Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Παρέμβαση Γ. Κωτσού για τον προϋπολογισμό του 2020

kotsos giorgos

Γ. Κωτσός: Ο προϋπολογισμός του 2020 καλύπτει το μεγάλο αναπτυξιακό και επενδυτικό κενό που είχε η χώρα μας!

Παρέμβαση στη συζήτηση για το νέο προϋπολογισμό που διεξάγεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, έκανε την Τετάρτη 18/12/2019, ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός, τονίζοντας ότι είναι ο ποιο ολοκληρωμένος που έχει κατατεθεί στη Βουλή τα τελευταία χρόνια και ότι έρχεται να καλύψει το μεγάλο αναπτυξιακό και επενδυτικό κενό της χώρας μας.

Ειδικότερα, στην τοποθέτησή του ο Βουλευτής επισήμανε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

«Το 2019 αποτελεί για τη χώρα μας έτος μετάβασης σε μια ευνοϊκότερη οικονομική πολιτική. Από τη στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνησή μας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, άρχισε να διαμορφώνεται ένα νέο κλίμα το οποίο στηρίζεται τόσο στην άμεση κινητοποίηση και στη μεταρρυθμιστική πολιτική που εφαρμόζουμε, όσο και στην εμπιστοσύνη που αρχίσαμε να χτίζουμε με τους πολίτες.

Το οικονομικό κλίμα στη χώρα μας αλλάζει, η εισπραξιμότητα βελτιώνεται και το δημοσιονομικό κενό που βρήκαμε, πλέον μετατρέπεται σε δημοσιονομικό χώρο.

Ο 1ος Π/Υ αυτής της κυβέρνησης είναι σύμφωνος με τις φιλελεύθερες ιδέες που πρεσβεύουμε και τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις. Επιδίωξή μας είναι να επανέρθει η  αισιοδοξία στους πολίτες και να υπάρχει σταθερότητα μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο Π/Υ του 2020 έχει δημοσιονομικά μέτρα που ευνοούν ταυτόχρονα τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, μειώνουν την παραοικονομία προς όφελος του επίσημου τομέα της οικονομίας και συνεπώς της παραγωγικότητας.

Ο Π/Υ του 2020 έρχεται να καλύψει το αναπτυξιακό και επενδυτικό κενό που είχε μέχρι τώρα η χώρα μας. Με πολλαπλές μεταρρυθμίσεις θα προσελκύσουμε νέες επενδύσεις που θα δώσουν την ώθηση για το άλμα που χρειαζόμαστε. Πιο συγκεκριμένα, κάποια από τα μέτρα μας είναι:

  • Αναδιαμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και δραστική μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων, μέσα από την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων.
  • Φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, με βάση τις πραγματικές αξίες των ακινήτων.
  • Το σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ» για τη στήριξη της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, των ελληνικών τραπεζών.
  • Στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων, ή των επιχειρήσεων με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Θεσπίζουμε όμως και μέτρα που δείχνουν το κοινωνικό μας πρόσωπο και την προστασία της ελληνικής οικογένειας όπως τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης, καθιστώντας σαφή την προτεραιότητά μας για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος αυτής της χώρας. Η κοινωνική μας πολιτική ασκείται δίνοντας τέλος στον παραλογισμό της υπερφορολόγησης, με μεταρρυθμιστικές ενέργειες στο σύστημα εισφοράς κοινωνικής ασφάλισης και με την διατήρηση της κοινωνικής προστασίας μέσω των επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ.

Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και ανταμοιβής των πολιτών που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ενισχύουμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ως το πιο αποτελεσματικό μέσο για το σκοπό αυτό και ενσωματώνουμε στον Π/Υ μας τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Οι παρεμβάσεις μας όμως δε σταματούν εδώ. Η δημοσιονομική πολιτική μας θέλει να βοηθήσει την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, μέσω αύξησης της εισπραξιμότητας των ιδίων εσόδων τους με σκοπό τη βελτίωση της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών τους προς τους πολίτες. Αυτό θα επιτευχθεί με μια σειρά από ενέργειες, με τη διασταύρωση των στοιχείων των δηλωθέντων ακινήτων στο Ε9 με τη ΔΕΗ, στοιχεία απαραίτητα για τον ορθό υπολογισμό τελών καθαριότητας, φωτισμού και ακίνητης περιουσίας, στοχεύοντας στη βέλτιστη αξιοποίηση των τελών αυτών από τους Δήμους, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι πολίτες αναδρομικά για την πενταετία. Επίσης, με τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμισή μας σχετικά με την υποβολή δήλωσης ΦΠΑ από τους υπόχρεους και την ταυτόχρονη υποβολή δηλώσεων των τελών παρεπιδημούντων επί των ακαθαρίστων εσόδων στους Δήμους επιτυγχάνεται μείωση του διοικητικού βάρους των υπόχρεων, αλλά και αύξηση των δημοτικών εσόδων. (Η αναμενόμενη απόδοση για το 2020 εκτιμάται σε 23 εκ.ευρώ.)

Κυρίες και κύριοι, σας καλώ να υπερψηφίσετε τον Π/Υ μας, να στηρίξετε την πολιτική μας βούληση και να δώσετε δύναμη στη χώρα μας να βγει από το τέλμα στο οποίο είχε περιέλθει. Είναι ο πιο ολοκληρωμένος Π/Υ των τελευταίων ετών, με καίριες παρεμβάσεις, στοχευμένες σε όλους τους τομείς, οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς, υγείας, άμυνας κ.τ.λ. Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε και να βάλουμε γερές βάσεις για ένα σύγχρονο βιώσιμο αναπτυξιακό κράτος και όπως είπε κι ο Πρωθυπουργός μας, διαλέξαμε το δύσκολο δρόμο επενδύοντας όχι στο πολιτικό παρόν, αλλά στο μέλλον αυτής της χώρας».

 

 

 

 




Total
0
Shares
Previous Article
9a388819451fe38bc68501fcb6c51299

Χριστουγεννιάτικες Ευχές από την Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας

Next Article
agorastos georgiadis

Νέα έργα 35 εκατ ευρώ+ 4 εκατ. για την διαχείριση της Λίμνης Κάρλας φέρνει στη Θεσσαλία ο Κώστας Αγοραστός