Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Παράνομες αποκλειστικές στο Νοσοκομείο Καρδiτσας

 

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αφορά τον υγειονομικό τομέα στη χώρα μας, είναι αυτό της απασχόλησης παράνομων αποκλειστικών νοσοκόμων στα δημόσια νοσοκομεία.

Το θέμα αυτό χρειάζεται προσοχή τόσο για την υγεία και την προσωπική ασφάλεια των ασθενών καθώς, πέραν της άγνωστης ταυτότητος των απασχολούμενων που εμφανίζονται ως επαγγελματίες υγείας, είναι αμφίβολη ακόμη και η ειδίκευσή τους επάνω στο αντικείμενο, ακόμα και αν φέρουν μαζί τους πτυχία και άδειες ασκήσεως επαγγέλματος, αφού όπως έχει αποδειχθεί είναι πλαστά.

Στο ζήτημα αυτό δημιουργείται το ερώτημα για την προέλευση των ατόμων αυτών και πώς γίνεται να εργάζονται σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καμία καμία αρμοδιότητα.

«Μαϊμού αποκλειστικές νοσοκόμες» σε θαλάμους ασθενών στο Νοσοκομείο Καρδiτσας στερούν το μεροκάματο από των αποκλειστικών νοσοκόμων που έχουν άδεια εργασίας και πιστοποίηση για να ασκούν το συγκεκριμένο επάγγελμα. Το φαινόμενο της απασχόλησης δήθεν αποκλειστικών νοσοκόμων, έχει οξυνθεί το τελευταίο διάστημα και αυτό έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι δεν γίνονται έλεγχοι επισταμένα προκειμένου να καταγραφούν τα περιστατικά. Κάποιες βρίσκουν τρόπους και τεχνάσματα για να τρυπώνουν και να παραμένουν παρέχοντας υπηρεσίες στους θαλάμους των ασθενών». Μερικές σκαρφίζονται μάλιστα διάφορες δικαιολογίες όπως ότι είναι συνοδοί προκειμένου να δικαιολογούν την παρουσία τους στο θάλαμο, επί της ουσίας όμως απασχολούνται ως αποκλειστικές.

Η δράση των παράνομων αποκλειστικών στερεί την εργασία από τους νόμιμους αποκλειστικούς νοσοκόμους, στερεί φορολογικά έσοδα από το ελληνικό κράτος, αφού δεν εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών και παράλληλα θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία κατά το μέρος που πρόσωπα, χωρίς τα απαραίτητα ελάχιστα τυπικά προσόντα, παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Πρέπει να υπάρξει ξεκαθάρισμα του επαγγέλματος και να μην υπάρχουν παρατυπίες που αφενός στιγματίζουν τον κλάδο και αφετέρου αφαιρούν εισόδημα από τα μέλη που είναι πιστοποιημένα για να παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας υγείας.

Στο ερώτημα για το πώς θα μπορούσε να εξαλειφθεί το πρόβλημα με τις παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες, το οποίο έχει εξελιχθεί πλέον σε μάστιγα, εiναι οτι πρέπει να πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι στον χώρο του νοσοκομείου επί καθημερινής βάσεως, κάτι που φυσικά δεν γίνεται. Χρειάζονται εντατικότεροι έλεγχοι στο Νοσοκομείο και τις κλινικές προκειμένου να μην παραπλανούνται κυρίως οι συγγενείς των ασθενών, που προκειμένου να εξασφαλίσουν τη φύλαξη και συνοδεία των δικών τους ανθρώπων, προβαίνουν σε επιλογές που αντιβαίνουν τους κανόνες λειτουργίας του επαγγέλματος.

kolokithas apostolos
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ

 




Total
0
Shares
Previous Article

Ημερίδα στην Πύλη για το «Μεταχρωματικό έλκος του Πλατάνου»

Next Article

Κ. Τσιάρας: Το σχέδιο Γαβρόγλου αδικεί κατάφορα την Καρδίτσα