Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού Candidus Phytoplasma prunorum σε καλλιέργεια πυρηνόκαρπων στην ΠΕ Καρδίτσας

Διαχείριση γεωργικών φαρμάκων σε καταστήματα πώλησης και αποθήκες αγροτών στις πλημμυρισμένες περιοχές της ΠΕ Καρδίτσας - Ανοιχτά την Μ. Παρασκευή τα Κτηνιατρικά Γραφεία Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας - Λειτουργία Κτηνιατρικών Γραφείων ΠΕ Καρδίτσας

Παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού Candidus Phytoplasma prunorum σε καλλιέργεια πυρηνόκαρπων στην ΠΕ Καρδίτσας 

Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ) ΠΕ Καρδίτσας, γίνονται γνωστά τα ακόλουθα:

Σε καλλιέργεια δαμασκηνιάς του νομού, διαπιστώθηκε η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού Candidus Phytoplasma prunorum, ο οποίος προκαλεί στα φυτά του γένους Prunus (πυρηνόκαρπα) την ασθένεια γνωστή ως «Χλωρωτικό καρούλιασμα των φύλλων της βερικοκιάς».

Ο εν λόγω εχθρός προσβάλλει όλα τα πυρηνόκαρπα του γένους Prunus, στα οποία συγκαταλέγονται  τα καλλιεργούμενα είδη: αμυγδαλιά, βερικοκιά, βυσσινιά, δαμασκηνιά- κορομηλιά, κερασιά και ροδακινιά-νεκταρινιά. Τα συμπτώματα χαρακτηρίζονται από μικροφυλλία, χλώρωση και καρούλιασμα των φύλλων, πρώιμη καλοκαιρινή φυλλόπτωση μέχρι και καθολικό ξεγύμνωμα της κόμης του δέντρου και την άνοιξη, κυρίως στην αμυγδαλιά, πρώιμη έκπτυξη φύλλων, η οποία προηγείται της άνθησης.

Οι προσβολές επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή και στην ζωή του οπωρώνα, συνεπώς η έγκαιρη διάγνωση και λήψη μέτρων περιορισμού της ασθένειας είναι ιδιαίτερης σημασίας.

Για τα ήδη προσβεβλημένα δένδρα δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα.

Για την πρόληψη εξάπλωσης της ασθένειας συστήνονται γενικώς τα ακόλουθα:

  • Εκρίζωση των δένδρων που παρουσιάζουν συμπτώματα, με κατά το δυνατόν ολόκληρο το ριζικό τους σύστημα και καταστροφή τους με καύση.
  • Χρησιμοποίηση προς φύτευση υγιών πιστοποιημένων δενδρυλλίων.
  • Συστηματική καταπολέμηση: α) των εντομολογικών εχθρών και κυρίως των ειδών ψύλλας που μπορούν να δράσουν ως φορείς του παθογόνου, και β) των ζιζανίων επειδή μεταξύ αυτών υπάρχουν είδη φυτών όπως περικοκλάδα (Convolvulus arvensis) και αγριάδα (cynodon daktylon) που αποτελούν ξενιστές των εντόμων-φορέων του εν λόγω παθογόνου.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Τμήμα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Υπηρεσίας μας, στα τηλέφωνα 24413 55203-243-244 (αρμόδιοι γεωπόνοι οι κκ Γ. Δήμου, Σ. Κουκουρίκος και Π. Κουσιάς).




Total
0
Shares
Previous Article
Ξεκινά τη λειτουργία του το κατηχητικό στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μουζακίου - Πανηγυρίζει ο ΙΝ Κοιμήσεως Της Θεοτόκου Μουζακίου - Το πρόγραμμα - ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών η Αιμιλία Θεολόγη

Next Article
Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Καρδίτσας - ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρδίτσας

Related Posts