Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Παρέμβαση Γ. Κωτσού στη βουλή για απόδοση ανταποδοτικού τέλους ΑΠΕ στους εκ του νόμου δικαιούχους

kotsos vouli

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Γ. Κωτσός: Να αποδοθεί το ανταποδοτικό τέλος 1% επί των εσόδων από έργα ΑΠΕ στους εκ του νόμου δικαιούχους 

Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωτσή Χατζηδάκη κατέθεσε ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός, με την οποία ζητάει την παρέμβαση του ώστε να τακτοποιηθεί γρήγορα η οικονομική εκκρεμότητα που υπάρχει με τη μη απόδοση του ανταποδοτικού τέλους 1% επί των εσόδων από έργα ΑΠΕ, στους εκ του νόμου δικαιούχους στο Νομό Καρδίτσας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Αναλυτικά η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ

Στην Τοπική Κοινότητα Αργυρίου του Δήμου Αργιθέας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, από το 2011 λειτουργεί και παράγει ενέργεια ένας Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός ισχύος 6,5 Μw.

Με τους Νόμους 3468/2006, 3851/2010 και 4203/2013 (και συναφείς υπουργικές αποφάσεις), ρυθμίζονται τα θέματα απόδοσης εσόδων υπέρ των Τοπικών Κοινοτήτων όπου λειτουργούν έργα ΑΠΕ και η όλη διαδικασία.

Η εταιρία παραγωγός (σήμερα), ENEL GREEN ΑΕ, αποδίδει τα εκ της ισχύουσας νομοθεσίας προβλεπόμενα ποσά στον ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και αυτός τα καταθέτει σε λογαριασμό του Δήμου Αργιθέας.

Βάσει των ως άνω αναφερόμενων Νόμων, τα έσοδα ανέρχονται στο 3% των ακαθαρίστων (προ ΦΠΑ) εσόδων. Απ’ αυτά, το 1% καταβάλλεται υπέρ οικιακών καταναλωτών της Τ.Κ. Αργυρίου, το 1,7% στη Δ.Ο.Υ. Καρδίτσας υπέρ του Δήμου Αργιθέας και το 0,3% υπέρ ΕΤΕΡΠΣ (Πράσινο Ταμείο).

Με την παρούσα θέλω να επισημάνω ότι το ποσοστό 1%, από το 2011 που λειτούργησε το Μικρό Υδροηλεκτρικό Αργυρίου – είτε λόγω τεχνικών δυσκολιών ΔΕΔΔΗΕ, η άλλων γραφειοκρατικών εμποδίων – δεν καταβάλλεται στους δικαιούχους, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες τους.

Επειδή, ο εν λόγω ΥΗΣ, ο αγωγός, οι πυλώνες διέλευσης του ηλεκτρικού ρεύματος προς το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και το σημείο υδροληψίας στον ποταμό Πλατανιά, βρίσκονται 100% εντός της διοικητικής περιφέρειας της ορεινής Κοινότητας Αργυρίου του Δ. Αργιθέας, αλλά οι βάσει νόμου δικαιούχοι Αργυράτες δεν έχουν λάβει το προβλεπόμενο αντισταθμιστικό όφελος, με αποτέλεσμα στο χωριό να επικρατεί πλέον η άποψη ότι παρακρατούνται νόμιμα έσοδά τους.

Επειδή, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ανταπόκριση από το Υπουργείο Ενέργειας σε φάκελο που κατατέθηκε με υποστηρικτικά του σοβαρού ζητήματος αποδεικτικά έγγραφα, αλλά και σε επανειλημμένες παραστάσεις των δικαιούχων Αργυρατών.

Επειδή, από τον γειτονικό Δήμο Αγράφων Νομού Ευρυτανίας έχουν υποβληθεί αρμοδίως (2015), Αντιρρήσεις – Ενστάσεις επί του επιμερισμού των ποσών (επί του 1% εσόδων), στους δικαιούχους καταναλωτές της κοινότητας Αργυρίου, οι οποίες δεν έχουν ακόμη απαντηθεί παρά την ψήφιση του Ν. 4585/2018 ( άρθρο 3 ), για τη σύσταση επιτροπών εξέτασης ενστάσεων διοικητικών ορίων κλπ. Το ίδιο ισχύει και με αντίστοιχη ένσταση εναντίωσης που έχει καταθέσει από την πλευρά του και ο Δήμος Αργιθέας.

Επειδή, υπάρχει μια εκκρεμότητα για επιπλέον ποσοστό που είχε συμφωνηθεί το 1996 από το τότε Κοινοτικό Συμβούλιο Αργυρίου με την αρχική Εταιρεία ΑΕΓΕΚ (5% για τα πρώτα 15 έτη λειτουργίας του Υδροηλεκτρικού Αργυρίου).

Επειδή το ίδιο πρόβλημα μη καταβολής του εν λόγω ανταποδοτικού τέλους (1%), αντιμετωπίζουν συνολικά 50.000 δικαιούχοι καταναλωτές, σε 272 Τοπικά Διαμερίσματα, 111 Δήμων όπου λειτουργούν έργα ΑΠΕ.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ

  1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία εξέτασης των Αντιρρήσεων/Ενστάσεων;
  2. Πότε και με ποιόν τρόπο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αντιμετωπίσει τη σοβαρή οικονομική εκκρεμότητα απέναντι στους εκ του νόμου δικαιούχους κατοίκους των περιοχών όπου λειτουργούν έργα ΑΠΕ;
  3. Θα παρέμβετε για την επίλυση της τυχόν διαφοράς και για την άμεση απόδοση του ποσοστού 1% επί των εσόδων του Υδροηλεκτρικού Αργυρίου στους δικαιούχους Αργυράτες, για όλο το χρονικό διάστημα από το 2011 έως σήμερα;

Από το Γραφείο Τύπου




Total
0
Shares
Previous Article
lappas spyros vouli

Δήλωση τομεάρχη δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα για το δικαστικό ένσημο στις αναγνωριστικές αγωγές

Next Article
agorastos dromoi

Ξεκινά το έργο της συντήρησης του οδικού δικτύου της Π.Ε. Καρδίτσας