ΠΕΔ Θεσσαλίας: Συνάντηση ενημέρωσης για την επίλυση του Υδατικού προβλήματος Θεσσαλίας

ΠΕΔ Θεσσαλίας: Συνάντηση ενημέρωσης για την επίλυση του Υδατικού προβλήματος Θεσσαλίας

ΠΕΔ Θεσσαλίας: Συνάντηση ενημέρωσης για την επίλυση του Υδατικού προβλήματος Θεσσαλίας

Στα γραφεία της ΠΕΔ Θεσσαλίας, στις 14/7/2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων της Επιτροπής για την Διεκδίκηση επίλυσης του Υδατικού προβλήματος Θεσσαλίας (Ε.Δ.Υ.ΘΕ) με τον πρόεδρο της ΠΕΔΘ κ. Αθανάσιο Νασιακόπουλο, τον κ. Βαρδακούλη Αχιλλέα, μέλος του ΔΣ της ΠΕΔΘ, και τον Δ/ντή κ. Δ. Τσούμα.

Στόχος της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για το διεκδικητικό πλαίσιο της Ε.Δ.Υ.ΘΕ και η στήριξη αυτής της προσπάθειας από την ΠΕΔΘ .

Στην συνάντηση από πλευράς της Ε.Δ.Υ.ΘΕ παραβρέθηκαν ο κ. Γιαννακός Κων/νος, πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου και μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ και ο κ.  Γέμτος Φάνης, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε λεπτομερής συζήτηση για τα κορυφαία ζητήματα της Θεσσαλίας που συνδέονται με την χρήση και διαχείριση των υδάτων (αρδεύσεις, ύδρευση, ασφάλεια από φαινόμενα ξηρασίας και πλημμύρες, υπέρβαση προβλημάτων οικολογικής ισορροπίας, παραγωγή και αποθήκευση υδροηλεκτρικής ενέργειας κ.α). Έγινε επίσης αναφορά στην σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης, που βρίσκεται σε πλήρη δυσαναλογία με τις περιορισμένης κλίμακας παρεμβάσεις (τεχνικά έργα), την ανεπαρκή έως καταστροφική διαχείριση των υδάτων και την κακή κατάσταση μεγάλου αριθμού υδάτινων οικοσυστημάτων. Τονίσθηκε η ανάγκη δημιουργίας νέων έργων ταμίευσης περιμετρικά της Θεσσαλίας (Σκοπιά Φαρσάλων, Ελασσόνα, Νεοχώρι, Πύλη Τρικάλων, Μουζάκι κλπ.)  που θα συγκρατούν τα νερά κατά την διάρκεια των πλημμυρών, περιορίζοντας αποφασιστικά την καταστροφική τους δράση. Επισημάνθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των ημιτελών έργων του Άνω Αχελώου (Συκιά – σήραγγα), έργα τα οποία θα εξασφαλίσουν υδατική ασφάλεια στην Θεσσαλία και θα την θωρακίσουν από τα φαινόμενα ξηρασίας και λειψυδρίας (που θα ενταθούν ενόψει και της κλιματικής κρίσης), ενώ θα προσφέρουν την δυνατότητα για δημιουργία ενός «αποθέματος» υδάτων, αποφασιστικής σημασίας για τις κρίσιμες αυτές περιόδους.

Από την πλευρά της ΠΕΔΘ  ο πρόεδρος κ. Νασιακόπουλος , συμφώνησε για την ανάγκη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης όλων των αυτοδιοικητικών φορέων για το μείζον αυτό υδατικό ζήτημα της Θεσσαλίας που αποτελεί τροχοπέδη και «βαρίδιο» σε όλες τις αναπτυξιακές προοπτικές της, ενώ επηρεάζει το σύνολο των τομέων της Οικονομίας. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι η ΠΕΔ θα συμπαρασταθεί στις προσπάθειες της  Ε.Δ.Υ.ΘΕ στο πλαίσιο ενός εξειδικευμένου προγράμματος δράσεων που θα βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις. Ενημέρωσε δε τα παριστάμενα μέλη της επιτροπής ότι άμεσα θα προγραμματίσει συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό προκειμένου να συζητήσουν την υλοποίηση μιας ημερίδας ή συνεδρίου ώστε να συζητηθούν σε επιστημονική βάση όλα τα υδατικά ζητήματα της Θεσσαλίας σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Επισήμανε επίσης ότι για να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας θα ήταν καλό να συμμετάσχουν όσον το δυνατό περισσότεροι Θεσσαλικοί φορείς.
Total
0
Shares