Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Παρουσίαση της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου στο ΣΔΕ Καρδίτσας

Παρουσίαση της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου στο ΣΔΕ Καρδίτσας

 

Την Τρίτη 4-2-20202 οι εκπαιδευόμενοι/ες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη μεγάλη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και το πιο σημαντικό δείγμα της ελληνικής χαρτογραφίας της προεπαναστατικής περιόδου.

Η Χάρτα του Ρήγα είναι το αποκορύφωμα της στροφής προς τις γεωγραφικές επιστήμες που παρατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια του 18ου αι. από μία ομάδα δραστήριων ελλήνων λογίων, κοινωνών των νέων επιστημονικών επιτευγμάτων του δυτικού πολιτισμού και προσανατολισμένων στη συνειδητή αναζήτηση της γεωγραφικής παιδείας και αυτογνωσίας, που θα έπρεπε να διακρίνει τους Ελληνες στην πορεία τους προς την Παλιγγενεσία.  Η ιστορική σημασία της Χάρτας στο πλαίσιο του ελληνικού Διαφωτισμού, αλλά και άλλες πτυχές της σχετικά με την ιστορική, πολιτική, συμβολική, θεματική, πατριωτική, φιλολογική, παιδαγωγική, επαναστατική, ιδεολογική σημασία της, έχουν μέχρι σήμερα ευρύτατα αναλυθεί, από τη σκοπιά κυρίως των ανθρωπιστικών επιστημών, περισσότερο στην ελληνική και λιγότερο στην ξενόγλωσση βιβλιογραφία.

aggelina elpinikiΗ Προϊσταμένη των ΓΑΚ Καρδίτσας, κ. Ελπινίκη Αγγελίνα, αναφέρθηκε αρχικά σε διάφορα ιστορικά στοιχεία, στην ελληνική επανάσταση, στη ζωή και το έργο του Ρήγα, χρησιμοποιώντας το ανάλογο οπτικό υλικό, ώστε οι εκπαιδευόμενοι να κατανοήσουν το πλαίσιο και την εποχή στην οποία η Χάρτα δημιουργήθηκε. Στη συνέχεια, εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές μελέτησαν στοιχεία της, ζωγράφισαν τα υπομνήματα και έκαναν συγκρίσεις ανάμεσα στη Χάρτα και σε σημερινούς χάρτες. Στο τέλος, ενώνοντας και τα 12 κομμάτια της θαύμασαν ολοκληρωμένη την εικόνα του σπουδαίου αυτού έργου. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η παρουσίαση κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των εκπαιδευομένων. Οι εκπαιδευτικοί στόχοι αυτής της δράσης εξυπηρετήθηκαν απόλυτα καθώς κάθε δράση αποτελεί για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας αφορμή για βιωματική μάθηση.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Αγγελίνα, η οποία εκτός από τις πολυποίκιλες σπουδές της χαρακτηρίζεται για το μεράκι της και τον παραστατικό τρόπο που χρησιμοποιεί στις βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις της.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Πολλοί από τους μαθητές μας είναι ΡΟΜΑ και μετανάστες. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση (ΕΣΠΑ 2014-2020)» που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου. Εποπτεύονται από το την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Σουφλάκος Βασίλειος

Φυσικός – MSc Τηλεπικοινωνίες

Διευθυντής ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ




Total
0
Shares
Previous Article
Φυσικό αέριο μέσα στο 2020 και στο Μουζάκι

Φυσικό αέριο μέσα στο 2020 και στο Μουζάκι

Next Article
kotsos 1

Παρέμβαση του Γ. Κωτσού στη Βουλή για το υδατοδρόμιο της Λίμνης Πλαστήρα και τη μεταφορά μαθητών στα ορεινά