Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Παπαστεργίου για ΑμεΑ: Χτίσαμε πόλεις για αυτοκίνητα, θέλουμε πόλεις για ανθρώπους

Ομιλία του Δημάρχου Τρικκαίων

 

Ομιλία του Δημάρχου Τρικκαίων στην εκδήλωση «Ολοι μοναδικοί, όλοι ίσοι» του υπουργού Επικρατείας και του Συντονιστικού Μηχανισμού για την Αναπηρία

Μια θλιβερή διαπίστωση και ισχυρές δόσεις ελπίδας για τα άτομα με αναπηρία, στην εκδήλωση ουσίας που διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα ΑμεΑ, στην Αθήνα. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου ήταν εκ μέρους της Αυτοδιοίκησης ο ομιλητής στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο Συντονιστικός Μηχανισμός για την Αναπηρία. Είχε, δε, ως τίτλο «Ολοι μοναδικοί, όλοι ίσοι» και πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Εκεί, ο κ. Παπαστεργίου έκανε τη διαπίστωση: «Οι πόλεις μας κτίστηκαν για τα αυτοκίνητα και όχι για τους ανθρώπους και ειδικά για τους ΑΜΕΑ» Και το επέκτεινε, τονίζοντας ότι αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα «οι Δήμαρχοι  πρέπει να νοιώθουμε ιδιαίτερα άβολα». Και συνέχισε: «Κατασκευάσαμε στενά πεζοδρόμια και μάλιστα προσθέσαμε  δέντρα, φώτα, κάδους απορριμμάτων».

Αυτή η κατάσταση υπήρχε και στα Τρίκαλα, όπου έγιναν σημαντικά βήματα για τη βελτίωσή της, με την ανάγκη για ισοτιμία να είναι το ζητούμενο.

Τα παραδείγματα από τον Δήμο Τρικκαίων είναι αρκετά:
– Ομάδα Freemobility από το ΕΕΕΕΚ Τρικάλων με μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς χαρτογράφησαν τα προβλήματα προσβασιμότητας στον κέντρο της πόλης.

– Με τη συνεργασία και πόρους του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, ανακατασκευάστηκαν βάσει των προδιαγραφών όλες οι βασικές ράμπες στο κέντρο. Μια δράση που κινητοποίησε και συνένωσε φορείς διαφορετικών αφετηριών, με κοινό στόχο.

– Δημιουργήθηκαν 30 νέες θέσεις  στάθμευσης για ΑμεΑ σε όλη την πόλη

– Τοποθετήθηκαν αισθητήρες για τις θέσεις αυτές, προκειμένου να ενταχθούν στο ήδη προωθούμενο πρόγραμμα «έξυπνης στάθμευσης»

– Ανακατασκευάστηκαν πεζοδρόμια, με ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των προδιαγραφών για ΑμεΑ, παρά την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση του Δήμου

– Μετά από δωρεά συμπολίτη, οι οργανώσεις ΑμεΑ συντονίζονται από τον Δήμο Τρικκαίων, για να δημιουργήσουν μόνιμη μονάδα φύλαξης και εξυπηρέτησης ΑμεΑ

– Δόθηκαν λύσεις σε ζητήματα ΚΔΑΠ, με τη λειτουργία δεύτερης βάρδιας για ΑμεΑ

– Ιδρύθηκε και λειτουργεί με τη φροντίδα και του Δήμου, το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Τρικάλων

Και άλλα πολλά, μεγαλύτερης ή μικρότερης έκτασης, που ίσως περνούν απαρατήρητα, αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα των συμπολιτών. Οσων, δηλαδή, μέχρι πρότινος ήταν «αόρατοι», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, όσους/ες δεν τους «έβλεπε» η κοινωνία. Πλέον, αρχίζουν να βγαίνουν από το σπίτι τους, να κυκλοφορούν στην πόλη, να προσπαθούν να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Οπότε, αυτοί οι Δήμαρχοι, «που δεν αισθανόμαστε βολικά, τέτοια μέρα, οφείλουμε να πάρουμε αποφάσεις, όποτε και όπου πρέπει».

Οπως, για παράδειγμα, σε θέματα εργασίας: στα Τρίκαλα, υπάρχων ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) λειτούργησε και με ΑμεΑ, συνεργάστηκε με τον Δήμο και την κυβέρνηση και ανέλαβε να διανέμει τα δωρεάν γεύματα σε σχολεία, βάσει προγράμματος για τα Τρίκαλα.

Και κυρίως, να βελτιώσουμε την Παιδεία μας, τον τρόπο με τον οποίο ως κοινωνία αντιμετωπίζουμε τους συμπολίτες μας με αναπηρία.  Για αυτό, τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, «θα πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά μας, να μάθουν για την αναπηρία, να μην αντιμετωπίζουν τους συνομηλίκους τους με αναπηρία, ως κάτι το διαφορετικό».

Η εκδήλωση

Στην εκδήλωση, χαιρετισμούς απηύθυναν, η αν. Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης  Θεανώ Φωτίου, η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη και η ευρωβουλευτίνα Κωνσταντίνα Κούνεβα.  Παρέστησαν επίσης ο αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Ρήγας, ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, οι βουλευτές κ.κ. Καββαδία, Ηλιόπουλος και Ιγγλέζη, ενώ

Μετά τον υπουργό Επικρατείας κ. Χριστόφορο Βερναρδάκη μίλησαν οι:

– Χαράλαμπος Χριστόπουλος, υπεύθυνος λειτουργίας του Συντονιστικού Μηχανισμού για τα ζητήματα Αναπηρίας

– Χρήστος Χαραλαμπόπουλος, αθλητικογράφος, συγγραφέας

– Γιώργος Χρηστάκης, Κοινωνικός Ψυχολόγος, Ιδρυτής της Dagipoli Dance Co

– Βενέττα Λαμπροπούλου, Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής, Πρόεδρος του ∆.Σ του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών

– Μαριάννα Στυλιανέση, μητέρα παιδιού σε αμαξίδιο

– Γιάννης Ζαχάκης, εκπαιδευτής Προγραμματιστής

– Καλλιόπη Λυκοβαρδή, Βοηθός Συνήγορος για την Ίση Μεταχείριση-Νομικός, με ειδίκευση στα θέματα προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου

– Φώτης Μπίμπασης, μέλος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής

– Γεράσιμος Φεσσιάν, Διοικητικός Υπάλληλος, τ. Αντινομάρχης Αχαΐας, ακτιβιστής

– Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, Ψυχίατρος

– Χρήστος Νάστας, Σύμβουλος για θέματα ΑμεΑ της Αν. Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

– Γιάννης Βουγιουκλάκης, Γενικός Διευθυντής Νέων Μέσων ΕΡΤ

 Την εκδήλωση άνοιξε η χορευτική πομάδα Dagipolis dance co και την παρουσίασε έκανε η δημοσιογράφος Νατάσα Γιάμαλη.

amea trikala 2

amea trikala 3

amea trikala 1 1

papastergiou amea




Total
0
Shares
Previous Article

Σεμινάριο Δημοτικών Υπαλλήλων στο Δήμο Πύλης

Next Article

Ενισχύσεις σε Δήμους για την αποκατάσταση ζημιών από την κακοκαιρία