Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Παρουσίαση του βιβλίου του Παύλου Καρακιόλη «Φίλιππος Β’, ο μέγιστος ηγεμών των Ελλήνων» στην Καρδίτσα

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 18/10/2018

 

Παρουσίαση του βιβλίου του Παύλου Καρακιόλη «Φίλιππος Β’, ο μέγιστος ηγεμών των Ελλήνων» την Πέμπτη 18/10 στην Καρδίτσα

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Παύλου Καρακιόλη «Φίλιππος Β΄, ο Μέγιστος ηγεμών των Ελλήνων» διοργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας σε συνεργασία με την Ένωση Επιστημόνων Ν. Καρδίτσας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 18/10/2018 και ώρα 7.00 μ.μ. στο ξενοδοχείο «ΚΙΕΡΙΟΝ».

Την εισηγητική ανάλυση στην παρουσίαση του βιβλίου θα κάνει ο φιλόλογος – συγγραφέας Ευάγγελος Ντελής, ενώ την συζήτηση θα διευθύνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Μανώλης Στεργιόπουλος. Αποσπάσματα του βιβλίου θα αποδώσει η ηθοποιός του Θεάτρου Όψεις Βασιλική Μακρή.

Η συνολική έρευνα του έργου αναφέρεται στον πολυτάραχο βίο του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου Β΄. Στο ενεργητικό του 17ου βασιλιά της Μακεδονίας πιστώνεται η μεγάλη διαμετρική αλλαγή που δημιούργησε ο ίδιος στα θεμέλια του ελληνικού έθνους, η οποία πρόσφερε στην ένωση των πολιτειών ένα ευρύτερο πεδίο ανάπτυξης. Ενώ παράλληλα διευρύνοντας τα γεωγραφικά όρια της Μακεδονίας κατέστη βασικός παράγων στην αναμόρφωση της ιστορίας του κόσμου. Αρχίζοντας την πανελλήνια συνταρακτική του πορεία από τα Θηβαϊκά χρόνια, την Πέλλα, τη Θράκη, το Κρόκιο πεδίο, τη Χαιρώνεια, το συνέδριο της Κορίνθου, όπου σύσσωμοι οι αντιπρόσωποι τον ανακήρυξαν αρχιστράτηγο των Ελλήνων, έως την πρόωρη θανάτωσή του στην παλαιά πρωτεύουσα των Μακεδόνων (Αιγές).

Στην τελευταία θεματική ενότητα του έργου γίνεται συνοπτική αναφορά στα αρχαιολογικά ευρήματα της Αμφίπολης όπου πρόσφατα οι σκαπανείς έφεραν στην επιφάνεια από τον τύμβο του λόφου Καστά.

Αναλύοντας προσεκτικά την εξέλιξη της έρευνας και συσχετί­ζοντας τα ιστορικά γεγονότα για τη συναγωγή αντικειμενικών συμπερασμάτων, προκύπτει άμεσα η επαναδιατύπωση του ερωτήματος που διαχρονικά απασχολεί την εγχώρια και διεθνή επιστημονική κοινότητα σχετικά με την τύχη της σορού του Μ. Αλεξάνδρου.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα

karakiolis
Παύλος Καρακιόλης

Ο Παύλος Καρακιόλης γεννήθηκε το 1946 στο χωριό Βαμβακόφυτο του Νομού Σερρών. Οι δύσκολες μεταπολεμικές συνθήκες στην ύπαιθρο εκείνης της περιόδου τον ανάγκασαν το 1961 να έρθει για αναζήτηση καλύτερης τύχης στην Αθήνα.

Στην Αθήνα εργάζεται και παράλληλα φοιτά στο πρώτο νυχτερινό γυμνάσιο το οποίο τελειώνει το 1968. Στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης ασχολείται ως επιμελητής βιβλίων και βιβλιοθηκών, αργότερα συνεργάζεται με διάφορα πνευματικά ιδρύματα υπό την εποπτεία του δημοσίου, με σπουδαιότερο το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Η συγγραφική του δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια είναι στοχευμένη στην έρευνα και στη μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορικής Γραμματείας. Έχει παρουσιάσει τα έργα «Μικρή αναφορά στους δημιουργούς της ιστορίας» (2005), «Μακεδονία: θρυλική πορεία από τα βάθη των αιώνων» (2012) και «Φίλιππος Β΄ ο μέγιστος ηγεμών των Ελλήνων» (2017).

Αρκετά άρθρα του σχετιζόμενα με τη Μακεδονία έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο τύπο και σε επιστημονικά περιοδικά.

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ




Total
0
Shares
Previous Article

Πρόγραμμα εξετάσεων πρακτικής Τεχνικών Επαγγελμάτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Next Article

Πρώτη χοροεσπερίδα για την Περιβαλλοντική Κίνηση «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς»