Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Παρουσίαση βιβλίου «Στη μέση του πουθενά»

Παρουσίαση βιβλίου «Στη μέση του πουθενά»

Παρουσίαση βιβλίου «Στη μέση του πουθενά»

Από τη σειρά ΞΕΝΗΑ-στόπια

Ένας «παραμυθένιος τόπος» όπου όλου οι κάτοικοι ζουν ξένοιαστα

Δρ. Γιαγκάζογλου Παρασκευή, Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής ΑΠΘ

Συγγραφέας παιδικών βιβλίων και θεατρικών έργων για παιδιά

Παρουσίαση βιβλίου «Στη μέση του πουθενά»Περίληψη Παραμυθιού

Ένα συνηθισμένο πρωινό δύο φίλοι ξεκινούν για μία επίσκεψη όταν ξαφνικά θα βρεθούν στη μέση του πουθενά. Πώς είναι δυνατόν να χαθείς σε μία διαδρομή που είσαι σίγουρος ότι τη γνώριζες από έξω και ανακατωτά; Αν τα κορίτσια δεν ήταν τόσο ξερόλες και τα αγόρια τόσο ξεροκέφαλα, τίποτα δεν θα είχε συμβεί. Τελικά ποιος έχει την ευθύνη και ποιος από τους δύο ξέρει καλύτερα τι πρέπει να κάνουν; Πώς μπορούν να ξεχωρίσουν ότι κάποιος θέλει να τους βλάψει; Κανονικά θα έπρεπε να το γράφει στο κούτελο του με μεγάλα γράμματα. Αλλιώς πώς να καταλάβουν ότι τα τρία τσακαλάκια δεν ήταν στα αλήθεια κυνηγοί ταλέντων όπως ισχυρίζονταν ή ότι η ευγενική γριούλα δεν ήταν σαν εκείνη τη μάγισσα που έδωσε το μήλο στη Χιονάτη; Ποιον πρέπει να εμπιστευτούν για να τους βοηθήσει; Μεγάλο μπέρδεμα! Θα καταφέρουν τελικά να βγουν από αυτήν την περιπέτεια ασφαλείς;

Το συγκεκριμένο παραμύθι αποτελεί το πρώτο της σειράς παραμυθιών ΞΕΝΗΑ-στόπια. Η σειρά αυτή βασίζεται στην ανάγκη εφοδιασμού των μικρών παιδιών με γνώσεις και δεξιότητες που μπορεί να γενικευτούν στην αναγνώριση, στην αντίδραση και στην αναφορά διαφορετικών επικίνδυνων καταστάσεων. Τι είναι ΞΕΝΗΑ-στόπια; Είναι ένας παραμυθένιος τόπος όπου όλοι θα ήθελαν να κατοικούν εκεί. Γιατί; Γιατί εκεί μικροί και μεγάλοι ζουν όλοι ξένοιαστα. Γιατί εκεί όλοι έχουν μάθει πως να λένε stop σε κάθε κίνδυνο και να χρησιμοποιούν τις τρεις βασικές δεξιότητες αυτοπροστασίας Ξεφεύγω-ΕΝΗμερώνω- Αποφεύγω (ΞΕΝΗΑ). Παρά το γεγονός ότι τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο και οι γονείς των παιδιών έχουν αναφερθεί πολλές φορές σε θέματα επικινδυνότητας με σχετικές συζητήσεις, η γνώση δεν μπορεί να κατακτηθεί και να αφομοιωθεί μόνο μέσα από αυτό.

Παρουσίαση παραμυθιού

Η παρουσίαση του παραμυθιού θα γίνει με θεατρική αφήγηση και με θεατροπαιδαγωγικές δραστηριότητες. Στόχος είναι να επιτευχθεί ο προβληματισμός, η εμβάθυνση, η αλληλεπίδραση και η προσωπική εμπλοκή των παιδιών με τους ήρωες του παραμυθιού, αναλύοντας καταστάσεις, συμπεριφορές και αισθήματα. Στόχος της παρουσίασης είναι να κατανοήσουν τα παιδιά, μέσα από το παραμύθι και το παιχνίδι, βασικές δεξιότητες προσωπικής ασφάλειας, ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν σε περίπτωση κινδύνου.

Με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού ή του γονέα, τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν σε βάθος μία ιστορία και να «ζήσουν το παραμύθι τους». Οι θεατρικές τεχνικές, όπως αυτές που αναφέρονται παρακάτω, προωθούν την ιδέα της αφήγησης ως μία ενεργή διαδικασία μάθησης όπου τα παιδιά έχουν ενεργή συμμετοχή στον κόσμο της ιστορίας.




Total
0
Shares
Previous Article
Ποιοι προτείνονται για αντιπεριφερειάρχες και εντεταλμένοι σύμβουλοι - Νέα γέφυρα στο ποταμό Καριτσιώτη στο οδικό κύκλωμα Λίμνης Πλαστήρα - Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Θεσσαλίας για το ενδιαφέρον αναδοχής βρέφους που φιλοξενείται στο Γ.Ν. Βόλου 

Περιφέρεια Θεσσαλίας: 79 νέα επενδυτικά σχέδια στην 5η Προκήρυξη του Αναπτυξιακού Νόμου

Next Article
apo ton pagasitiko os ton amvrakiko 1

Παρουσίαση του βιβλίου «Από τον Παγασητικό έως τον Αμβρακικό, ένα οδοιπορικό στα πρώτα σύνορα της Ελλάδας»