Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Παράταση για μεταβίβαση παλαιών τρακτέρ ζητάει η Ασημίνα Σκόνδρα από τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

asimina skondra vouli

Παράταση για μεταβίβαση παλαιών τρακτέρ ζητάει η Ασημίνα Σκόνδρα από τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αγρότες του νομού μας, που από αρχές του έτους δεν μπορούν πια να μεταβιβάσουν τα τρακτέρ τους, εφόσον αυτά δεν φέρουν κουβούκλιο προστασίας, όπως προβλέπει η σχετική κοινοτική οδηγία της ευρωπαϊκής ένωσης.

Το ζήτημα αυτό, της μεταβίβασης μηχανοκίνητων αγροτικών μηχανήματων, έθεσε στον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπήλιο Λιβανό, η  Βουλευτής του Νομού μας, κ. Σκόνδρα, με ερώτηση που του κατέθεσε στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η ερώτηση της κ. Σκόνδρα αναφέρει:

Κύριε Υπουργέ,

Τα μηχανοκίνητα αγροτικά μηχανήματα, προκειμένου να εφοδιαστούν με Δελτίο Ταξινόμησης και με Άδεια κυκλοφορίας, οφείλουν να ελεγχθούν ως προς τη συμφωνία τους με τα οριζόμενα από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, την κοινοτική νομοθεσία, τη συμφωνία τους με την έγκριση τύπου που έχει εκδοθεί, αλλά και τον εξοπλισμό και τη λειτουργική τους κατάσταση, η οποία τα κρίνει κατάλληλα για την εκτέλεση των γεωργικών εργασιών που προορίζονται.

Όπως προκύπτει από την τροποποίηση της υπ’ αριθμ. οικ. 11337/Γ3Β/2365/ 27−5−2009 (ΦΕΚ Β ́ 1146/12−6−2009) απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Απογραφή αγροτικών μηχανημάτων», όπως δημοσιεύθηκε στο αρ. Φύλλου 445 από 24 Φεβρουαρίου 2016, το άρθρο 9 παράγραφος β προέβλεπε πλέον, ότι οι γεωργικοί ελκυστήρες που έχουν ταξινομηθεί ή απογραφεί πριν τις 21−5−1998 και δεν φέρουν διάταξη προστασίας έναντι ανατροπής εγκεκριμένου τύπου, υποχρεούνται όπως εφοδιαστούν με αυτή́ μέχρι τέλους του 2020, μετά την αρχική προθεσμία συμμόρφωσης τους με την κοινοτική νομοθεσία έως 2015.

Σήμερα ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετοί γεωργοί, των οποίων η οικονομική κατάσταση, δεν επιτρέπει την αγορά νέων αγροτικών μηχανημάτων με την προβλεπόμενη προστασία έναντι ανατροπής.

Δεδομένου, ότι ο αγροτικός κόσμος, όπως όλοι οι επαγγελματίες της χώρας, διένυσαν μία οικονομικά δύσκολη περίοδο τα περασμένα χρόνια και πέρυσι ήρθαν να προστεθούν οι τεράστιες οικονομικές ζημίες από τον Ιανό, μία επιπλέον παράταση, θα διευκόλυνε σημαντικά την παρούσα κατάσταση. Έτσι θα μπορούσαν οι αγρότες να μεταβιβάσουν τα εν λόγω οχήματα σε μέλη της οικογενείας τους ή σε τρίτα πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτούν καινούργια.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάστε κ. Υπουργέ

  1. Προτίθεστε να δώσετε παράταση στην υποχρέωση των αγροτών, να εφοδιάσουν τα μηχανοκίνητα αγροτικά μηχανήματα τους, με διάταξη προστασίας έναντι ανατροπής εγκεκριμένου τύπου;
  1. Θα μπορούσαν να οριστούν στον Νομό Καρδίτσας μηχανουργεία, που να εξοπλίζουν τα εν λόγω μηχανοκίνητα αγροτικά μηχανήματα, με την προβλεπόμενη προστασία έναντι ανατροπής βάσει των προδιαγραφών που θέτει η κοινοτική οδηγία και να λαμβάνουν την απαραίτητη πιστοποίηση από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου;



Total
0
Shares
Previous Article
Συνάντηση Γ. Κωτσού με Σπ. Λιβανό: Τέλος Φεβρουαρίου εξοφλούνται οι νέοι αγρότες

Συνάντηση Γ. Κωτσού με Σπ. Λιβανό: Τέλος Φεβρουαρίου εξοφλούνται οι νέοι αγρότες

Next Article
Στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Σταμνάς

Στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Σταμνάς

Related Posts