Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Πείτε την αλήθεια…

KALIAKOYDASΤου Νικ.Καλιακούδα – Οικονομολόγου

Οι κώδικες και τα “ευαγγέλια” της αριστεράς παραβιάστηκαν. Το ήθος και η ανιδιοτέλεια που την χαρακτήριζε, υποχώρησε μπροστά στη μαγεία του κυβερνητισμού.

Η αριστερά της συλλογικότητας, του ρομαντισμού και των ιδεολογικών αρχών «αρρώστησε βαριά». Συνθηκολόγησε άνευ όρων, σε ένα πρόγραμμα υφεσιακού χαρακτήρα, που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ήδη βεβαρημένη οικονομία. Οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και οι κυβερνώντες οδηγήθηκαν σε νέες εκλογές, για να νομιμοποιήσουν κοινωνικά το τρίτο μνημόνιο και φυσικά να «καθαρίσουν» το εσωκομματικό πεδίο.

Όλα αυτά προκαλούν ανατριχίλα, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Η κυβέρνηση έκανε σωρεία λαθών. Επέδειξε ένα άνευ προηγουμένου ερασιτεχνισμό, ήταν απροετοίμαστη, δεν διέθετε στοιχειώδη στρατηγική, αποδείχθηκε ανίκανη στη πολιτική διαχείριση και εμφανίσθηκε δέσμια των μεγαλόστομων διακηρύξεών της. Χωρίς ικανά στελέχη για την διαχείριση των πολιτικών της και γυμνή από εκπροσώπηση στις οικονομικές, αυτοδιοικητικές και κοινωνικές συλλογικότητες, πορεύθηκε χωρίς πυξίδα. Δεν στάθμισε τα πραγματικά δεδομένα, δεν εκτίμησε τις παραμέτρους των συντηρητικών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται στην Ευρώπη και όπως ομολόγησε και η ίδια, δεν υπολόγισε τη δύναμη των τραπεζών!!! Ξέμεινε από ρεαλιστικές ιδέες, αποδείχθηκε ότι δεν είχε εναλλακτικές προτάσεις, που να οδηγούν στον απεγκλωβισμό των διαπραγματεύσεων, όταν αυτές οδηγούνταν σε αδιέξοδο. Tα «Βαρουφάκεια» υπερατλαντικά ταξίδια διεθνοποίησαν μεν το πρόβλημα, το αποτέλεσμα όμως, ήταν φτωχό. Ο πρώην επικεφαλής της οικονομικής διπλωματίας υπουργός, με τις ανεπεξέργαστες και επιπόλαιες δηλώσεις του, περί μη ανάγκης χρηματοδότησης της χώρας, οδήγησε τα πράγματα σε πλήρη αδιέξοδο. Ο ναρκισσισμός, η αμετροέπεια, οι αυτοσχεδιασμοί και οι αντιφάσεις του, είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Αυτό οδήγησε στην ολική αναδίπλωση των κυβερνώντων και στη βίαιη προσαρμογή στην πραγματικότητα. Όμως, για να μην έχουμε και νέες αναδιπλώσεις, οι μέχρι πρότινος κυβερνώντες θα πρέπει τουλάχιστον να «τσεκάρουν» το αριστερό λεξιλόγιο και τη πολιτική πρακτική τους, σε σχέση με τη συμφωνία που συνυπέγραψαν, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο κράτος και μια διαφορετική αντίληψη στη κοινωνία με ένα πολιτικό περιεχόμενο, που να εκφράζει μόνο την αλήθεια. Τα παράλληλα προγράμματα και τα δήθεν ισοδύναμα, που επαγγέλλονται οι μονομάχοι της εξουσίας, σε σχέση με αυτά που συμφωνήθηκαν, μοιάζουν με «καθρεφτάκια» για τους ιθαγενείς! Τώρα είναι η ώρα να ειπωθούν οι αλήθειες της συμφωνίας, η οποία απαιτεί συγκλίσεις, συναινέσεις και συνεργασίες, τόσο σε επίπεδο πολιτικό όσο και κοινωνικό. Το πρόγραμμα δεν βγαίνει από ένα ή δύο κόμματα. Απαιτεί το 50+ τουλάχιστον της κοινωνίας και τα 2/3 του κοινοβουλίου. Πρέπει τα κόμματα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού να συμμετάσχουν στη κοινή προσπάθεια. Διαφορετικά η χώρα θα οδηγηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ακυβερνησία, τα capital controls θα είναι εδώ και το Grexit θα είναι αναπόφευκτο…




Total
0
Shares
Previous Article

33 χρόνια μουσικής εκπαίδευσης από το Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας

Next Article

Οφείλει να ζητήσει συγνώμη ο πρόεδρος της Οξυάς κι ο δήμαρχος Μουζακίου