Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ Καρδίτσας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών Καρδίτσας

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ Καρδίτσας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Καρδίτσας συνάντηση με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης.

Τα μέλη του ΔΣ μετέφεραν τη δυσαρέσκεια και τη βαθειά ανησυχία των εκπαιδευτικών για την συνεχιζόμενη επίθεση στο Δημόσιο Σχολείο, στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών. Εκφράστηκε με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο η αντίθεση της ΕΛΜΕ σε ζητήματα που σχετίζονται με την  υποβάθμιση του μορφωτικού έργου του σχολείου.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν στοιχεία που αποτυπώνουν την σχολική πραγματικότητα και τα οποία ενδεικτικά είναι:

  • η ύπαρξη τμήματος στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, με 26 μαθητές στο 2ο ΓΕΛ Καρδίτσας
  • οι χαμένες διδακτικές ώρες στο μάθημα Αγγλικών, που δεν γίνονταν από την αρχή της σχολικής χρονιάς, μέχρι πριν από τα Χριστούγεννα (Γυμνάσιο Σοφάδων)
  • η περικοπή ωρών διδασκαλίας στο μάθημα των Γερμανικών και η «πρακτική» να καλύπτουν εναλλάξ τις ώρες διδασκαλίας, στο ίδιο τμήμα, δύο εκπαιδευτικοί, εγκαινιάζοντας μια «νέα μέθοδο» κάλυψης εκπαιδευτικών αναγκών (Γυμνάσιο Μουζακίου),

Επιπλέον, στη λογική της «κανονικότητας» και του «όλα βαίνουν καλώς», έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην αφόρητη πίεση και στο άγχος που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί, λόγω των επιπρόσθετων ευθυνών και των διαρκώς αυξανόμενων εξωδιδακτικών καθηκόντων. Σ’ αυτό συμβάλλει η απουσία γραμματειακής υποστήριξης, πράγμα που αφορά σε μια σειρά σχολείων.

Τέλος αναδείχτηκε και το σοβαρότατο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών. Σταδιακά και κυρίως τα τελευταία χρόνια τα σχολεία έχουν μετατραπεί σε «κέντρα διερχομένων», χωρίς σταθερό προσωπικό, με συναδέλφους που διδάσκουν σε 2,3,4 σχολεία. Η ελαστική τρίμηνη απασχόληση είναι το νέο μοντέλο προσχηματικής κάλυψης των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Οι συνάδελφοι, «τριμηνίτες» αναπληρωτές προσλαμβάνονται με ασαφείς όρους εργασίας και εργάζονται σε επισφαλές περιβάλλον. Από εκπαιδευτικοί τείνουν να μεταβληθούν σε «εργαλεία για όλες τις δουλειές» και αντιμετωπίζονται ως προσωπικό «παιδοφύλαξης».

Η ΕΛΜΕ θα συνεχίσει τις δράσεις που έχει προγραμματίσει, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να απευθύνονται στο σωματείο. Η συσπείρωση των συναδέλφων στην ΕΛΜΕ και η στήριξή τους στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του σωματείου είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να αντιμετωπιστούν συλλογικά όλα εκείνα τα προβλήματα που υπονομεύουν το μορφωτικό έργο του Δημόσιου Σχολείου και το εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών.




Total
0
Shares
Previous Article
Ο Γ. Λαμπρούλης στο Οινοποιείο της πρώην ΕΑΣ Καρδίτσας

Ο Γ. Λαμπρούλης στο Οινοποιείο της πρώην ΕΑΣ Καρδίτσας

Next Article
agorastos kolindrini

Αντιπλημμυρικά έργα 3,1 εκατ. σε Κερασιά και Κανάλια Μαγνησίας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας