Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Περιφ. Ιατρείο Θεσσαλικών Βραγκιανών : κλειστόν! Χωρίς γιατρό ….εως πότε?

Γέφυρα Κοράκου - Άρτα (80χλμ) - Γέφυρα Κοράκου - Καρδίτσα (80χλμ) - Η ζοφερή υπόθεση της «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» ευκαιρία για ανάπλαση-ανασύνθεση του αυτόνομου ελεύθερου Αυτοδιοικητικού χώρου - Το αλαλούμ με διορισμό Γιατρών στα ορεινά άγονα Ιατρεία συνεχίζεται από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας - Δημήτρης Παπακώστας - Άρχισε να ακούγεται η «μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων»

Περιφ. Ιατρείο Θεσσαλικών Βραγκιανών : κλειστόν! Χωρίς γιατρό ….εως πότε?

Εν μέσω πανδημίας και ενόψει χειμώνα ,οι κάτοικοι της έδρας της δημοτικής καποδιστριακής ενότητας Αχελώου -στα Θεσσαλικά Βραγκιανά ( απόσταση 100 χλμ από πόλη Καρδίτσας και τοπικό Νοσοκομείο )- βρίσκονται χωρίς γιατρό στο Περιφερειακό Ιατρείο εδώ και τέσσερις βδομαδες και πλέον ,λόγω αποχώρησης του διορισθέντος γιατρού για απόκτηση ειδικότητας.

Από τους 450-500 μόνιμους κατοίκους της περιοχής το συντριπτικό ποσοστό διανύει την ώριμη ηλικία της ζωής 70+, απόμαχοι εργασίας ,αγρότες και έχουν πρώτη ανάγκη την πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα κ περίθαλψη ( φάρμακα κλπ).

Η επι βδομάδες και μήνες απουσία γιατρού εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας ,τον φόβο ,τους μικροπανικούς….

Η κοινή γνώμη δεν γνωρίζει αν έχουν γίνει διαβήματα ή παραστάσεις στους αρμόδιους – Υπουργό Υγείας / Διοικητή 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας , από τοπικές αρχές – κοινοτικό συμβούλιο , αιρετούς Δήμου Αργιθέας . Δεν έχει δημοσιευτεί τίποτα σχετικό …

Έως πότε θα αρκούμαστε στις …μεσοβέζικες λύσεις μέσω μερικής κάλυψης από γιατρούς γειτονικών ιατρείων για λίγες ώρες την βδομάδα ?

Σημειωτέον ότι η μετακίνηση έκτακτων περιστατικών πχ για κέντρο υγείας Φραγκίστας γίνεται σε χωματόδρομους κακής βατότητας με ευθύνη ,λόγω ολιγωρίας χρόνων ,της Περιφερειακής Αρχής Θεσσαλίας ( δρόμος Ρογκίων μόλις 6 χλμ και Αργυρίου έως όρια νομών 5 χλμ )….

Το πλησιέστερο Θεσσαλικό κέντρο υγείας απέχει 70 χλμ μέσω οροσειράς Τυμπάνου – υψόμετρο 1650 μ).Η Αρτα απέχει 100 χλμ και το Αγρίνιο.

Το όλο σύστημα διορισμού , τοποθετήσεων και κινήτρων για γιατρούς σε ορεινές απομακρυσμένες περιοχές ( και άγονα νησιά ) ειναι ….<τρύπιο >, μη αποτελεσματικό.

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα : δίχως την ενεργό συμμετοχή – συνέργεια της Αυτοδιοίκησης στο *Ιατρικό πρόβλημα * για τις περιοχές μας ,οριστική βιώσιμη λύση δεν θα υπάρξει και οι πολίτες θα αδικούνται κατάφωρα στερούμενοι το βασικό συνταγματικό και ανθρώπινο δικαίωμα τους στην πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη:

1. Άσκηση πίεσης στην Κυβέρνηση για άμεσο διορισμό νέου γιατρού,ενόψει χειμώνα .

2. Παροχή αποτελεσματικών κινήτρων σε γιατρούς για μόνιμη πραγματική υπηρεσία στα ορεινά άγονα ιατρεία για θητεία τουλάχιστον 12 μηνών ( όχι ανά 5-6 μήνες και μετά κενό….κοκ). Κίνητρα από Υπ Υγείας – Περιφέρεια και Δήμο.

3. Μεταρρυθμίσεις στο ζήτημα της συντήρησης , θέρμανσης ,καθαρισμού ,εξοπλισμού των ιατρείων, ενδοδημοτικής μετακίνησης του γιατρού με μεταφορά αρμοδιότητας και σχετικών πόρων στον τοπικό Δήμο.

Η παρούσα κυβέρνηση ήδη έχει αργήσει και η ΚΕΔΕ με την Επιτροπή Ορεινών.

4. Υλοποίηση από Δημοτική Αρχή του προγράμματος * πρόληψη στο σπίτι * που θεσπίστηκε με το νόμο Υπουργού Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκου -4674/2020 άρθρο 17 και συνεργασία με ιδιώτες γιατρούς για κατοίκον παρακολούθηση – εξέταση ενδιαφερομένων πολιτών , τήρηση φακέλου , συνταγογράφηση κα.σε συνεργασία με την υπάρχουσα Δομή του Βοήθεια στο Σπίτι.

Έχουν περάσει μήνες και ουδεμία σχετική πρωτοβουλία από τοπικές αρχές …

Με δυο γιατρούς από τον Ιατρικό Σύλλογο Καρδίτσας οι δημότες θα είχαν τακτική ιατρική φροντίδα και εξυπηρέτηση υψηλού επιπέδου από ειδικευμένους γιατρούς.

Ίσως,η αδράνεια να οφείλεται , στο ότι η πλειοψηφία των αιρετών μας διαβιούν στις πόλεις και έχουν οι ίδιοι και οικογένειες τους άμεση πρόσβαση σε δομές υγείας….

Όμως πρώτιστα οφείλουμε να αγωνιούμε για τους μόνιμους , τα παιδιά των ορεινών σχολείων ,τους ηλικιωμένους ,τον βιοπαλαιστή κτηνοτρόφο και αγρότη των 20 κοινοτήτων μας!

Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα παραμένει….στα χαρτιά ,ανενεργό ,γιατί προφανώς θέλει και δουλειά και τρέξιμο και τεχνογνωσία ….

Έως 50.000€ θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί κάθε Δήμος ….( άρθρο 71 ν.4509/2017)

5. Από το 2012 έχει ψηφιστεί και εφαρμόζεται σε όλη την χώρα νόμος -( ν.4271/2012)- για ίδρυση κοινωνικών δημοτικών παντοπωλείων υπέρ απόρων και αδυνάτων .

Δυστυχώς εως τώρα καμμία δημοτική αρχή και ΔΣ δεν έχει προχωρήσει .

Όλο…εξετάζεται ….το θέμα και μένει στις ελληνικές καλλένδες ….( έγγραφη απάντηση δημοτικής αρχής σε επιστολή μας – Οκτώβριο 2020).

*** Η Πατριωτική Εναλκακτική Αργιθεατών σταθερά στο πλευρό του κόσμου μας θα κρούει τον…κώδωνα ! Θα κρίνει , θα παρεμβαίνει …θα ενοχλεί !

Ήδη προγραμματίζουμε παράσταση με υπόμνημα στο Υπ Υγείας και Βουλευτές .

Η Συμπολίτευση έχει τάξει πολλά στο έντυπο εκλογικό πρόγραμμα της ….

έργα και υλοποίηση ο κόσμος δεν βλέπει ως τώρα….ας ελπίσουμε το νέο έτος 2022….

Η Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα της ΝΔ έχουν βασικό σύνθημα :

Η Ελλάδα για όλους !

Η Κυρά Αντιγόνη 88 ετών ρωτάει :Και για ορεινές απομακρες περιοχές ?

-(Άρθρο 101 παρ 4 Συντάγματος ).

Ή πάλι ….< Βασίλειον της Ελλάδος πλην ….ορεινής Αργιθέας>… χωρίς γιατρούς και με χωματόδρομους επικίνδυνης βατότητας για μαθητές και πολίτες …όπως το 1950-60…

Δημήτρης Παπακώστας




Total
0
Shares
Previous Article
covid nosokomeio

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή: Ανακοίνωση για την κατάσταση με την πανδημία

Next Article
Αποτελέσματα ελέγχων Rapid tests στη Θεσσαλία

Αποτελέσματα rapid tests στη Θεσσαλία την Κυριακή 28 Νοεμβρίου – Καταγράφηκαν 74 θετικά κρούσματα covid19

Related Posts

agrotiki odopioia Stergiou Argithea
Διαβάστε περισσότερα

Προχωρούν τα στρατηγικά έργα υποδομών, αλλά και σημαντικές παρεμβάσεις καθημερινότητας από τον Δήμο Αργιθέας

Προχωρούν τα στρατηγικά έργα υποδομών, αλλά και σημαντικές παρεμβάσεις καθημερινότητας από τον Δήμο Αργιθέας Υπεγράφησαν την περασμένη εβδομάδα,…