Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Πέντε λευκώματα με ζωγραφικά έργα του Δημ. Κατσικογιάννη στο Αστυνομικό Μουσείο Καρδίτσας

Ευγενής προσφορά

Με την ευκαιρία του εορτασμού της λήξης του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου στις 9 Μαΐου και της εποποιΐας της καθολικής Εθνικής Αντίστασης των Ελλήνων κατά του ναζισμού και του φασισμού, ο κ. Δημήτριος Ζιώγας, κληρονόμος και ιδιοκτήτης της μεγάλης συλλογής έργων τέχνης του συγγενή του, αντιστασιακού Δημητρίου Κατσικογιάννη, δώρισε ευγενώς στο Αστυνομικό Μουσείο Καρδίτσας πέντε λευκώματα με ζωγραφικά έργα του αειμνήστου καλλιτέχνη, τα οποία έχουν σχέση με την Εθνική Αντίσταση 1941-1945, καθώς και μία σειρά βιβλίων.

Μέρος των έργων ο κ. Ζιώγας δώρισε και στον Δήμο Τρικκαίων, τα οποία φυλάσσονται και εκτίθενται στο κοινό σε μουσείο στην πόλη των Τρικάλων με την επωνυμία: «Μουσείο Δημήτρη και Λέγκως ΚΑΤΣΙΚΟΓΙΑΝΝΗ». Τα ανωτέρω δωρηθέντα αποτελούν πηγές γνώσης για το ιστορικό παρελθόν του τόπου και ταυτόχρονα οξύνουν το καλλιτεχνικό αισθητήριο.

Για την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης στη χώρα μας σημειώνουμε τις απόψεις τριών σημαντικών ανδρών:

«Η Εθνική Αντίσταση είναι μία κιβωτός της νεώτερης Ελλάδος μας, μέσα στην οποία το έθνος αναβαπτίζεται στο πνεύμα της ελευθερίας, της αρετής και της προόδου» (Ιω. Πασαλίδης 1885-1968).

«Χρέος των Ελλήνων είναι να ξέρουμε και να τιμούμε την ηρωική αντίσταση εναντίον των βαρβάρων κατακτητών και να παραδειγματίζονται για το παρόν και το μέλλον του έθνους» (Κ. Βάρναλης 1884-1974).

Και ο Γ. Παπανδρέου(1888-1968),  Πρωθυπουργός των Ελλήνων, τον Απρίλιο του 1943 στο Κάιρο της Αιγύπτου δήλωσε: «Θεωρούμε αξίους εθνικής ευγνωμοσύνης όλους τους αγωνιστάς της ελευθερίας και το μέγα πλήθος των ανοργανώτων και ανωνύμων ηρώων και μαρτύρων ως και τας εθνικάς οργανώσεις ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΔΕΣ, καθώς και όλας τας άλλας… Υπήρξαν άξιοι της πατρίδος».

Στο Αστυνομικό Μουσείο Καρδίτσας διατηρείται πλούσιο αρχειακό υλικό και μεγάλος αριθμός βιβλίων ποικίλης ύλης, από το οποίο μπορεί ελεύθερα κάθε ενδιαφερόμενος να πληροφορηθεί για όλα τα γεγονότα θετικά και αρνητικά που σημάδεψαν την πορεία της νεότερης Ελλάδας. Σύμφωνα με τον Λατίνο ιστορικό Τάκιτο η ιστορία «οὐδὲν τὸ ψευδὲς λέγει καὶ δι’ οὐδὲν τὸ ἀληθὲς σιωπᾶ» και κατά τον αρχαίο τραγικό ποιητή Ευριπίδη «ὄλβιος ἐστὶν ὅστις ἱστορίης ἔσχεν μάθησιν». Η ιστορία πληροφορεί, διδάσκει, εμπνέει και καθοδηγεί τις ανθρώπινες κοινωνίες.

Ο κ. Δημήτριος Καλλιαντζής εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής του Μουσείου ευχαρίστησε τον κ. Δημήτριο Ζιώγα για την ευγενή προσφορά και τον διαβεβαίωσε, ότι μέρος των έργων θα εκτίθενται στο χώρο του Μουσείου μαζί με τα άλλα μουσειακά εκθέματα που σχετίζονται ιστορικά με την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης.

Για προγραμματισμό επισκέψεων μπορείτε να επικοινωνείτε με το τηλέφωνο 6998881088, καθώς και να ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα μας karditsa-police-museum.gr

Πέντε λευκώματα με ζωγραφικά έργα του Δημ. Κατσικογιάννη στο Αστυνομικό Μουσείο Καρδίτσας

Πέντε λευκώματα με ζωγραφικά έργα του Δημ. Κατσικογιάννη στο Αστυνομικό Μουσείο Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article

FIFA και ΟΥΕΦΑ χρηματοδοτούν δύο προγράμματα για αθλούμενους στα Τρίκαλα

Next Article

Παραδόθηκε το στρατόπεδο Λουμάκη στο λαό της Καρδίτσας