Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Παπαστεργίου: Προέχουν αποκέντρωση και πόροι για την Αυτοδιοίκηση

 

Ανοιχτή συζήτηση στην Κοζάνη, παρόντος του Δήμαρχου Τρικκαίων, για τη μεταρρύθμιση και το μέλλον των ΟΤΑ

Αποκέντρωση, μια σημαντική μεταρρύθμιση. Αυτή ήταν η κεντρική ουσία της παρέμβασης του Δημάρχου Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου σε συζήτηση που διοργανώθηκε στην Κοζάνη, από τη δημοτική κίνηση «Κοζάνη, Τόπος να ζεις», του Δήμαρχου Λευτέρη Ιωαννίδη. Η συζήτηση σε κεντρικό καφέ της πόλης, την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018, είχε ως αντικείμενο το θέμα «Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: προκλήσεις και προοπτικές». Εντασσόταν, δε, στο πλαίσιο ενός κύκλου πολιτικών εκδηλώσεων που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2017. Ο τρίτος αυτοδιοικητικός που πλαισίωσε τη συζήτηση ήταν ο Δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης.

Η συζήτηση περιστράφηκε σε θέματα περί την Αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο των αλλαγών που απαιτούνται ή που αναμένεται να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα. Ο κ. Παπαστεργίου στάθηκε ιδιαιτέρως στην ανάγκη, να επιλυθούν βασικά προβλήματα. Εκκινώντας από τη διαπίστωση ότι τα ζητήματα αναλογικότητας δεν αφορούν άμεσα τον πολίτη, παρ’  ότι θεσμικά είναι σημαντικά, επεσήμανε:

– την ανάγκη υλοποίησης πραγματικής αποκέντρωσης

– τη βελτίωση της απόδοσης των χρημάτων στους Δήμους, καθώς οι πόροι είναι μειωμένοι κατά 40% σε σχέση με αυτούς του 2010

– την απαλλαγή από τον κεντρικό γραφειοκρατικό μηχανισμό. Όπως για παράδειγμα, η απίστευτη τετραπλή συναρμοδιότητα για την αντιμετώπιση των πλημμύρων.

Ταυτοχρόνως, έθεσε ζητήματα για τη βελτίωση της λειτουργίας των ΟΤΑ και των υπηρεσιών τους προς τους πολίτες. Ανέφερε, για τον λόγο αυτόν, τις καλές πρακτικές και τα παραδείγματα που ήδη υλοποιούνται στον Δήμο Τρικκαίων. είτε μέσω της τεχνολογίας είτε μέσω λύσεων με βάση την… απλή λογική.

Στάθηκε, δε, ιδιαιτέρως, στην ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων στην Αυτοδιοίκηση, που στο 90% περίπου είναι κοινά, αφορούν όλους τους ΟΤΑ και ουσιαστικά, κάθε πολίτη.

kozani1




Total
0
Shares
Previous Article

Το 1 ΕΠΑΛ Καρδίτσας στο "Θεοδωρίδειο Κέντρο – Ορίζοντες"

Next Article

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τη Διατροφή στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου