Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Παρέμβαση Θάνου Σκάρλου στον ΕΛΓΑ για τις χαμηλές εκτιμήσεις

Τον έντονο προβληματισμό του ιδίου αλλά και εκατοντάδων αγροτών της περιοχής
elga Skarlos

Τον έντονο προβληματισμό του ιδίου αλλά και εκατοντάδων αγροτών της περιοχής μετέφερε ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος στη Διοίκηση του ΕΛΓΑ σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις για το ύψος της ζημιάς που προκάλεσε ο «Ιανός» σε χιλιάδες στρέμματα.

Σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Αντιπρόεδρο κ. Νίκο Δούκα, τόνισε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου και οι εκτεταμένες πλημμύρες, «χτύπησαν» τις καλλιέργειες σε μια από τις από τις καλύτερες και πιο ελπιδοφόρες χρονιές καθώς έως τότε και οι καιρικές συνθήκες ευνοούσαν και οι προσβολές από σκουλήκι ήταν ελάχιστες. Όπως υπογράμμισε ο κ. Σκάρλος, οι πλημμύρες της 18ης Σεπτεμβρίου δεν επηρέασαν μόνο το ύψος της παραγωγής αλλά και την ποιότητα αυτής. Αποτέλεσμα ήταν σε πολλές περιπτώσεις το τελικό προϊόν να αγοράζεται ακόμη και στο 20-30 % της αξίας.   Δεδομένα που προφανώς δεν ελήφθησαν υπόψη και προκάλεσαν την εύλογη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση δεκάδων παραγωγών.

Ο Δήμαρχος Σοφάδων μετέφερε τις διαμαρτυρίες των αγροτών καθώς σύμφωνα με τους παραγωγούς πολλές εκτιμήσεις δεν ανταποκρίνονται στο ακριβές μέγεθος της προκληθείσας ζημιάς. Ως εκ τούτου  η  παρέμβασή του προς τον  ΕΛΓΑ είναι επιβεβλημένη ενόψει και των ενστάσεων που ξεκινούν την Δευτέρα από τους καλλιεργητές επί των εκτιμήσεων.

Ο κ. Σκάρλος επεσήμανε επίσης ότι οι οικονομικές αντοχές των καλλιεργητών έχουν προ πολλού εξανεμισθεί και ότι απαιτείται η εφαρμογή άμεσων και συγκεκριμένων λύσεων προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες στο εισόδημά τους. Οπως είπε, η πολιτεία   οφείλει με μεθοδικότητα  να εκμεταλλευτεί τους διαθέσιμους πόρους και να αποζημιώσει τους πληγέντες παραγωγούς με ρεαλισμό, συνυπολογίζοντας όλους τους παράγοντες που επηρέασαν το τελικό εισόδημα.

Όπως αποφασίστηκε, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που θα ακολουθήσουν, ο Δήμαρχος Σοφάδων θα αποστείλει αναλυτικό υπόμνημα στο ΔΣ του ΕΛΓΑ ενόψει της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και θα συζητηθεί το ζήτημα, ενώ για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του Αντιπροέδρου κ Ν. Δούκα στο Δήμο Σοφάδων.




Total
0
Shares
Previous Article
Agnantero Karditsas mouzakinews

Στο Αγναντερό ο Δήμαρχος Μουζακίου με κλιμάκιο της τεχνικής υπηρεσίας για αποκατάσταση ζημιών

Next Article
Drive through Rapid testings

Στην Καρδίτσα και την Κυριακή τα «Drive through Rapid testings» για τον κορωνοιό