Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Παραίτηση του Στεφ. Μητροπάνου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Καππά

.

Δήλωση παραίτησης από την Προεδρία του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Καππασιωτών «Η ΚΑΠΟΥΑ»

Είναι πολύ ωραία να διοργανώνει τις “αδιάβλητες, διαφανείς και μαζικές” εκλογές του ο Σύλλογος και να μην ενημερώνεται, έστω και για τα προσχήματα, ο τύποις Πρόεδρος αυτού. Και λέγω τύποις, διότι η τελευταία μου παρουσία και δράση στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ήταν η εν έτει 2017 διοργάνωση της ετήσιας, κι επ’ αφορμή του νέου έτους, χοροεσπερίδας στο Κουκάκι (Αθήνα). Έκτοτε έπαυσα να έχω οιαδήποτε σχέση με έναν Σύλλογο, που, θεωρητικά και μόνο, καλείται «Πολιτιστικός». Και μολονότι στο Προεδρείο του ΔΣ συμμετέχει ένα μοναδικό κεφάλαιο της πολιτιστικής, καλλιτεχνικής και δημοτικής παράδοσής μας, ο Χρυσόστομος Μητροπάνος, ένας άνθρωπος πανελλήνιας – και όχι μόνο – εμβέλειας κι αναγνωρισιμότητας, που πράγματι λαμπρύνει και τιμά το χωριό μας.

Και λέγω θεωρητικά, διότι αδυνατώ να αποδυθώ σε ένα ιδιότυπο, παρασκηνιακό και ιδιαίτερα απάνθρωπο κυνήγι «μαγισσών», όπου το ρόλο της μάγισσας έχει ο πρεσβύτερος της ενορίας μας. Αδυνατώ να ανταποκριθώ σε μια άχαρη επίδειξη δήθεν φιλανθρωπικού κι αλληλέγγυου έργου σε οποιονδήποτε τρίτον, αλλά για κανέναν λόγο στον ιερέα του χωριού μας. Ακόμη κι όταν κινδύνευε να βρεθεί ο ίδιος και η οικογένειά του δίχως στέγη, λόγω σχεδιαζόμενης δήθεν πώλησης της οικίας που ενοικιάζουν στην Καππά, ακόμη και τότε διαπίστωσα την à la carte κι επιλεκτικότατη επίδειξη της γνήσιας φιλανθρωπίας εκ μέρους μελών του Προεδρείου μας, απέναντι στον άνθρωπο (καθώς και την οικογένειά του) που επιμελείται της άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων των συγχωριανών μας και συμβάλλει, και μόνο με την παρουσία του και διαμονή στο χωριό μας, στην αναζωογόνηση του χωριού και στην ομαλή διαβίωση των κατοίκων του.

Σε αποστροφή ενός μέλους του Προεδρείου ότι ο ιερέας δήθεν κλέβει το παγκάρι της ενορίας μας, ως δικηγόρος, του συνέστησα να προβεί σε επίσημη καταγγελία στην Εισαγγελία, εφόσον ήταν κάθετα απόλυτος και βεβαιότατος, ως αυθεντικός κέρβερος για την βεβαιότητα των ισχυρισμών του. Ουδέποτε βέβαια το έπραξε, διότι ο δρόμος της κατασυκοφάντησης είναι ευκολότερος, πονηρότερος κι άνευ κόπων, βασάνων και δικαστικών εξόδων!

Σας αναφέρω ενδεικτικά όλα τα ανωτέρω, προκειμένου να διαπιστώσετε την σοβαρότητα των συνεδριάσεων του Προεδρείου μας, γεγονός που δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν μας, και πόσο μάλλον στο σύνολο των συγχωριανών μας, οι οποίοι αναμένουν τον εμπλουτισμό των πολιτιστικών δράσεων του χωριού μας, και όχι να παρακολουθούν το αναίσχυντα ενορχηστρωμένο σίριαλ της δήθεν κακής δραστηριότητας του ιερέα μας.

Καλώς ή κακώς (κατ’ εμέ το πρώτο) έχουμε αυτόν τον πρεσβύτερο στο χωριό μας κι οφείλουμε να συνεργαστούμε μαζί του για την ευημερία του συνόλου των κατοίκων της Καππάς. Όσοι λοιπόν, από το Προεδρείο έχουν οιοδήποτε πρόβλημα μαζί του, έχουν την δυνατότητα να απευθυνθούν με τις προσήκουσες και νόμιμες διαδικασίες απευθείας στον ιεραρχικά προϊστάμενό του, δηλ. τον Μητροπολίτη μας. Και όχι να ξεδιπλώνονται σε ένα άνανδρο, ανέντιμο, ανήθικο και παρασκηνιακό-πισώπλατο «μαχαίρωμα» προσωπικοτήτων.

Αγαπητοί συγχωριανοί, ένας γνήσιος και σταθερός στην υπηρέτηση των αξιών του Σύλλογος δεν επιτρέπεται να εμπλέκεται σε αυτοδιοικητικές διαδικασίες και να υποδεικνύει, έστω και συγκεκαλυμμένα, τον επιθυμητό Πρόεδρο της τοπικής μας κοινότητας, που ιδεατά θα πρέπει να πληρεί τις προδιαγραφές χειραγώγησής του κι εξυπηρέτησης ιδίων και μικροπολιτικών συμφερόντων συγκεκριμένων προσώπων. Ούτε ρόλος μας είναι να αποφασίζουμε αν ο πρεσβύτερος, αποδεδειγμένα και με επίδειξη πιστοποιητικών, ψάλλει καλλίφωνα και χαρισματικά, και, αν όχι, να αποφασίζουμε την αποπομπή του! Δεν έχουμε και δεν επιτρέπεται να έχουμε μια τέτοια δήθεν αρμοδιότητα, ώστε να ενεργούμε είτε ως κριτική επιτροπή είτε ως βασιλείς στο βασίλειό μας. Αυτά είναι θέματα της Εκκλησίας και των πιστών που προστρέχουν στην αγκαλιά της.

Αυτά ως προς τον ιερέα μας. Διότι οι συντάκτες των κειμένων της εφημερίδας του Συλλόγου αναρρωτιούνται για την αναγκαιότητα του ορισμού συντακτικής ομάδας με δημόσια αναγραφή των ονομάτων τους, ώστε να καθίστανται υπεύθυνοι για την σύνταξή τους. Γιατί; Τι φοβούνται; Πότε θα φωτιστεί αυτό το αγαπημένο έντυπο της Καππάς (ο «Νιάζος») με διαφάνεια, αντικειμενικότητα, εγκυρότητα, υπευθυνότητα; Και πότε θα δοθεί βήμα-προσβασιμότητα, άνευ λογοκρισίας, στον καθένα που ενυπόγραφα και άρα υπεύθυνα επιθυμεί να δημοσιεύει την άποψή του;

Ή μήπως δημοσιεύουμε μόνο αυτά που είναι αρεστά στα μέλη του Προεδρείου και παρουσιάζουν τα ανδραγαθήματά τους με διάθεση αυταρέσκειας και ναρκισσισμού; Ή μήπως μόνο απαντούμε σε αγωγές μέσω δημοσιευμάτων του «Νιάζου», προβαίνοντας παραχρήμα σε τέλεση ποινικού αδικήματος; Πολύ τυχερός ο «Νιάζος» και ο Σύλλογος που δεν καταμηνύθηκαν τότε, με μεσολάβησηση του υπογράφοντα! Μάλλον κάπως έτσι πρέπει να εξηγείται η απώλεια του usb που έδωσε ο ιερέας στα χέρια μου κι εγώ ο ίδιος παρέδωσα στον «υπεύθυνο σύνταξης» της εφημερίδας! Το usb, που περιελάμβανε φωτογραφίες και κείμενο για την δράση του ιερέα, της ενορίας μας και του κατηχητικού, ως δια μαγείας (!) “ξεχάστηκε” σε κάποιο συρτάρι κατά την γνώριμη τακτική υπουργών μιας προηγούμενης κυβέρνησης.

Διαφάνεια, νομιμότητα και πολυάριθμες εναλλαγές προσώπων στο Προεδρείο του Συλλόγου τα τελευταία 40 χρόνια! Η πρόοδος του Συλλόγου μας είναι συνυφασμένη με την ομόνοια και την συνένωση των μελών του (δηλ. των απανταχού Καππασιωτών), στόχος που μέχρι σήμερα δυστυχώς παραμένει όνειρο θερινής νυκτός! Εξόχως λυπηρό!

Αδυνατώ να θεωρήσω τον εαυτό μου ως δήθεν πεφωτισμένο που μεταλαμπαδευεύει, κατ’ αποκλειστικότητα και με τάσεις επιβολής, τις απόψεις του στους δήθεν αδαείς κι αμόρφωτους “ιθαγενείς” κατοίκους της Καππάς. Αγαπητά μέλη του Προεδρείου, υπάρχουν πιθανόν αμόρφωτοι μεν Καππασιώτες, ωστόσο, δε, με περίσσεια παιδεία, ίσως και με περισσότερη από τον καθένα από εμάς, και σίγουρα με τεράστια εμπειρία ζωής. Το μόνο που χρειάζεται είναι στοιχειώδης σεβασμός του Προεδρείου προς όλους τους «παρεπιδημούντες» εν Καπούα. Φοβούμαι ότι αυτό εκλείπει ακόμη.  Αλλά, παράλληλα, χρειάζεται και σεβασμός των κατοίκων του χωριού μας προς το εκάστοτε Προεδρείο του Συλλόγου μας. Φοβούμαι πως αυτό δεν επιτεύχθηκε ποτέ μέχρι σήμερα! Ο λόγος; Απλούστατος: οι διχαστικές, παρασκηνιακές και εξωθεσμικές ενέργειες και δραστηριότητες μελών του Προεδρείου μας, που μόνο τον Πολιτισμό δεν υπηρετούν… Ο αληθινός υπηρέτης του Πολιτισμού ΕΝΩΝΕΙ!… ΔΕΝ ΔΙΧΑΖΕΙ… ΣΥΝΔΙΑΛΕΓΕΤΑΙ!… ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ…

Και κάπως έτσι οι δυνάμεις της αλλαγής και της προοδευτικής μετεξέλιξης του Συλλόγου μας – που πιστεύω ότι δεν εκπροσωπούσε μόνο ο υποφαινόμενος – θα καταπνιγούν από τον συνήθη μέχρι σήμερα και παγιωμένο πλέον δεσποτισμό, απολυταρχισμό, αδιαλλαξία και  αυθεντιοκρατία, που δεν επιθυμεί να αλλάξει τίποτα! Δηλαδή, να μην αναθεωρηθεί το Καταστατικό του Συλλόγου, που ήδη ως νομικός είχα εθελοντικά και δωρεάν ετοιμάσει εδώ κι έναν ολάκερο χρόνο! Να μην αγκαλιάσει ο Σύλλογος τους απανταχού Καππασιώτες μετονομαζόμενος σε “Σύλλογο Απανταχού Καππασιωτών”. Αντίθετα, να παραμείνει στάσιμος, αποψιλωμένος από την συμμετοχή του συνόλου των μελών του στις δραστηριότητές του και κλειστοφοβικός… Επιστροφή στο παλαιό, στο γνωστό, στο ελεγχόμενο… Απομάκρυνση από το νέο, το ρηξικέλευθο, το ελεύθερο… Είναι επιτακτικό πλέον οι εκλογές για την ανάδειξη του Δ.Σ. του Συλλόγου να διενεργούνται σε τόπο και χρόνο που διασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των Καππασιωτών, λ.χ. στην πλατεία του χωριού τις ημέρες του Πάσχα. Έτσι διασφαλίζονται η συμμετοχή, η διαφάνεια, η δημοκρατία, που είναι το κύτταρο κάθε εκλογικής διαδικασίας… Και όχι σε απομακρυσμένα ταβερνεία των Αθηνών με αποκλειστική συμμετοχή των “ημετέρων”!!!…

Τέλος, οι προκηρυχθείσες εκλογές του Συλλόγου, τις οποίες πληροφορούμαι τυχαία (!) από το τελευταίο έντυπο του Συλλόγου μας, το οποίο δεν μου εστάλη εφέτος (πιθανός αποπροσανατολισμός του ταχυδρομικού περιστεριού!) είναι καθ’ όλα άκυρες, σύμφωνα με το Καταστατικό του Συλλόγου μας, αν βέβαια το λαμβάνετε υπόψη, αγαπητά μέλη του ΔΣ. Η σημερινή παραίτησή μου υπαγορεύει την ακολούθηση άλλης διαδικασίας για την προκήρυξη και διενέργεια εκλογών. Ως νομικό πλέον, και όχι ως Πρόεδρο, μπορείτε να με συμβουλεύεστε προσερχόμενοι στο Δικηγορικό Γραφείο μου. Θα σας υποδέχομαι πάντα με χαρά κι αισθήματα ενός απλού και όχι… πεφωτισμένου Καππασιώτη-συγχωριανού!… Καλή συνέχεια στο γνώριμο έργο σας!… Συγγνώμη που δεν ανταποκρίθηκα επιτυχώς και πειθηνίως στις ζοφερές προσδοκίες σας!…

Αγαπητοί φίλοι συγχωριανοί, όπως είχα δεσμευτεί εξ αρχής της ανάληψης των καθηκόντων μου, και μολονότι παραιτούμαι, θα εξακολουθήσω να αγαπώ και να προσφέρω ανιδιοτελώς στο χωριό μας ανάλογα με τις δυνάμεις μου και όντας πιστός στις αρχές και τις αξίες μου, πρωτίστως ως ανθρώπου… Θα είμαι παρών σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου μας, στον οποίο εύχομαι κάποια στιγμή να λειτουργήσει, όπως πραγματικά του αξίζει… Δίχως κανένα αίσθημα εμπάθειας ή απέχθειας θα πρόσκειμαι με αγάπη δίπλα σε κάθε συγχωριανό μας!

Υ.Γ. Το ιατρείο του χωριού μας, στο οποίο μέλη του Προεδρείου του Συλλόγου, δρώντας κατά μόνας και άνευ λήψεως προηγούμενα νόμιμης και συλλογικής απόφασης από το ΔΣ, αρνήθηκαν κάθετα να διαμείνει ο ιερέας (μάλιστα ουδέποτε αποφάσισε ο  Σύλλογος επ’ αυτού ούτε ποτέ συνεδρίασε), δεν έχει από κτίσεώς του και μέχρι σήμερα αποκρυσταλλωμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς!…Επομένως δεν είναι ο Σύλλογος αυτός που θα αποφασίσει αν θα παραχωρήσει ή όχι προς μίσθωση το οίκημα στον συγκεκριμένο ιερέα. Αρμόδιοι είναι οι κληρονόμοι-απόγονοι αυτών των Καππασιωτών (περί 60 τον αριθμό), που το έκτισαν… Μέχρι να ευρεθούν κι ερωτηθούν επισήμως όλοι αυτοί, προτείνω την φιλοξενία του ιερέα στο οίκημα αυτό!…Όσοι τυχόν αντιδράσουν… ας βρουν το σθένος να το δηλώσουν δημοσίως στο λαό της Καππάς και μεγαλοφώνως!!!…Αλλιώς ας σωπάσουν για πάντα!…

Υ.Γ.1 Κι επειδή διανύουμε το έτος απόδοσης μνείας και τιμής στον Ν.Καζαντζάκη, θα ήθελα να αφιερώσω μια ρήση του σε όλους μας: «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος!».

Υ.Γ.2. Η παρούσα επιστολή να δημοσιευτεί, ως επιβάλλεται, σύμφωνα με το Καταστατικό και τον Νόμο, στο επόμενο φύλλο του εντύπου του Συλλόγου μας «Νιάζος», για να λάβουν γνώση άπαντα τα μέλη του Συλλόγου. 

Αθήνα, 15/02/2018

Με τιμή, 

Στέφανος Α. Μητροπάνος




Total
0
Shares
Previous Article

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στο Καρναβάλι Σοφάδων

Next Article

Ολοκληρώνονται τα έργα της λίμνης Κάρλας

Related Posts