Παρέμβαση Παρασκευής Ντούρβα για φωτοβολταικά στη Λαζαρίνα

Παρέμβαση Παασκευής Ντούρβα για φωτοβολταικά στη Λαζαρίνα

Παρέμβαση Παρασκευής Ντούρβα για φωτοβολταικά στη Λαζαρίνα

Παρέμβαση από την επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Μουζακίου κ. Π. Ντούρβα για προωθούμενη εγκατάσταση φ/β πάρκου στην Τ.Κ. Λαζαρίνας

Με μεγάλη δυσαρέσκεια πληροφορηθήκαμε ότι προωθείται από ιδιωτική εταιρεία ΑΠΕ, η εγκατάσταση ενός τεράστιου φωτοβολταϊκού «πάρκου», ισχύος 40 MW, στην Τοπική Κοινότητα Λαζαρίνας του Δήμου Μουζακίου, παρόμοιο με αυτό της ΕΛΒΙΚ στα Μ. Καλύβια.

Πραγματικά, είναι άξιο απορίας πως αυτή η επιχειρηματική πρωτοβουλία προχώρησε σε μεγάλο βαθμό χωρίς να λάβει καμία γνώση ο Δήμος Μουζακίου ενώ απειλούνται άμεσα καίρια συμφέροντα δικά του, αλλά πρωτίστως των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής αναφοράς!

Παρέμβαση Παασκευής Ντούρβα για φωτοβολταικά στη Λαζαρίνα

Και εξηγούμαστε:

ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

Πέραν του γεγονότος ότι η εν λόγω Φ/Β εγκατάσταση έχει χωροθετηθεί πολύ κοντά στο χωριό και στην ανάπτυξή της θα είναι πολύ μεγαλύτερή του, η έκταση 609 στρεμμάτων όπου θα εκτελεστεί το έργο, αποτελεί τμήμα του αγροκτήματος Ζωγράφου.

Όπως γνωρίζουμε όλοι οι Μουζακιώτες και γενικότερα οι Καρδιτσιώτες, στην περιοχή βρίσκεται το ξεχωριστό βιομηχανικό μνημείο του προπολεμικού, (1894), Ζαχαρουργείου της οικογένειας, ενώ εκεί η πασίγνωστη πρώην «Ιπποτούρ», εξέτρεφε άλογα ιπποδρομιών από το 1920.

Πρόκειται για δυο πολύτιμα κεφάλαια της νεότερης ιστορίας του Δήμου μας και του Νομού Καρδίτσας, τα οποία αυτή τη στιγμή έχουν απόλυτη ανάγκη της προστασίας μας.

Οφείλουμε να επισημάνουμε πως το Υπουργείο Πολιτισμού, με Υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 6 Αυγούστου 1984, (ΦΕΚ τεύχος Β’  – Αθήνα 20 Σεπτεμβρίου 1984, αριθμός φύλλου 674), χαρακτήρισε «ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ως έργο τέχνης σύμφωνα με το νόμο 1469/50, το Κονάκι του Ιωάννου Ζωγράφου, ιδιοκτησίας τότε, Αθανασίου Μπάτζιου, που βρίσκεται στη Λαζαρίνα του Νομού Καρδίτσας». Ο λόγος; «Επειδή αποτελεί αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα της αρχιτεκτονικής μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους. Συνδέεται άμεσα με την νεότερη ιστορία μας, όπως του αγροτικού κινήματος και της Εθνικής Αντίστασης και γιατί υπήρξε κατοικία του Γεωργίου Ζωγράφου που έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στη νεότερη ιστορία μας» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Υ.Α..

Τονίζουμε δε ότι οι κάτοικοι της Λαζαρίνας που ενημερώθηκαν για το παραπάνω έργο είναι ανάστατοι, διότι καταλαβαίνουν πως αυτή η επένδυση θα υποβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό την αξία των περιουσιών τους και κυρίως θα υποθηκεύσει το μέλλον του τόπου.

Ειδικά το κτήμα Ζωγράφου, εκτός από τη μοναδική ιστορική αξία που έχει, αποτελεί γι’ αυτούς ένα φυσιολατρικό δημιούργημα που πρέπει να διαφυλαχθεί ως «κόρη οφθαλμού» και όχι να γίνει το εύκολο «θύμα» μιας ισοπεδωτικής επενδυτικής φιλοσοφίας που τα τελευταία χρόνια στοχεύει επίμονα την Καρδιτσιώτικη ύπαιθρο.

Παρέμβαση Παασκευής Ντούρβα για φωτοβολταικά στη Λαζαρίνα

ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ Η ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ Δ. ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

Θεωρούμε αυτονόητη την άμεση και δυναμική αντίδραση του Δήμου Μουζακίου στο εν λόγω ξεκάθαρα κερδοσκοπικό εγχείρημα, διότι είναι προφανές ότι θα αλλοιώσει το παρθένο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και θα καταρρακώσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της.

Και βέβαια, αναρωτιόμαστε έντονα για την άγνοια της Δημοτικής αρχής, αφού ενημερώθηκε από εμάς για το μείζον θέμα που δημιουργείται στο Δήμο.

Δυστυχώς, η γνωστή πλέον αδράνειά της, επέτρεψε την εξέλιξη των διαδικασιών χωροθέτησης και αδειοδότησης του μελλοντικού φωτοβολταϊκού σταθμού.

Όμως, στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το όλο επιχειρησιακό πλάνο, έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι μπορεί να αντικρουστεί, αρκεί να δράσουμε προσεκτικά, συνεργατικά και στοχευμένα.

Παρέμβαση Παασκευής Ντούρβα για φωτοβολταικά στη Λαζαρίνα

ΑΔΥΝΑΜΗ Η ΘΕΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Φ/Β

Το ζήτημα εμπεριέχει σοβαρούς παραμέτρους που άπτονται νομικών παρεμβάσεων από την πλευρά του Δήμου Μουζακίου.

Ειδικότερα, το κτήμα της «Ιπποτούρ» ανήκε σε τράπεζα που το μεταβίβασε στην επενδύτρια ιδιωτική εταιρεία ΑΠΕ, η οποία με τη σειρά της ζήτησε και έλαβε θετική γνώμη από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας του Υπουργείου Τουρισμού.

Ωστόσο, αυτή η γνωμοδότηση έγινε χωρίς η Υπηρεσία να προβεί σε επιτόπια αυτοψία της έκτασης όπου θα λειτουργήσει η τεράστια ιδιωτική Φ/B εγκατάσταση, κάτι που υπογραμμίζεται στο σχετικό έγγραφο που κοινοποίησε στις 16/6/2021 στο Δήμο Μουζακίου (παρελήφθη στις 26/6/2021).

Παρέμβαση Παασκευής Ντούρβα για φωτοβολταικά στη Λαζαρίνα

Παράλληλα, η ίδια Υπηρεσία επισημαίνει στο συγκεκριμένο έγγραφο με τη γνωμοδότησή της ότι:

* Η έκταση του Φ/Β «πάρκου» είναι τετραπλάσια από το μέγεθος της Λαζαρίνας και βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση.

* Η Τεχνική Έκθεση/Τεχνική Περιγραφή, όπου παρατίθενται στοιχεία για το έργο δεν υπογράφεται από κάποιον συντάκτη η μελετητή.

* Η γνωμοδότησή της ισχύει μόνον εφόσον μεταξύ άλλων προϋποθέσεων: α) «υφίσταται θετική εισήγηση από τους τοπικούς φορείς», (δηλαδή από τον Δήμο Μουζακίου, την Τοπική Κοινότητα Λαζαρίνας κ.α.),

Β) «ληφθεί κάθε απαραίτητο μέτρο για την ελαχιστοποίηση της αλλοιώσεως του φυσικού περιβάλλοντος και των οποιωνδήποτε εκσκαφών»,

γ) «τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες αποστάσεις από τα όρια των οικισμών και των τουριστικών καταλυμάτων ως ορίζει η κείμενη νομοθεσία».

Και καταλήγει με την εξής πολύ ενδιαφέρουσα επισήμανση:

«…Η εγγύτητα της προτεινόμενης (Φ/Β) εγκατάστασης με τον οικισμό Λαζαρίνας (Τοπικής Κοινότητας Λαζαρίνας, Δημοτικής Ενότητας Μουζακίου, Δήμου Μουζακίου, Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας), σε συνάρτηση με την προτεινόμενη έκταση ανάπτυξης, (η οποία σύμφωνα με τα προσκομισθέντα διά της ως άνω σχετικής αίτησης φτάνει έως και το τετραπλάσιο της ανάπτυξης αυτού καθεαυτού του εν λόγω οικισμού), αποτελούν στοιχεία τα οποία προβληματίζουν έντονα τη Διεύθυνσή μας και ειδικότερα από την αποτρεπτικότητα που ενδέχεται να δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων και σε επίπεδο αποστασιολογίου από – υπό ενδεχόμενη δημιουργία – Τουριστική Εγκατάσταση (ως περιγράφεται εκ του νόμου 4276/2014), η αποτροπής εκδήλωσης ενδιαφέροντος επί δημιουργίας τουριστικής υποδομής, λόγω πιθανής μακροχρόνιας απώλειας τουριστικού προσήμου από την ένταση της διαλαμβανόμενης στο θέμα εγκατάστασης».

fotovoltaika ntoyrva lazarina 7

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση φυσικά, ο έντονος προβληματισμός της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας για την προτεινόμενη ιδιωτική εγκατάσταση Φ/Β, ο οποίος, έτσι όπως διατυπώνεται στο έγγραφο της γνωμοδότησής της, μπορεί εύλογα να χαρακτηριστεί ως έμμεση αυτοαναίρεση της εξ’ αρχής εκφρασμένης θετικής άποψής της.

Γι’ αυτό, με βάση και τις υπόλοιπες έγγραφες επισημάνσεις της Υπηρεσίας που περιλαμβάνονται αναλυτικά στο παρόν, προτρέψαμε τη Δημοτική αρχή να αναθέσει το γρηγορότερο την όλη υπόθεση σε δικηγόρο, με θετική ανταπόκριση από τη μεριά της.

Είναι αυτονόητο ότι ως δημοτική παράταξη ζητήσαμε και η Δημοτική αρχή αποδέχθηκε να συζητήσουμε το θέμα  στο  Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 27/7/2021,  για να κερδίσουμε όσο γίνεται περισσότερο χρόνο στην κοινή προσπάθεια αποτροπής της υλοποίησης του ως άνω περιγραφόμενου, βλαπτικού έργου για το Δήμο μας.

Λέμε «ΌΧΙ» σε ιδιωτικές επενδύσεις που θίγουν ευθέως τα συμφέροντα του Δήμου Μουζακίου και των κατοίκων του με πρόσχημα τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη».

Κινητοποιούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να αντισταθούν στα σχέδια μεγαλοεπενδυτών για αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών δράσεών τους σε βάρος των ιδιαίτερων τοπικών προοπτικών προόδου και ευημερίας του Νομού Καρδίτσας.

Παρασκευή Ντούρβα

Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευση Δήμου ΜουζακιουTotal
13
Shares
Previous Article
Καρδίτσα: To "ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ" στην Αυλή του Θεάτρου Όψεις με την Ελένη Γερασιμίδου

Καρδίτσα: To "ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ" στην Αυλή του Θεάτρου Όψεις με την Ελένη Γερασιμίδου

Next Article
plastiras nikolaos

Νικόλαος Πλαστήρας: Σύμβολο Φιλοπατρίας, γενναιότητας και τιμιότητας - 68 χρόνια από τον θάνατό τουTotal
13
Share