Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Περί πολιτισμού και πολιτιστικών ομάδων

politistikossyllogos mavrommatiou karaiskakis

Περί πολιτισμού και πολιτιστικών ομάδων

Γράφει ο Δημήτριος Γιώτης

 

Με την ευκαιρία των εκλογών στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού Καρδίτσας για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου αύριο Κυριακή και την δημοσίευση επιστολών από και προς κάθε ενδιαφερόμενο-η καταθέτει και η ταπεινότητά μου μερικές σκέψεις.

Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε στην κυριολεξία μπουχτίσει από φιλολογικές προτάσεις, από ποίηση και καταθέσεις απόψεων. Διαβάζοντας την ανοιχτή επιστολή που κυρίως απευθύνεται προς τα μέλη της Ένωσης –Σύλλογοι αλλά και προς τον κόσμο που ενδιαφέρεται πραγματικά για τον λεγόμενο Λαϊκό πολιτισμό του υποψήφιου για τη θέση του προέδρου της Ένωσης κυρίου Θωμά (Μάκη) Χάρμπα εγώ προσωπικά φώναξα δυνατά, για ποιόν πολιτισμό μιλάνε στην Καρδίτσα ρεεεεεεεε!!! Και τι εννοούνε ότι στον πολιτισμό δεν υπάρχουν ομάδες.

Εδώ ο κόσμος το’ χει τούμπανο και ‘μεις κρυφό καμάρι λένε στο χωριό μου. Από το 1988 που ασχολούμαι με τα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού μου και τη «λειτουργία» του Δευτεροβάθμιου οργάνου που λέγεται Ένωση πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας (και όχι σκέτο Καρδίτσας) τα ίδια ακούω από τους εκάστοτε διοικούντες του οργάνου. Να ρωτήσω λοιπόν και εγώ με τη σειρά μου και μέσα από τις ερωτήσεις ελπίζω να βγεί και καμιά νέα είδηση.

Κύριε πρόεδρε της Ένωσης Μανώλη Στεργιόπουλε: επειδή μπορεί να μη προλάβω λόγω εξοικονόμησης χρόνου της εκλογικής διαδικασίας να σας απευθύνω τα ερωτήματα, τα παραθέτω εδώ καλοπροαίρετα. Κύριε πρόεδρε, τα μέλη του Δ.Σ. του οποίου προεδρεύετε γνώριζαν για την απόφασή σας να αναμειχτείτε στη διεξαγωγή του συνεδρίου “Ο Καραϊσκάκης και η εποχή του”; Και αν ναι, γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο συνέδριο να μη γίνει στο χωριό του Καραϊσκάκη το Μαυρομμάτι αλλά στο Μουζάκι; Και μη μου απαντήσετε ότι ήταν απόφαση του Δημάρχου μας κ. Θ. Στάθη. Η Ένωση πόσα χρήματα διέθεσε για την διεξαγωγή του; Γιατί ακούστηκε ότι συνέβαλαν οικονομικά γι αυτό τον σκοπό αρκετοί και γαλαντόμοι χορηγοί.

Σε αρκετές παρουσίες σου με την οργανωτική επιτροπή του Δήμου Μουζακίου για την διεξαγωγή των πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Μαυρομμάτι για τα 200 χρόνια και του συνεδρίου έκανες και την πρόταση τα “ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ” να γιορτάζονται μόνο στο Μαυρομμάτι και μία (1) μέρα στην πόλη της Καρδίτσας. Αυτή η πρότασή σου είχε την έγκριση του Δ.Σ. της Ένωσης; Και αν ναι, ισχύει ακόμη;

Το απερχόμενο Δ.Σ. τι έκανε για να προστατέψει και να βοηθήσει τους Συλλόγους έστω τα τελευταία δύσκολα χρόνια που βιώνουν οι Σύλλογοί μας; Το γνωρίζετε ότι λόγω του κορονωιού και της οικονομικής δυσπραγίας δυναμικοί Σύλλογοι έχουν εξαφανιστεί από τα πολιτιστικά πράγματα της περιοχής μας αλλά και άλλων περιοχών της Πατρίδας μας; Το γνωρίζετε κύριοι του απερχόμενου Δ.Σ. ότι έχουν πεταχτεί στο δρόμο Σύλλογοι με εξώσεις; Το γνωρίζετε ότι μερικοί «παλαβοί» έχουν κάνει τα σπίτια τους αποθήκες για τις περιουσίες (φορεσιές, αρχεία κ.λ.π.) των συλλόγων τους; Τουλάχιστον έστω και τώρα, για την αλίευση ψήφων του βρήκατε;

Τέλος και επειδή δεν θέλω να κουράσω περισσότερο τους αναγνώστες  η Ε.Π.Σ.Ν.Κ. πρέπει να λειτουργεί σαν τη μάνα που μαζεύει και προστατεύσει τα παιδιά της σε δύσκολες καταστάσεις και όχι να δρά απαξιωτικά με υπεροψία και σε βάρος των πρωτοβάθμιων οργάνων που είναι οι Σύλλογοί μας γιατί αν πάψουν να υπάρχουν οι Σύλλογοι, το κύτταρο του πολιτισμού σε κάθε χωριό και πόλη, τότε θα πάψει να υπάρχει και η Ένωση.

Και κλείνοντας, ναι πρέπει να υπάρχουν οι «ομάδες» στον πολιτισμό για να υπάρχει και η καλώς εννοούμενη πολιτιστική άμιλλα. Διαφορετικά θα μιλούσαμε για πολιτιστικά ολοκληρωτικά καθεστώτα προτρέποντας συγχρόνως τους ψηφοφόρους – Συλλόγους να επιλέξουν νέους ανθρώπους με όραμα και θέληση να προσφέρουν με πράξεις και με τρέλα στον Λαϊκό μας πολιτισμό και όχι με το σκεπτικό της προσωπικής προβολής και επαγγελματικής ωφέλειας.

Δημήτριος Γιώτης

Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου “Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ”




Total
0
Shares
Previous Article
«Έλαμψε» το εντυπωσιακό Χριστουγεννιάτικο Δέντρο των Σοφάδων

«Έλαμψε» το εντυπωσιακό Χριστουγεννιάτικο Δέντρο των Σοφάδων

Next Article
Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δένδρο στην Ελάτη

Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δένδρο στην Ελάτη σε μια ξεχωριστή εορταστική ατμόσφαιρα

Related Posts

Mitsotakis Mouzaki eksofyllo
Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΤΕ Φωτογραφίες και Βίντεο από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι

ΔΕΙΤΕ Φωτογραφίες και Βίντεο από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι Φωτογραφίες: Πέτρος Ζιώγας Βίντεο: Νίκος…
2o dimotiko sxooleio mouzakiou museotek.net
Διαβάστε περισσότερα

2o Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου: Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης

2o Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου: Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης Συνεργασία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου…
Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων
Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων

Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”, μειώνοντας κατά 74 εκατομμύρια m3, περίπου, την πλημμύρα του κάμπου της “Θεσσαλίας”