Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Παρουσίαση των βιβλίων «Τ’ ΑΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ» & «ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» σήμερα Πέμπτη 9/6/2022

Παρουσίαση των βιβλίων «Τ’ ΑΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ» & «ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» σήμερα Πέμπτη 9/6/2022 - Παρουσίαση των βιβλίων «Τ’ ΑΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ» & «ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» την Πέμπτη 9/6/2022

Παρουσίαση των βιβλίων «Τ’ ΑΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ» & «ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» σήμερα Πέμπτη 9/6/2022

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ : Πέμπτη 9/6/2022 ώρα 7μμ Ε.Β.Ε 

α) «Τ’ Αγραφα της Πίνδου» του Σεραφείμ Τσιτσά

β) «Τα Αγραφα στην Επανάσταση και η συμβολή της Εκκλησίας» του Ευαγγελου Φεγγούλη 

Ομιλία του Βασίλη Τσαντήλα

Το βιβλίο «Τ’ Αγραφα της Πίνδου»  του αείμνηστου Σεραφείμ Τσιτσά απο το Μοσχάτο Αγράφων, αποτέλεσε για μένα προσωπικά αλλά και για τα Δ. Συμβούλια της Ενωσης  Αγραφιώτικων Χωριών, στην σαραντάχρονη πορεία μας, ΟΔΗΓΟ, ΕΜΠΝΕΥΣΗ και ΤΕΚΜΗΡΙΟ των στόχων μας. Το χαρακτήρισα ‘‘ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ’’ για τους Αγραφιώτες, αφού πρώτος ο Σεραφείμ Τσιτσάς, αντιμετώπισε και πρόβαλλε (μετά την Οθωμανική κυριαρχία και την Επανάσταση του 1821) τον ιστορικό και γεωγραφικό χώρο των Αγράφων ενιαία και οχι βάσει διοικητικών διαιρέσεων.

Αποτελεί το βιβλίο, μέχρι και σήμερα, την πιο συνοπτική, ουσιαστική και σφαιρική ανάδειξη των Αγράφων. Με το συνολικό συγγραφικό του έργο ο Σεραφείμ Τσιτσάς, κατα την γνώμη μου, είναι ο πρώτος Οικολόγος – Επιστήμονας της χώρας, μετά το 1950, του οποίου οι επισημάνσεις είναι ακόμα επίκαιρες, όπως και η φωνή αγωνίας του για τ Αγραφα και την Ορεινή Ελλάδα.

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Θεωρούμε το βιβλίο «Τ’ Αγραφα της Πίνδου», το καλύτερο εφόδιο για τους Αγραφιώτες,  φορείς και θεσμικούς εκπροσώπους, για την Ιστορική, Πολιτιστική και Αναπτυξιακή Ενοποίηση των Θεσσαλικών και Ευρυτανικών Αγράφων. Ευρισκόμενη η Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών Καρδίτσας και Ευρυτανίας, μπροστά στο νέο ξεκίνημα και πρόκληση, σχεδιάζουμε μια σειρά δράσεων με έναρξη την επανέκδοση του βιβλίου.

Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο ακόμη εκδόσεις:

1η. ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΑΓΡΑΦΙΩΤΩΝ ΑΓΙΩΝ και

2η. ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ 1919-1922

Στις 25 Ιουλίου 2022 στον ιστορικό αυχένα  ‘ΤΡΙΦΥΛΛΑ ΚΛΕΙΤΣΟΥ ΑΓΡΑΦΩΝ’ του Δήμου Καρπενησίου, διοργανώνουμε το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΑΓΡΑΦΙΩΤΩΝ.

Με κοινό Διοικητικό Συμβούλιο η ΕΑΧ εκπροσώπων, από Θεσσαλικά  και Ευρυτανικά Άγραφα προσδοκούμε τουλάχιστον στην ιστορική δικαίωση με τον χαρακτηρισμό ΊΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΓΡΑΦΩΝ’ και ‘ΑΓΡΑΦΑ : χώρος ιδιαίτερης Ιστορικής και Πολιτιστικής Αξίας’ .

Πρέπει για την ιστορική πραγματικότητα να αναγνωρίσουμε ότι χωρίς την πρωτοπόρα δυναμική παρουσία της ΕΑΧ την δεκαετία 1980,η τουριστική ανάπτυξη της λίμνης Πλαστήρα, θα είχε αργήσει αρκετά χρόνια, οι οδικές προσβάσεις σε κάθε χωριό επίσης, καθώς και η ανάδειξη, προστασία,  αναστήλωση δεκάδων θρησκευτικών μνημείων και Αρχαιολογικών χώρων. Σε αυτόν τον φορέα στους εκατοντάδες θεσμικούς κοινοτάρχες από 1982-1998, τα επίσης εκατοντάδες συμβούλια μορφωτικών συλλόγων που με εμπιστεύτηκαν, προσωπικά χρωστώ ευχαριστίες.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Τύχη αγαθή, το έφερε να συναντηθούμε με τον πατέρα Ευάγγελο Φεγγούλη, μια ξεχωριστή προσωπικότητα κληρικού, με πλούσιο συγγραφικό έργο, εμπνευσμένος από την πατρώα γη της Ευρυτανίας και συνεχή δράση στα κοινά, ο οποίος δεν αρνείται να σηκώνει φορτία όταν πρόκειται για προσφορά.

Το βιβλίο του «Τα Άγραφα στην Επανάσταση και η συμβολή της εκκλησίας» καλύπτει σημαντικά και άγνωστα στοιχεία για το χώρο των Αγράφων, που θέτουν τόσο την πολιτεία, όσο και τους πνευματικούς ηγέτες μπροστά στις ευθύνες τους για την ελάχιστη έως και την καθόλου αναγνώριση της συμβολής των Αγράφων στους Εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του γένους.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε στους συνεργάτες χορηγούς και ΜΜΕ.




Total
0
Shares
Previous Article
«Το Όνειρο ενός Γελοίου» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι στο υπαίθριο θέατρο Τρικάλων

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι στο υπαίθριο θέατρο Τρικάλων

Next Article
Γέφυρα Κοράκου - Άρτα (80χλμ) - Γέφυρα Κοράκου - Καρδίτσα (80χλμ) - Η ζοφερή υπόθεση της «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» ευκαιρία για ανάπλαση-ανασύνθεση του αυτόνομου ελεύθερου Αυτοδιοικητικού χώρου - Το αλαλούμ με διορισμό Γιατρών στα ορεινά άγονα Ιατρεία συνεχίζεται από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας - Δημήτρης Παπακώστας - Άρχισε να ακούγεται η «μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων»

Δημήτρης Παπακωστας: Άρχισαν να Βαράνε καμπάνες για Αιρετούς & Πολιτικούς

Related Posts