Παρέμβαση Γ. Κωτσού στον Υπ. Τουρισμού Χ. Θεοχάρη για μη μείωση μισθών 20% στους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Παρέμβαση Γ. Κωτσού στον Υπ. Τουρισμού Χ. Θεοχάρη για μη μείωση μισθών 20% στους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Στον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη παρενέβη ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός, ζητώντας την άμεση εξέταση πρότασης-αιτήματος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Ύπνου του Νομού μας, για μη μείωση 20% των μισθών τους αναφορικά με τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου.

Ειδικότερα, στη σχετική Αναφορά του προς τον Υπουργό, ο Βουλευτής επισημαίνει τα παρακάτω:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Όπως γνωρίζετε η πανδημία του κορωναϊού έπληξε καίρια όλο το φάσμα της επαγγελματικής δραστηριότητας. Τεράστια αναπροσαρμογή συνέβη στο σύνολο του κοινωνικού ιστού και δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλαμβάνει η κατακλυσμιαία αυτή βίαιη αλλαγή των κοινωνικοοικονομικών δεδομένων στη χώρα και τον κλάδο των Ξενοδόχων.

Σας ενημερώνω ότι μου στάλθηκε Επιστολή από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Ύπνου Νομού Καρδίτσας στην οποία   αναφέρονται τα παρακάτω:

«Δυστυχώς μετά από διαπραγματεύσεις με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων για την ανανέωση της κλαδικής σύμβασης Ξενοδοχοϋπαλλήλων, δεν καταφέραμε να συγκλίνουμε με την εργοδοτική πλευρά και να υπογράψουμε μια συλλογική σύμβαση εργασίας μέσα σε δύσκολους καιρούς για τον κλάδο, με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Από την πλευρά μας η πρόταση μας ήταν ξεκάθαρη, αναλογιζόμενοι και το πρόβλημα της πανδημίας, δηλαδή για τον επόμενο χρόνο να παραμείνουμε στα ίδια οικονομικά επίπεδα χωρίς να αλλάξει κάτι στα μισθολογικά και θεσμικά σημεία της σύμβασης μας.

Η πρόταση της ΠΟΞ για μειώσεις μισθών που θα αγγίζουν το 20%, ουσιαστικά είναι μια πρόταση μη υπογραφής σύμβασης απορρυθμίζοντας έτσι στον κλάδο τους όρους αμοιβής και εργασίας.

Μας ζητήθηκε να υπογράψουμε μειώσεις μισθών! Αλήθεια ποιούς μισθούς;

Φέτος αυτή την δύσκολη σεζόν τα μέτρα στήριξης προς τους Ξενοδόχους ήταν δυσανάλογα με αυτά των εργαζομένων, πιστεύαμε έτσι πως και οι θέσεις εργασίας θα γλυτώνανε και πως στο τέλος θα καταφέρναμε να ρυθμίσουμε εκ νέου τους όρους αμοιβής και εργασίας στον κλάδο.

Κάνουμε λοιπόν γνωστή για άλλη μια φορά ακόμα και τώρα να εγκαταλείψουν οι εργοδότες τις παράλογες απαιτήσεις τους για μειώσεις μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων και να ανανεώσουμε για 1 χρόνο την σύμβαση ως έχει.

Καλούμε επίσης τους κ.κ. Υπουργό και Υφυπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη και κ. Κόνσολα αντίστοιχα να πάρουν επίσημα θέση, όπως και τον ΣΕΤΕ αλλά και κάθε καλοπροαίρετο εργοδότη – ξενοδόχο αν συμφωνούν με τέτοιου είδους πρακτικές.

Αλήθεια πως θα ανοίξετε τα ξενοδοχεία σας του χρόνου και τί θα πείτε στο προσωπικό σας μετά από όσα έχει τραβήξει φέτος, ότι θα μειώσετε τους μισθούς;

Από την μεριά μας δηλώνουμε κατηγορηματικά πως δεν δεχόμαστε καμία μείωση στους μισθούς μας, ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ και καλούμε όλους τους συναδέλφους σε εγρήγορση, γιατί η καραντίνα κάποια στιγμή θα τελειώσει και τότε θα αρχίσει ο αγώνας μας για επιβίωση.

Όλοι λοιπόν οι φορείς του Τουρισμού Υπουργοί, εργοδότες και σωματεία να τοποθετηθούν στο θέμα που λέγεται “υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας».

κ. Υπουργέ,

Απευθύνω έκκληση να ενσκήψετε άμεσα στο εν λόγω σοβαρό ζήτημα για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης, ώστε οι άνθρωποι που θα σηκώσουν στις πλάτες τους τον τουρισμό μετά το πέρας της πανδημίας, να εξακολουθήσουν να έχουν μισθολογικές απολαβές που εξασφαλίζουν γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους ένα αποδεκτό επίπεδο διαβίωσης.
Total
2
Shares
Previous Article

Οι εργασίες στην κοίτη Παμίσου, δύο μήνες μετά το πέρασμα του Ιανού.

Next Article
Έκτακτο Δελτίο

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ


Total
2
Share