Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Παρεμβάσεις του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων

Εν μέσω των εξαιτίας του covid 19 εγκλεισμών και πλημμελούς υπολειτουργίας συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή του υποσταθμού υψηλής τάσης
Παρεμβάσεις του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων

Παρεμβάσεις του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων

Εν μέσω των εξαιτίας του covid 19 εγκλεισμών και πλημμελούς υπολειτουργίας, στην ουσία, των αρμόδιων υπηρεσιών, συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή του υποσταθμού υψηλής τάσης (ΚΥΤ) στη θέση «Διάσελο – Προφήτης Ηλίας», της Κοινότητας Οξυάς του Δήμου Μουζακίου, ως συνοδό έργο του αιολικού «πάρκου» στη θέση «Αέρας – Αφεντικό» των Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας. Κάτοικοι, μάλιστα, της περιοχής, μέλη του Δικτύου, μαρτυρούν τον ιδιαίτερο ζήλο των φορέων του έργου για την πρόοδο των εργασιών, μη φειδόμενοι χρόνου και μη υπολογίζοντας ούτε καν τις κρατούσες καιρικές συνθήκες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το ασταθές γεωλογικά περιβάλλον της περιοχής.

Διαπιστώνοντας τα ανωτέρω το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων και εκτιμώντας πως παραβιάζονται αρκετοί από τους όρους της ΑΕΠΟ του έργου, έχει κατ’ επανάληψη προβεί, από κοινού με την Περιβαλλοντική Κίνηση «Εξόρμηση για την Προστασία του Χωριού της Οξυάς», σε σχετικές καταγγελίες ενώπιον αρμόδιων αρχών, ζητώντας απ’ αυτούς να μεριμνήσουν για την πιστή τήρηση της ίδιας ΑΕΠΟ. Κρίνοντας, μάλιστα, ως μη ικανοποιητικές τις επί των ανωτέρω καταγγελιών απαντήσεις, το Δίκτυο προέβη και σε αντίστοιχες καταγγελίες ενώπιον των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, ζητώντας να διερευνηθεί και από το συγκεκριμένο φορέα η πιστή τήρηση της προαναφερόμενης ΑΕΠΟ. Παράλληλα και ανεξάρτητα με τα παραπάνω, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι από το νόμο προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες, με σκοπό την προσωρινή αναστολή των εργασιών, μέχρι την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης, που έχει ασκηθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τονίζουμε και πάλι την αποφασιστικότητά μας για τη με κάθε νόμιμο τρόπο αντίστασή μας στη σχεδιαζόμενη επέλαση αιολικών εγκαταστάσεων και λοιπών μορφών ΑΠΕ στην περιοχή μας, που μοναδικό στόχο έχουν την άλωση του φυσικού και υδάτινου πλούτου της, επιφέροντας, ταυτόχρονα, μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή, χωρίς κανένα ουσιαστικό περιβαλλοντικό, ενεργειακό ή οικονομικό όφελος.

Με αφορμή τα παραπάνω, θυμίζουμε και πάλι στα μέλη μας αλλά και σ’ όλους τους συμπολίτες μας ότι συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαβούλευσης επί των νέων ΜΠΕ για τα αιολικά στις κορυφογραμμές «Γραμμένη – Τούρλα – Καρνόπι» και «Μιχός – Βοϊδολίβαδο – Απελίνα» των ιστορικών Αγράφων. Παροτρύνουμε άπαντες να συμμετάσχουν σ’ αυτή [http://eprm.ypen.gr, Περιβαλλοντική ταυτότητα έργων (ΠΕΤ) : 2004292211 και 2009371218], εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους στην καταστροφή των Αγράφων και βάζοντας το δικό τους λιθαράκι στην προσπάθεια ανάσχεσης  της επιδιωκόμενης άλωσής τους.

  • Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων
  • Περιβαλλοντική Κίνηση «Εξόρμηση για την Προστασία του χωριού της Οξυάς»



Total
0
Shares
Previous Article
Δημήτρης Παπακώστας

Κοινότητες: Τοπική Αυτονομία - Ιστορικός ρόλος & νέο εκλογικό σύστημα ΟΤΑ

Next Article
«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Μετάθεση ημερομηνίας ανοίγματος πλατφόρμας για την Περιφέρεια Θεσσαλίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού

Πρόγραμμα «Εξοικονομώ»: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για την Περιφέρεια Θεσσαλίας