζημιές στις αμυγδαλιές που έχουν ανθίσει καθώς και στις βερικοκιές. Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας συστήνει εφαρμογή 2,5% μελάσας όπου υπάρχει δυνατότητα ή εφαρμογή χαλκού. Οι καλλιεργητές με ίδια πομώνα μπορούν να κάνουν χρήση νερού καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας αφήνοντας ανοιχτά τα μπεκάκια, ή γενικότερα κατάκλιση εδάφους με νερό. Συστήνεται τέλος η χρήση ειδικών σκευασμάτων προστασίας από ήπιο παγετό που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά. Όλες οι παραπάνω ενέργειες  έχουν την δυνατότητα να μετριάσουν κατά 2 έως 3 βαθμούς τη θερμοκρασία, γεγονός που  μπορεί να αποβεί καθοριστικό και σωτήριο για την προστασία της αγροτικής παραγωγής.

Συστάσεις σε κτηνοτρόφους

Εν όψει παγετού όπως επίσης και άλλων δυσμενών καιρικών φαινομένων του χειμώνα που επιφέρουν συνθήκες αποκλεισμού των ζώων στις εκτροφές και τα υποβάλλουν σε καταστάσεις στρες, οι κτηνοτρόφοι καλούνται να εξασφαλίσουν τις παρακάτω προϋποθέσεις προστασίας των ζώων τους:

-Συγκέντρωση των ζώων εντός προφυλαγμένων χώρων

-Κάλυψη των μεγάλων ανοιγμάτων των εγκαταστάσεων με χοντρό νάιλον, ειδικά σε αυτά των βορινών πλευρών των εγκαταστάσεων

-Εξασφάλιση των ζώων της εκτροφής τους με επαρκή τροφή και ενίσχυση του σιτηρεσίου σε ενεργειακή απόδοση

-Εξασφάλιση της παροχής νερού στην κατάλληλη θερμοκρασία 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου, με τη διαρκή παρακολούθηση στη διάρκεια της ημέρας και την προσθήκη ζεστού νερού στις ανοικτές συσκευές και δεξαμενές νερού. Επίσης την κάλυψη των σωληνώσεων νερού με θερμομονωτικά υλικά

-Εξασφάλιση εφοδιασμού με επαρκή ποσότητα άχυρου για την στρωμνή, είτε στο χώρο κατάκλισης των ζώων, είτε στους χώρους των  τοκετών και των νεογέννητων, στους οποίους εάν υπάρχει δυνατότητα θα πρέπει να διατηρείται η κατάλληλη θερμοκρασία με  θερμοπομπούς ( λάμπες υπέρυθρης ακτινοβολίας). Η στρωμνή πρέπει να διατηρείται στεγνή με συνεχή προσθήκη άχυρου ώστε να υποβοηθείται η θερμορύθμιση του σώματος των ζώων

-Οι ζωοτροφές πρέπει να διατηρούντα σε χώρο κλειστό ή  να καλύπτονται επαρκώς, ώστε να αποτρέπεται η υγρασία που θα οδηγήσει σε αλλοίωσή τους.




Total
0
Shares
Previous Article
δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων Καρδίτσας

Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων Καρδίτσας & Τρικάλων για την εβδομάδα

Next Article
Χρ. Τριαντόπουλος: Ομιλία στην ημερίδα «Σχεδιάζοντας το μέλλον της Λίμνης Πλαστήρα μέσα από τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια»

Χρ. Τριαντόπουλος: Ομιλία στην ημερίδα «Σχεδιάζοντας το μέλλον της Λίμνης Πλαστήρα μέσα από τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια»