Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Η Ιστορία της Ε.Λ.Μ.Ε. Καρδίτσας» του Δ. Μπίτσιου

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ Ε.Λ.Μ.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 1923-2012» ΤΟΥ ΔΗΜ. ΜΠΙΤΣΙΟΥ

Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρίας Θεσσαλικών Μελετών (Ε.ΘΕ.Μ.) στο κέντρο της Αθήνας (οδ. Αμερικής 17), παρουσία πλήθους Καρδιτσιωτών, έγινε την περασμένη Δευτέρα (13.06.2016) η παρουσίαση του βιβλίου «Η Ιστορία της Ε.Λ.Μ.Ε. Καρδίτσας» της περιόδου από το 1923 έως το 2012 που έγραψε ο εκπαιδευτικός, μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος μηχανικός, συμπατριώτης, Δημήτρης Μπίτσιος.

Την εκδήλωση οργάνωσε κατά τρόπο άψογο ο Σύλλογος των Απανταχού Καρδιτσιωτών, δίνοντας την ευκαιρία στους Καρδιτσιώτες εκπαιδευτικούς της διασποράς αλλά και σε ένα πλήθος παλαιών μαθητών και μαθητριών των Γυμνασίων του πρώην νομού μας να ακούσουν και να μάθουν «από πρώτο χέρι», όχι μόνο τη δράση του τοπικού συνδικαλιστικού οργάνου των εκπαιδευτικών αυτής της περιόδου που υπηρέτησαν στα Γυμνάσια του πρώην νομού μας, αλλά «ένα μεγάλο κομμάτι της νεώτερης ιστορίας του τόπου μας», όπως αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου του ο συγγραφέας.

Πράγματι, μέσα από τις σελίδες αυτού του πολύ αξιόλογου βιβλίου παρελαύνουν οι καθηγητές των Γυμνασίων μας, οι καθηγητές των γονιών μας και των παππούδων μας, οι άνθρωποι που εργάστηκαν με ζήλο και αυταπάρνηση για τη μόρφωση χιλιάδων παιδιών, που αργότερα έγιναν οι άξιοι οικογενειάρχες, επιστήμονες, επαγγελματίες, αυτοί δηλαδή που κράτησαν ψηλά το Νομό Καρδίτσας. Όπως σημειώνει ο συγγραφέας, «η ΕΝΩΣΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ», η σημερινή Ε.Λ.Μ.Ε., ιδρύθηκε το 1923 με την υπ’ αριθμ. 102 απόφαση του Πρωτοδικείου Καρδίτσας. Η δε συνδικαλιστική της δράση για «την προαγωγή της εκπαιδεύσεως και τη βελτίωση της θέσεως των λειτουργών αυτής» εκτείνεται μέχρι και τώρα.

Για την πλούσια ιστορική παράδοση της Ε.Λ.Μ.Ε. Καρδίτσας μίλησαν, εκτός από τον συγγραφέα, δύο εκπαιδευτικοί, ο ένας εν ενεργεία και ο άλλος παλαίμαχος. Ο Δημήτρης Καρλαύτης, πρώην μέλος του Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. και ο Καρδιτσιώτης φιλόλογος-πρ. Λυκειάρχης, Βασίλης Ζωγράφος. Προηγήθηκε η εμπεριστατωμένη εισήγηση του πρώην Προέδρου της Βουλής, Δημητρίου Σιούφα, ο οποίος επεσήμανε με συγκεκριμένα στοιχεία τις παθογένειες του εν γένει εκπαιδευτικού μας συστήματος, για τη βελτίωση του οποίου αγωνίστηκαν και αγωνίζονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών με σημαντική συμμετοχή της Ε.Λ.Μ.Ε. Καρδίτσας.

Η αναφορά από τον Βασίλειο Ζωγράφο στα χρόνια που και ο ίδιος υπηρέτησε σε διάφορα Γυμνάσια του πρώην νομού μας ήταν μια κατάθεση ψυχής και έδωσε το ερέθισμα σε πολλούς ακροατές, παλαιούς μαθητές και μαθήτριες αυτών των Γυμνασίων, να παρέμβουν με τις διηγήσεις τους σε περιστατικά της μεταπολεμικής περιόδου που σημάδεψαν την ιστορία της Καρδίτσας.

Ο ίδιος ο συγγραφέας, Δημήτριος Μπίτσιος, λακωνικός, αλλά περιεκτικός στην ομιλία του, αναφέρθηκε στα κίνητρα και στην προσπάθεια για την ανεύρεση των στοιχείων που παραθέτει στο βιβλίο του και που ανατρέχει και στην ιστορία της Καρδίτσας.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου των Απανταχού Καρδιτσιωτών, Κων/νος Κουσαής, ο οποίος συνόψισε στο τέλος τα συμπεράσματα από την παρουσίαση του βιβλίου. Στη εν συνεχεία δεξίωση που παρέθεσε ο διοργανωτής Σύλλογος προς τους προσκαλεσμένους, αναπτύχθηκε μεταξύ αυτών μια πλούσια και γόνιμη συζήτηση για την ιστορία των Γυμνασίων του πρώην νομού μας, από τα οποία εξήλθαν προσωπικότητες Πανελλήνιας εμβέλειας.

Μεταξύ του πλήθους του Καρδιτσιώτικου ακροατηρίου παρευρέθησαν, ο πρ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Δημ. Σιούφας, οι πρ. Βουλευτές, Βασ. Μπρακατσούλας, Σπ. Ταλιαδούρος και Νικ. Καντερές, ο πρ. Δήμαρχος Ρεντίνας, Κων. Κούτρας, ο πρ. Δήμαρχος Αχελώου Αργιθέας, Δημ. Παπακώστας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λουτριωτών Καρδίτσας, Αχ. Ντούλιας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Μουζακιωτών Αθήνας, Ολ. Διαμαντοπούλου, ο Πρόεδρος της Ε.ΘΕ.Μ., Γ. Καλλές, η Πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Μεσογείων, Μ. Πανταζή, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Αργιθεατών της Αθήνας, Ευστ. Πατσιαούρα, η εκπρόσωπος της Ένωσης Μεσενικολιτών Αθήνας, Κλ. Κούτσικα κ.α., ενώ χαιρετισμούς στην εκδήλωση απέστειλαν οι Βουλευτές Καρδίτσας, Σπ. Λάππας και Χρ. Κατσαβριά.

Σύλλογος Απανταχού Καρδιτσιωτών 1
Μερική άποψη του Καρδιτσιώτικου ακροατηρίου
Σύλλογος Απανταχού Καρδιτσιωτών 2
Ο πρ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κατά την εισήγησή του
Σύλλογος Απανταχού Καρδιτσιωτών 3
Άποψη του πάνελ των ομιλητών
Σύλλογος Απανταχού Καρδιτσιωτών 4
Μερική άποψη του Καρδιτσιώτικου ακροατηρίου
Σύλλογος Απανταχού Καρδιτσιωτών 5
Καρδιτσιώτης εκ του ακροατηρίου διηγείται ιστορία το Γυμνάσιο Αρρένων Καρδίτσας όπου φοίτησε
Σύλλογος Απανταχού Καρδιτσιωτών 6
Καρδιτσιώτης εκ του ακροατηρίου διηγείται ιστορία το Γυμνάσιο Αρρένων Καρδίτσας όπου φοίτησε
Σύλλογος Απανταχού Καρδιτσιωτών 7
Ο συγγραφέας του βιβλίου περιστοιχισμένος από το Δ.Σ. του Συλλόγου των Απανταχού Καρδιτσιωτών μετά το πέρας της εκδήλωσηςTotal
0
Shares