Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Παρέμβαση Γ. Κωτσού για Αχελώο – Αστικά Απορρίμματα – ΚΠΕ – Αμιαντοκατασκευές

kotsos

 

Παρέμβαση του Γ. Κωτσού στη Βουλή για Αχελώο – Αστικά Απορρίμματα – Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – Αμιαντοκατασκευές

Σημαντική παρέμβαση έκανε ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής με θέμα: «Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για την Έκθεση Κατάστασης Περιβάλλοντος της Ελλάδας (2019) από το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ)».

Ο Καρδιτσιώτης πολιτικός έθιξε για μια ακόμη φορά μετ’ επιτάσεως την ανάγκη γρήγορης ολοκλήρωσης των έργων μεταφοράς νερού από τον Άνω Αχελώο στην Θεσσαλία με χρήση κλειστών δικτύων για την αντιμετώπιση του συνεχώς αυξανόμενου υδατικού ελλείμματός της, την ενεργειακή αξιοποίηση του βιοαερίου που παράγεται μέσα στους ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ, τη στήριξη και αναβάθμιση των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης όπως αυτό του Μουζακίου και την αντικατάσταση όλων των αμιαντοκατασκευών στο Νομό Καρδίτσας και άλλες περιοχές της Ελλάδος όπου αυτές υφίστανται.

Αναλυτικά στην τοποθέτησή του ο κ. Κωτσός επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Κυρία Πρόεδρε

Θα ήθελα να σταθώ σε αυτό που ειπώθηκε νωρίτερα για την υφαλμύρωση των εδαφών σε περιοχές της χώρας, διότι στη Θεσσαλία το πρόβλημα είναι τεράστιο, ιδιαίτερα στα ανατολικά παράλια όπου το έλλειμμα φτάνει στα 3 δισ. κυβικά περίπου. Κατ’ εμέ υπάρχει μεγάλη αναγκαιότητα ο Αχελώος να δώσει μερικά από τα πλεονασματικά νερά του στη Θεσσαλία, ωστόσο πρέπει να δούμε και άλλες δράσεις όπως είναι τα κλειστά δίκτυα για να μην έχουμε τεράστιες απώλειες. Θεωρώ δε επιβεβλημένη τη θέσπιση ενιαίου φορέα διαχείρισης, ανά λεκάνη απορροής, που θα διαχειρίζεται το σύνολο των υδατικών πόρων κάθε περιοχής.

ΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Σε ότι αφορά στα αστικά απορρίμματα, μάλλον σας βρίσκει και εσάς σύμφωνους, όπως και τον (πρώην Υπουργό περιβάλλοντος) κ. Φάμελλο, η ενεργειακή αξιοποίηση του βιοαερίου που παράγεται μέσα στους ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ.

Ωστόσο, άποψή μου είναι ότι απαιτείται αναθεώρηση του Εθνικού και των Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Απορριμμάτων. Πρέπει να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα και να είναι απόλυτα προσαρμοσμένοι στον προϋπολογισμό που διαθέτουμε για να τους υπηρετήσουμε. Οι προηγούμενος ΕΣΔΑ και οι ΠΕΣΔΑ, απέτυχαν ακριβώς σε αυτό το σημείο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατάσταση που επικρατούσε στην Πελοπόννησο, όπου κάποια στιγμή χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων αναγκαστικά μεταφέρθηκαν από τον Πύργο στη Θεσσαλία, προκειμένου να εκτονωθεί το πολύ μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε εκεί.

Πρότασή μου είναι στην περιφέρειά μας όπου λειτουργούν τρείς ΦΟΣΔΑ, να υπάρξει εκχώρηση πόρων στο ΠΕΠ ώστε να κατασκευαστούν και οι αντίστοιχες μονάδες επεξεργασίας. Αποτέλεσμα της έλλειψης πιστώσεων με την πρόβλεψη που είχε γίνει στο προηγούμενο ΠΕΠ Θεσσαλίας, είναι η κατασκευή μόνο μιας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων. Έτσι σήμερα δεν έχουμε κανένα «green spot» όπως προβλέπονταν τόσο στον ΕΣΔΑ, όσο  και στους ΠΕΣΔΑ, καθώς δεν υπήρχαν οι απαραίτητοι πόροι για να τα υποστηρίξουν.

Επίσης, αναφορικά με τη διαχείριση των αστικών λυμάτων, όπου από το Γ’ Κ.Π.Σ. υπήρχε η υποχρέωση σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων να υπάρχει ορθή διαχείριση των αστικών λυμάτων, έτσι όπως ήταν δομημένο το ΕΠΠΕΡΑΑ, (επί της ουσίας χρηματοδοτούσε μόνο τους κεντρικούς αγωγούς, ενώ τη σύνδεση από το πεζοδρόμιο στον κεντρικό αγωγό τη θεωρούσε ιδιωτική σύνδεση και επιβάρυνε τον πολίτη), πολλά από τα έργα αυτά δεν υλοποιήθηκαν. Μαθαίνω ότι η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου, αντιμετωπίζει το ζήτημα και ορθώς χρηματοδοτεί αυτή τη διαδικασία, διότι ουσιαστικά μιλάμε για εκτέλεση δημόσιου έργου.

ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Εδώ θέλω να κάνω συγκεκριμένη αναφορά στην περιβαλλοντική συνείδηση που επιβάλλεται να εμπεδωθεί στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Θεωρώ ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την εκπαίδευση στις μικρές ηλικίες, όπου σημαντικότατο ρόλο διαδραμάτισαν μέχρι πρότινος τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τα οποία δυστυχώς ατονούν διαρκώς. Είχα την τύχη στο Δήμο Μουζακίου, όπου υπηρέτησα πολλά χρόνια ως Δήμαρχος, να υπάρχει ένα Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με πλούσια και πολυποίκιλη δράση, όπου χιλιάδες παιδιά από όλη την Ελλάδα ευαισθητοποιούνταν στην προστασία του περιβάλλοντος λαμβάνοντας θεωρητικές γνώσεις και υλοποιώντας διάφορες δράσεις. Δυστυχώς βλέπω αυτά τα Κέντρα να απαξιώνονται, ενώ θα μπορούσαν πραγματικά να συμβάλλουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής κουλτούρας στην Ελληνική κοινωνία.

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΜΙΑΝΤΟΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

Τέλος, πιστεύω ότι θα πρέπει να κοιτάξουμε με μεγάλη σοβαρότητα το ζήτημα με τις στέγες αμιάντου σε πάρα πολλές περιοχές και σε σχολικές μονάδες της χώρας. Εφαρμόστηκε παλαιότερα ένα πρόγραμμα με το οποίο αντικαταστάθηκαν αμιαντοκατασκευασμένες σχολικές μονάδες. Όμως υπάρχουν ακόμη σπίτια που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 60’ με κρατική μέριμνα και στη συνέχεια εκχωρήθηκαν στους ιδιοκτήτες τους τα οποία διαθέτουν σκεπές από αμίαντο.

Επίσης, θα γνωρίζετε σίγουρα ότι πάρα πολλά δίκτυα ύδρευσης, κυρίως σε τοπικές κοινότητες, αποτελούνται από αμιαντοσωλήνες. Στα πρότυπα του γνωστού σε όλους «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», ίσως  μπορεί να εφαρμοστεί παρόμοιο πρόγραμμα για την αντικατάσταση όλων αυτών των πεπαλαιωμένων δικτύων που εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία και δημιουργούν προβλήματα στη διαχείριση των υδατικών πόρων».

Από το Γραφείο




Total
0
Shares
Previous Article
ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΗΣ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Δήμος Πύλης: Ενημέρωση για τον κορονοϊό

Next Article
Προληπτική ακύρωση συναυλίας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στα Τρίκαλα

Προληπτική ακύρωση συναυλίας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στα Τρίκαλα