Παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος «Ιαχές και Ψίθυροι» του Φιλολόγου – Συγγραφέα Βαγγέλη Ντελή

Share

Παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος «Ιαχές και Ψίθυροι» του Φιλολόγου – Συγγραφέα Βαγγέλη Ντελή

Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου και ώρα 7.30 μ.μ. στο Ξενοδοχείο Κιέριον, στην αίθουσα του 5ου ορόφου, θα παρουσιαστεί το ιστορικό μυθιστόρημα «Ιαχές και Ψίθυροι» του Φιλολόγου – Συγγραφέα Βαγγέλη Ντελή.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που στηρίζεται σε πολλά ιστορικά στοιχεία, τα οποία αφορούν την περιοχή της Καρδίτσας και κυρίως τον ορεινό όγκο κατά τα έτη 1941 – 1944. Αναφέρεται στο έγκλημα πολέμου κατά των Ιταλών στρατιωτών που είχαν συγκεντρωθεί άοπλοι στη Νεράιδα και εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στις 27 Νοεμβρίου 1943, ενώ όσοι σώθηκαν διανεμήθηκαν στα χωριά των Αγράφων, προκειμένου να σωθούν.

Η αρχή γίνεται με τη μάχη στο ύψωμα 731 στο αλβανικό μέτωπο. Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου συμμετέχουν στα σημαντικότερα γεγονότα του πολέμου με τους Ιταλούς και τους Γερμανούς. Γίνεται εκτενής αναφορά στη βαρβαρότητα των κατακτητών και στον ηρωισμό των Ελλήνων, αλλά και στη ανθρωπιά που επέδειξαν όποτε χρειάστηκε. Η εκτέλεση αμάχων στον Αλμυρό, το κάψιμο των χωριών της Καρδίτσας ως αντίποινα των Ιταλών, η εκτέλεση ηλικιωμένων στα χωριά των Αγράφων, η παράδοση των Ιταλών, η «επίθεση φιλίας» στον Βόλο, η μεταφορά τους στο Πήλιο και μετά στην Πύλη Τρικάλων, όπου υπογράφηκε η βιαστική «Συμφωνία της Πύλης» για τους Ιταλούς που ήθελαν να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων ανταρτών. Ο ξαφνικός αφοπλισμός τους τη μέρα που ξαναμπήκαν στον πόλεμο με το μέρος των συμμάχων. Η μεταφορά τους στη Νεράιδα και τα πολιτικά «παιχνίδια» σε βάρος τους, που τους οδήγησαν σε μαζικό θάνατο. Το νεκροταφείο της Νεράιδας είχε χίλιους τάφους αυτών των Ιταλών.

Το  βιβλίο επίσης αναφέρεται και στη γενοκτονία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς. Στον αμύθητο θησαυρό των Εβραίων, που δεν έχει βρεθεί ακόμη, και στον σφαγέα Μαξ Μέρτεν, ο οποίος συνελήφθη στην Ελλάδα, καταδικάστηκε, αλλά εκδόθηκε στη Γερμανία με πολιτική απόφαση, όπου και αθωώθηκε μετά.

Μεταφέρεται έτσι η υπόθεση στο σήμερα, σε δύο σύγχρονους πρωταγωνιστές, οι οποίοι προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν μυστικά της εποχής της Κατοχής και να ανακαλύψουν το θησαυρό πριν από τους Γερμανούς. Βλέπουμε πως το κυνήγι του χρήματος δεν γνωρίζει από εποχές και πολέμους, είναι αδυσώπητο και καταστρέφει ανθρώπους και στον πόλεμο και στη ειρήνη.

Το μυθιστόρημα «Ιαχές και Ψίθυροι» των εκδόσεων ΓΡΑΦΗΜΑ είναι ένας ύμνος στην αγάπη. Μέσα στις στάχτες του πολέμου τρεις νέοι άνθρωποι θα βρουν το θάρρος να αγαπήσουν αληθινά και να θυσιαστούν, για να βοηθήσουν συνανθρώπους τους. Είναι όμως κι ένας ύμνος στην ειρήνη, που βλέπουμε πόσο επισφαλής είναι στις μέρες μας.

Με ανατροπές ως το τέλος, ζωντανεύει μια εποχή που συχνά την ακούμε, και ιδίως αυτές τις μέρες της επετείου του «ΟΧΙ». Ζωντανεύει ανθρώπους καθημερινούς, που φέρονται ηρωικά. Περιγράφει τα χωριά των Αγράφων πριν και μετά τον πόλεμο και μας μυεί στο χώρο της Ιστορίας μέσα από τη μυθοπλασία της Λογοτεχνίας.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα και Συγγραφέας Παναγιώτης Νάνος. Θα μιλήσει για το ιστορικό πλαίσιο της εποχής και κυρίως για τη Μεραρχία Πινερόλο ο Ιστορικός Ερευνητής Χαράλαμπος Αλεξάνδρου. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η Βάσω Μακρή, Σκηνοθέτης και Ηθοποιός και ο Παύλος Βησσαρίου, Σκηνοθέτης και Ηθοποιός του Θεάτρου ΟΨΕΙΣ. Θα συντονίζει η Φιλόλογος Κατερίνα Σταθοπούλου. Την εκδήλωση στηρίζουν οι Εκδόσεις ΓΡΑΦΗΜΑ, το Βιβλιοπωλείο ΖΑΧΟΣ, η Ένωση Αγραφιώτικων χωριών Καρδίτσας – Ευρυτανίας και η Λέσχη Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων.

Στο χώρο της παρουσίασης θα υπάρχει έκθεση σπάνιων φωτογραφιών της εποχής.

Δείτε επίσης