Πέφτει σήμερα Σάββατο στο Mouzaki Palace η αυλαία της 15ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών

Πέφτει σήμερα Σάββατο στο Mouzaki Palace η αυλαία της 15ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών - Συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή το 41ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας

Πέφτει σήμερα Σάββατο στο Mouzaki Palace η αυλαία της 15ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών

Σήμερα Σάββατο 8 Απριλίου 2023 στις 8 το βράδυ στην επιβλητική μεγάλη αίθουσα του Ξενοδοχείου Mouzaki Palace Hotel

Πέφτει η αυλαία της 15ης Διεθνής Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών του 41ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας σήμερα Σάββατο 8 Απριλίου 2023 στις 8 το βράδυ στην επιβλητική και μεγάλη αίθουσα του Ξενοδοχείου Mouzaki Palace Hotel.

Για δέκα ημέρες η Καρδίτσα και το Μουζάκι ήταν το επίκεντρο της Σχολικής Χορωδιακής ζωής της χώρας και όχι μόνο.

Ένας προβεβλημένος θεσμός και καταξιωμένος πανελλαδικά και διεθνώς, που κατορθώνει να φέρνει χιλιάδες Χορωδούς – Μουσικούς κάθε χρόνο στον τόπο μας.

Το 41ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας άρχισε την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 το μεσημέρι με την ερμηνεία του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας στη σπηλιά του Καραϊσκάκη από τις Χορωδίες.

Το βράδυ ερμηνεύτηκε η σύνθεσή του Χρήστου Σαμαρά «Φιλοξενία» από την καντάτα «Μνήμες» για συμφωνική ορχήστρα, μικτή χορωδία, σολίστ και αφηγητή, που ερμηνεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, ως συμβολικό αφιέρωμα στους Έλληνες Πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και στη Μικρασιατική καταστροφή.

Το 41ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας  είναι αφιερωμένο στον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη Χρήστο Σαμαρά, διακεκριμένο Πανεπιστημιακό καθηγητή στην έδρα της σύνθεσης του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδος, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, από τη Συμφωνική Ορχήστρα του «Καλημέρα» από τα Ελληνόφωνα της Grecia Salentina της Απουλίας της Νοτίου Ιταλίας, άρχισε η τιμητική και μοναδική συναυλία με την Ορχήστρα από τις «Χαμένες Πατρίδες» το Σάββατο 1 Απριλίου 2023 σε μια κατάμεστη αίθουσα από πλήθος κόσμου «Αφροδίτη» του ξενοδοχείου Κιέριον.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο 41ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας έλαβε μέρος η εξαιρετική Ορχήστρα από τα Ελληνόφωνα της Grecia Salentina της Απουλίας της Νοτίου Ιταλίας το Σάββατο 1η Απριλίου 2023 στην αίθουσα «Αφροδίτη» του ξενοδοχείου Κιέριον.

Συγκεκριμένα το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει τη διακεκριμένη σχολική ορχήστρα του Γυμνασίου του «Καλημέρα», ένα από τα σημαντικότερα χωριά, που διατηρούν μέχρι σήμερα την Ελληνική διάλεκτο, τα Γκρεκάνικα.

Επίσης ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν και η εμφάνιση της Μικτής Χορωδίας του Μουσικού Ομίλου Πάφου από την Κύπρο, που υπό τη διεύθυνση του Σωτήρη Καραγιώργη ερμήνευσαν τραγούδια Κυπριακά, καθώς και τραγούδια του αγώνα και της Επανάστασης κατά των Άγγλων, αφού η 1 η Απριλίου είναι η έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της Κύπρου κατά των Άγγλων.

Με την ουσιαστική συμβολή και συμπαράσταση του Δήμου Μουζακίου ολοκληρώνεται σήμερα Σάββατο 8 Απριλίου 2023 στις 8 το βράδυ στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Mouzaki Palace Hotel, η 15 η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 41 ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας.

Το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας έχοντας ως στόχο την αποκέντρωση των εκδηλώσεων του και την επαφή ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων με την ποιοτική μουσική, το χορωδιακό τραγούδι κλπ. υλοποιεί εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη του Νομού, και τώρα στο Μουζάκι.

Για δέκα μέρες η καρδιά της Σχολικής Χορωδιακής Μουσικής χτυπά στην Καρδίτσα και στο Μουζάκι σε μια μοναδική Χορωδιακή πανδαισία, που έχει καθηλώσει το πυκνότατο ακροατήριο, που κάθε βράδυ γεμίζει ασφυκτικά τις αίθουσες του ξενοδοχείου Κιέριον.

Οι Χορωδίες και οι Ορχήστρες, παιδικές και μικτές, μπάντες και κλασσικές, ενηλίκων και ανηλίκων από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Ιταλία και Κύπρος) εναλλάσσονται δημιουργώντας ένα πολύχρωμο παζλ ηχοχρωμάτων, που συνεπαίρνει τους εκατοντάδες ακροατές.

Κάθε χρονιά η συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας από πλευράς σολίστ υπερβαίνει τους τριάντα (30) συμμετέχοντες από το εξωτερικό (Ιταλία, Σερβία, Η.Π.Α., Βουλγαρία, Κύπρο, Ν. Κορέα, Ρωσία κλπ.) και την Ελλάδα, ενώ οι συμμετέχοντες μουσικοί-χορωδοί υπερβαίνουν κατ’ έτος τους εφτά χιλιάδες (7000) μουσικούς – χορωδούς – εκτελεστές.

Φέτος μάλιστα το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας πραγματοποίησε την πρώτη του εκδήλωση-αφιέρωμα στην παγκόσμια Μαρία Κάλλας, που τιμά φέτος όλος ο κόσμος, με τη συμμετοχή τεσσάρων (4 ) διακεκριμένων Ιταλίδων σολίστ.

Την 15η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 41ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, παρουσιάζει μια από τις κορυφαίες πνευματικές προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας, ο Αλέξης Κωστάλας.

Στον κορυφαίο θεσμό του Νομού Καρδίτσας, πρότυπο επαρχιακού Διεθνούς Φεστιβάλ λαμβάνουν μέρος χορωδίες από Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Λάρισα (Ελασσόνα, Φαλάνη), Πάτρα, Αθήνα, Πειραιάς, Γιαννιτσά, Στυλίδα, Καρδίτσα, Κόρινθος, Νεμέα, Άργος, Χαλκιδική (Νέα Μουδανιά, Νέα Τρίγλια), Κρήτη (Αρκαλοχώρι, Ηράκλειο), Δράμα, Ιταλία, Κύπρο (Λεμεσός, Πάφος) κ.α.

Ακόμη φέτος με την παρουσία των αδελφών μας Κυπρίων της Μικτής Χορωδίας Πάφου και της Σχολικής Χορωδίας του Λυκείου Αγίου Νικολάου Λεμεσού, τιμήθηκε στην Καρδίτσα με εμφατικό τρόπο ο Απελευθερωτικός Αγώνας των Ελληνοκυπρίων κατά των Άγγλων, που ξεκίνησε την 1η Απριλίου του 1955.

Για 41 χρόνια το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας παραμένει μια σταθερά για τον κόσμο της χορωδιακής μουσικής στην Ελλάδα και Διεθνώς. Το συγκεκριμένο Χορωδιακό Φεστιβάλ, στο οποίο έχουν λάβει μέρος κορυφαίες χορωδίες από κάθε γωνιά της γης, διακεκριμένες ορχήστρες και σπουδαίοι σολίστ, οργανώνεται στην Καρδίτσα και αποτελεί κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός, ενώ υλοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μαέστρου και Καθηγητή Νίκου Ευθυμιάδη.

Η 15η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 41ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Καρδίτσας, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και είναι αφιερωμένη στην κορυφαία Μαρία Κάλλας (1923-1977) για τα 100 χρόνια από την γέννηση της, στον Ιταλό Αναγεννησιακό συνθέτη Antonio Cesti (1623-1669) για τα 400 χρόνια από τη γέννησή του, στον κορυφαίο Άγγλο συνθέτη William Byrd (1543-1623) για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του, στον Αναγεννησιακό Άγγλο συνθέτη Thomas Weelkes (1576-1623) για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του, στον σημαντικό Ιταλό συνθέτη της Σχολής της Ρώμης Giovanni Bernardino Nanino (1560-1623) για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του και στον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη Χρήστο Σαμαρά καθηγητή σύνθεσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.

Ο κορυφαίος φεστιβαλικός θεσμός του Νομού για σαράντα ένα (41) χρόνια κατάφερε να κρατήσει ζωντανή την ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ και το ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ στο Νομό Καρδίτσας. Ένας θεσμός καταξιωμένος με διεθνές κύρος και μεγάλη απήχηση στους μουσικούς κύκλους της Ελλάδας και του Εξωτερικού, θεσμός – πρότυπο επαρχιακού Φεστιβάλ.

Στην πολύχρονη διαδρομή του δημιουργήθηκαν υποδομές για συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

Για την επιτυχία της όλης εκδήλωσης συμβάλλει ουσιαστικά ως συνδιοργανωτής η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας) και συμμετέχουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, ο Δήμος Καρδίτσας, ο Δήμος Μουζακίου, το ΕΒΕ Καρδίτσας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και διευθυντών Χορωδίας.

Επισημαίνεται πως οι Συναντήσεις Σχολικών Χορωδιών είναι κάτι πρωτότυπο, μοναδικό, πολύ όμορφο, με Καλλιτεχνική, Ψυχαγωγική και Επιμορφωτική Χροιά, με πρωταγωνιστές μαθητές των Δημοτικών και Γυμνασίων όλης της Χώρας.

Τα κοινά χορωδιακά έργα του συνθέτη Χρήστου Σαμαρά που ερμηνεύουν στο τέλος της βραδιάς όλες οι χορωδίες μαζί, πρωτοπαρουσιάστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 10ης ΗΜΕΡΑΣ – ΛΗΞΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 Απριλιου 2023

MOYZAKI Mouzaki Palace Hotel 8:00 μ.μ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

1. H Χορωδία του Γυμνασίου –Λυκείου & αποφοίτων Αρσακείου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της Αναστασίας Γκίνη

2, H Χορωδία του Γυμνασίου Φαλάνης Λάρισας υπό τη διεύθυνση της Έφης Φαρμάκη

3, Κοινό έργο «Φιλοξενία» του Χρήστου Σαμαρά από την καντάτα «Μνήμες» σε ποίηση ανωνύμου, αφιερωμένο στη Μικρασιατική Καταστροφή.

ΛΗΞΗ 15ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών

ΧΟΡΗΓΟΙ

MOUZAKI PALACE ,KIERION HOTEL , HOTEL ARNI, DOMOTEL, HOTEL ASTRON, HOTEL AYRA, TRAVEL ΕΥΘΥΜΙΟΥ, ΤΑΒΕΡΝΑ 18ΓΡΑΔΑ, ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΜΙΛΑΝΕΖΑ,

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ, ΟΥΖΕΡΙ ΤΟ ΣΟΥΡΟΥΠΟ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΤΟ «ΦΑΓΟΤΟΠΙ» ΚΑΛΥΒΙΑ ΠΕΖΟΥΛΑΣ, COMPULAND, ΙΤΑΛΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ «LA FIAMMA”, ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΙΑΝΟΥ «ΑΘΗΝΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ», PRITSAS ENERGY, ACS, VIDEO ΚΟΛΟΒΟΣ, ΤΑΒΕΡΝΑ ΖΑΡΝΑΒΑΛΟΣ ΚΑΛΥΒΙΑ ΠΕΖΟΥΛΑΣ, ΤΑΒΕΡΝΑ «ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ», ΤΑΒΕΡΝΑ «ΣΤΟΥ ΣΦΑΚΙΑ» ΜΑΥΡΟΜΑΤΙ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ
Total
0
Shares