Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Περίεργα ραδιοκύματα από την καρδιά του Γαλαξία μας έρχονται στη Γη – Τα σήματα δεν ταιριάζουν με γνωστό φαινόμενο

Περίεργα ραδιοκύματα από την καρδιά του Γαλαξία μας έρχονται στη Γη - Τα σήματα δεν ταιριάζουν με γνωστό φαινόμενο

Περίεργα ραδιοκύματα από την καρδιά του Γαλαξία μας έρχονται στη Γη – Τα σήματα δεν ταιριάζουν με γνωστό φαινόμενο

Aσυνήθιστα ραδιοκύματα που προέρχονται από το κέντρο του Γαλαξία μας, φαίνεται να εντόπισαν ειδικοί του διαστήματος. Το ενεργειακό σήμα δεν μοιάζει με οποιοδήποτε φαινόμενο που μελετήθηκε πριν και θα μπορούσε να υποδηλώνει την παρουσία ενός άγνωστου αστρικού αντικειμένου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η φωτεινότητα του αντικειμένου ποικίλλει δραματικά και το σήμα ενεργοποιείται και απενεργοποιείται, προφανώς τυχαία, δήλωσε ο Ziteng Wang, επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης στο The Astrophysical Journal και διδάκτορας στη Σχολή Φυσικής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

«Η πιο παράξενη ιδιότητα αυτού του νέου σήματος είναι ότι έχει πολύ υψηλή πόλωση. Αυτό σημαίνει ότι το φως του ταλαντεύεται μόνο προς μία κατεύθυνση, αλλά αυτή η κατεύθυνση περιστρέφεται με το χρόνο», ανέφερε σε δελτίο τύπου.

Η ομάδα αρχικά σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να είναι ένα πάλσαρ – ένας πολύ πυκνός τύπος αστρονίου νετρονίου (νεκρού) που περιστρέφεται γρήγορα ή ένας τύπος αστέρα που εκπέμπει τεράστιες ηλιακές φωτοβολίδες. Τα σήματα από αυτή τη νέα πηγή ραδιοκυμάτων, ωστόσο, δεν ταιριάζουν με αυτό που περιμένουν οι αστρονόμοι από αυτούς τους τύπους αστέρων.

Το άστατο αντικείμενο έχει πάρει το όνομά του από τις συντεταγμένες του στον νυχτερινό ουρανό: ASKAP J173608.2-321635.

Περίεργα ραδιοκύματα από την καρδιά του Γαλαξία μας έρχονται στη Γη - Τα σήματα δεν ταιριάζουν με γνωστό φαινόμενο

«Αυτό το αντικείμενο είχε κάτι το ξεχωριστό: στην αρχή ήταν αόρατο, μετά έγινε φωτεινό, ξεθώριασε και μετά εμφανίστηκε ξανά. Αυτή η συμπεριφορά ήταν απροσδόκητη», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Tara Murphy, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Αστρονομίας του Σίδνεϊ και στη Σχολή Φυσικής του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ, στην κυκλοφορία.
Το αντικείμενο εντοπίστηκε αρχικά κατά τη διάρκεια μιας έρευνας στον ουρανό χρησιμοποιώντας το ραδιοτηλεσκόπιο Australian Square Kilometer Array Pathfinder, γνωστό ως ASKAP, το οποίο έχει 36 πιάτα που λειτουργούν μαζί ως ένα τηλεσκόπιο στο Παρατηρητήριο Ραδιοαστρονομίας Murchison στη Δυτική Αυστραλία. Παρατηρήσεις παρακολούθησης έγιναν με το ραδιοτηλεσκόπιο Parkes στη Νέα Νότια Ουαλία και το τηλεσκόπιο MeerKAT του Νοτιοαφρικανικού Ραδιοαστρονομικού Παρατηρητηρίου.

Ωστόσο, το τηλεσκόπιο Parkes δεν κατάφερε να εντοπίσει την πηγή.

Στη συνέχεια δοκιμάσαμε το πιο ευαίσθητο ραδιοτηλεσκόπιο MeerKAT στη Νότια Αφρική. Επειδή το σήμα ήταν διακεκομμένο, το παρατηρούσαμε για 15 λεπτά κάθε λίγες εβδομάδες, ελπίζοντας ότι θα το ξαναδούμε”, δήλωσε η Murphy.

«Ευτυχώς, το σήμα επέστρεψε, αλλά διαπιστώσαμε ότι η συμπεριφορά της πηγής ήταν δραματικά διαφορετική – η πηγή εξαφανίστηκε σε μία μόνο μέρα, παρόλο που είχε διαρκέσει εβδομάδες στις προηγούμενες παρατηρήσεις μας .»

Η Murphyείπε ότι πιο ισχυρά τηλεσκόπια, μπορεί να βοηθήσουν στην επίλυση του μυστηρίου.

Πηγή: CNN




Total
0
Shares
Previous Article
Περιφέρεια Θεσσαλίας - Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας: Στο χάρτη της κακοκαιρίας και η Θεσσαλία

Καιρός: Ποια ονόματα θα έχουν οι κακοκαιρίες μετά την «Αθηνά» και τον «Μπάλλο» - Πως γίνεται η ονοματοδοσία

Next Article
Αποτελέσματα rapid tests στη Θεσσαλία σήμερα Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Το πρόγραμμα των μαζικών δειγματοληπτικών ελέγχων ανίχνευσης κορωνοϊού στη Θεσσαλία αύριο Τετάρτη 13/10