Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Πανθεσσαλική εκδήλωση στο Γαλάτσι :” Μνημονεύετε… Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη”

papakostas athina theatro 1

Πανθεσσαλική εκδήλωση στο Γαλάτσι :” Μνημονεύετε… Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη”

  Βρεθήκαμε χθες Σαββατόβραδο στον όμορφο χώρο του άλσους Βεΐκου και στο υπαίθριο θέατρο ,που παραχώρησε δωρεάν ο Δήμος Γαλατσίου στην δραστήρια Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής – (και εν μέσω κόβιντ19)- “Πανθεσσαλική Στέγη ” και τον Πρόεδρο ΔΣ Δρ Στέφανο Γ. Κούτρα και απολαύσαμε τη θεατρική διασκευή του έργου ” Φόνισσα ” του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη , Θεσσαλού – Σκιαθίτη Κοσμοκαλόγερου των γραμμάτων !

Καταπληκτικοί όλοι οι ηθοποιοί και η σκηνοθεσία!

  Μαζί μας : Δεκάδες Θεσσαλές και Θεσσαλοί και η αγαπητή Αντιπεριφερειάρχις Πολιτισμού Αττικής Μαίρη Βιδάλη , ηθοποιός με πλούσια παρουσία,που εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη .

Η εκδήλωση στηρίχτηκε επικοινωνιακά και οικονομικά από την Περιφέρεια Αττικής ,ως ένδειξη της άριστης σχέσης θεσσαλικών φορέων με την ευαίσθητη στα Πολιτιστικά δρώμενα – Περιφέρεια Αττικής.

Μήνυμα αγάπης και εκτίμησης προς τους Θεσσαλούς , έστειλε ο Περιφερειάρχης μέσω της κ. Μαίρης Βιδάλη- άλλωστε Θεσσαλός ( εκ Βραγκιανών) είναι και ο Εκτελεστικός Γραμματέας Αττικής Γιάννης Παύλου Σελίμης…

  Ο Πρόεδρος ΔΣ Στέφανος Κούτρας στην εμπνευσμένη ομιλία του , αναφέρθηκε στο πλούσιο έργο του Θεσσαλού λογοτέχνη ,του Αγίου των Γραμμάτων και έκλεισε με την παρότρυνση – συμβουλή του Ποιητή Οδυσσέα Ελύτη :

” Οταν σας βρίσκει το κακό…. Μνημονεύετε  Διονύσιο Σολωμό και Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη….”!

Ανάμεσα στο κοινό και οι … πανταχού παρόντες Αργιθεάτες :

Κώστας Ν Παπαχρήστος – Μενέλαος Παπαδημητρίου – Θανάσης Κωφός ( πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Αργιθεατών Θεσσαλών )- Δημήτρης Παπακώστας και ο Γ Γ της Πανθεσσαλικής Στέγης Λάζαρος Καραούλης.

  Στο έργο ” Φόνισσα”, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης ηθογραφεί την εποχή του – τέλη 19ου – αρχές 20ου αιώνα ,όταν τα θηλυκά παιδιά ,τα γλυκά μας σήμερα κοριτσάκια , θεωρούνταν …. βάρος ασήκωτο για τις ταπεινές φτωχές οικογένειες….

Μια απάνθρωπη αντίληψη ,που οδήγησε την Φόνισσα χήρα Φραγκογιαννού στις αποτρόπαιες εγκληματικές πράξεις της κατά μικρών κοριτσιών της εποχής….

Δεισιδαιμονίες , προκαταλήψεις , απουσία ενσυναίσθησης και αίσθησης δικαίου….

Μια σκληρή εποχή που η υποτίμηση της γυναίκας ,του θηλυκού ήταν ο κανόνας…

Με ελαφρά βελτίωση συνεχίστηκε έως δεκαετία 1970 με την κοινότοπη

έκφραση :” έχω τρία παιδιά ( δηλ αγόρια ) και τέσσερα κορίτσια….”

  Σκοτεινά απομεινάρια επιμένουν ακόμη σήμερα…..στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής …..με την εξακολουθητική βία κατά των γυναικών από ” άνδρες ( δήθεν ) παλιάς κοπής ” σε βάρος γυναικών , μητέρων ,αδύναμων ΛΟΑΤΚΙ.

Με δολοφονίες άνανδρες, μοχθηρή κακοποίηση , βία , ψυχολογική καταπίεση , υποτίμηση …

Η ευνομούμενη Πολιτεία αδυνατεί να αντιδράσει αποτελεσματικά , δείχνοντας, δυστυχώς, ανοχή και κατανόηση στους ….. άνδρες – Νεάντερταλ ( των σπηλαίων).

Αλλά και οι ίδιες οι γυναίκες πρέπει να μιλήσουν ,να οπλιστούν με θάρρος …

  Οι Δομές της Αυτοδιοίκησης να κάνουν ουσιαστικό έργο με κινήσεις αποκάλυψης καλά κρυμμένων …. ενδοοικογενειακών μυστικών βίας και άθλιας συμπεριφοράς.

Μέσα από τους θησαυρούς της λογοτεχνίας μας μπορούμε να κατανοήσουμε τα απάνθρωπα στερεότυπα κατά των γυναικών σε καθυστερημένες κοινωνίες

 (Αφγανιστάν , Αφρική …. αλλά και δήθεν πολιτισμένη Δύση).

Τα παιδιά ,οι νέοι πρέπει όχι μόνο τάμπλετ και σμαρτφόν….. πρέπει να λαμβάνουν από γονείς και φίλους, δώρα – βιβλία με ανθρωπιστικό περιεχόμενο…

Θερμά συγχαρητήρια στην Διοίκηση της Πανθεσσαλικής Ομοσπονδίας που τόλμησαν και οργάνωσαν την όμορφη χθεσινή εκδήλωση .

Ας παραδειγματιστούν και οι Αργιθεάτικοι Σύλλογοι και ας επαναδραστηριοποιηθούν στα τοπικά και πολιτιστικά για ψυχολογική τόνωση των απομονωμένων ανθρώπων λόγω της πανδημίας κόβιντ19 και με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας .Να προσαρμοστούμε όλοι στην μετακόβιντ πραγματικότητα!

Αρχές Οκτωβρίου ξεκινά η Μάχη των Μαχών ,η Γενική Απογραφή Πληθυσμού ΕΛΣΤΑΤ και απαιτείται η Παναργιθεάτικη Συστράτευση σε συνεργασία με ΔΣ ορεινής Πατρίδας μας !

Η επίκληση πλέον του κόβιντ19 …. κατάντησε πρόσχημα απραξίας και ανεπάρκειας….

* Φωτογραφίες: Λάζαρος Χρ.Καραούλης -ΓΓ ΔΣ Πανθεσσαλικής Στέγης.

Σ.Σ: Σήμερα στο Πετρίλο έγινε ο πρώτος πολιτικός γάμος στον ορεινό Δήμο Αργιθέας από φίλους ( όχι Αργιθεάτες) μετά τον για πρώτη φορά πολιτικό όρκο Αιρετών το 2019- απλά κρίναμε ότι αξίζει να καταγραφεί το γεγονός.

Ίσως έχουμε μια έκρηξη – μόδα να τελούνται οι γάμοι ( θρησκευτικοί ή πολιτικοί),οι βαπτίσεις  ,οι χοροί στα ορεινά χωριά μας ,στα πολύ οργανωμένα και με ποιοτικό φαγητό μαγαζιά της οικολογικής περιοχής μας!

Για οικονομική και ψυχολογική τόνωση και χαρά!

• Προσιτά – Ποιοτικά – Φθηνά – Ανθρώπινα!

Να ζήσει το νέο ζευγάρι με αγάπη και καλοτυχία!

Δημήτρης Παπακώστας 26-9-2021

papakostas athina theatro 2




Total
0
Shares
Previous Article
londo norris

Formula 1: Ο Νόρις και η McLaren στην πολ ποζίσιον του Σότσι

Next Article
aka karditsas 2

Τα αστέρια του τριάθλου της Καρδίτσας '' TRIATHLON STARS TEAM'' by A. K. A. K. στον αγώνα ΤΡΙΑΘΛΟΥ και OPEN WATER ALMIRAMAN 2021

Related Posts

Θωμάς Παπαλάσκαρης: Τεχνικό άρθρο για το σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας
Διαβάστε περισσότερα

Θωμάς Παπαλάσκαρης: Τεχνικό άρθρο για το σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας – Περίπου 160 εκατομμύρια κ.μ. κατέβασε στο σημείο ο Ποταμός Καλέντζης

160 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, περίπου, κατέβασε στο σημείο ο “Ποταμός Καλέντζης” στην κακοκαιρία “Daniel”