Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Παντελής η αδυναμία της κυβέρνησης για την ενεργοποίηση των μηχανισμών του ΕΛΓΑ

Τσιάρας: «Παντελής η αδυναμία της κυβέρνησης για την ενεργοποίηση των μηχανισμών του ΕΛΓΑ. Σε απόγνωση οι πληγέντες παραγωγοί». 

Το αδιέξοδο, που δημιουργεί η ανευθυνότητα της κυβέρνησης, ως προς την καταβολή των οδοιπορικών των ελεγκτών του ΕΛΓΑ και τα προβλήματα, που δημιουργούνται στην δυνατότητα διεξαγωγής αξιόπιστων και αντικειμενικών εκτιμήσεων, επισημαίνει ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γ.Γ. της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Τσιάρας με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ερώτηση του ο κ. Τσιάρας, η αδυναμία μετακίνησης των γεωπόνων εκτιμητών του ΕΛΓΑ για την πραγματοποίηση προεπισημάνσεων αλλά και εξατομικευμένων εκτιμήσεων για ζημίες στις καλλιέργειες επηρεάζει την δυνατότητα διεξαγωγής αξιόπιστων και αντικειμενικών εκτιμήσεων, καθώς τα στοιχεία εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Ως εκ τούτου γίνεται δυσκολότερη η πραγματική αποτύπωσης των ζημίων και επομένως η καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων, γεγονός που δικαιολογεί απολυτά την ανησυχία και την δυσφορία των παραγωγών στις πληγείσες περιοχές.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:  ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ.

ΘΕΜΑ: «Αδυναμία του ΕΛΓΑ να αποτυπώσει έγκαιρα και δίκαια τις ζημίες της χαλαζόπτωσης στο ν. Καρδίτσας. Σε απόγνωση οι παραγωγοί».

Σε μια πρωτοφανούς έντασης χαλαζόπτωση την περασμένη Τρίτη, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών του νομού Καρδίτσας καταστράφηκαν ολοσχερώς, οδηγώντας εκατοντάδες καλλιεργητές στην πλήρη απόγνωση. Η σφοδρότητα των φαινομένων ήταν τέτοια που αρκούσε μισή ώρα για να εξαφανιστούν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης από τον χάρτη των Τοπικών Κοινοτήτων των Δήμων Μουζακίου, Καρδίτσας και Σοφάδων,  που περιλαμβάνει καλλιέργειες βάμβακος, καπνού, καλαμποκιού, βιομηχανικής ντομάτας, πιπεριάς και αμπέλων.

Το αίσθημα πλήρους ανασφάλειας και απελπισίας των αγροτών της περιοχής εντείνεται από το γεγονός πως, τους τελευταίους μήνες δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι για εκτιμήσεις ζημιών από τον ΕΛΓΑ, αφού η κυβέρνηση έχει κόψει τα οδοιπορικά στους εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Και αυτό γιατί, αν και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει δώσει από καιρό τις σχετικές διαβεβαιώσεις, δεν έχει καταθέσει ακόμη την τροπολογία, που εξαιρεί τις μετακινήσεις εκτός έδρας των γεωπόνων-εκτιμητών του ΕΛΓΑ από την εφαρμογή των προβλεπομένων στο ν. 4336/2015, κάτι που θα οδηγήσει σε επίλυση του προβλήματος.

Όπως αντιλαμβάνεστε η αδυναμία μετακίνησης των γεωπόνων εκτιμητών του ΕΛΓΑ για την πραγματοποίηση προεπισημάνσεων αλλά και εξατομικευμένων εκτιμήσεων για ζημίες στις καλλιέργειες επηρεάζει την δυνατότητα διεξαγωγής αξιόπιστων και αντικειμενικών εκτιμήσεων, καθώς τα στοιχεία εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Ως εκ τούτου γίνεται δυσκολότερη η πραγματική αποτύπωσης των ζημίων και επομένως η καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων, γεγονός που δικαιολογεί απολυτά την ανησυχία και την δυσφορία των παραγωγών στις πληγείσες περιοχές.

Θα πρέπει να επισημανθεί, πως το εν λόγω ζήτημα δημιουργείται από την προχειρότητα με την οποία νομοθετεί η κυβέρνηση και τα αδιέξοδα, που δημιούργησε στα δημόσια οικονομικά η καθυστέρηση της αξιολόγησης και η στέρηση επί μακρόν των χρηματικών εισροών, που χρειάζεται το ελληνικό δημόσιο για να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Επειδή η έγκαιρη και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών και η καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων αποτελεί αυτονόητο αίτημα και δικαίωμα των αγροτών που με τις ήδη αυξημένες εισφορές τους χρηματοδοτούν τα λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ,

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Έχουν ξεκινήσει οι εκτιμήσεις ζημιών στις πληγείσες περιοχές του ν. Καρδίτσας; Πόσοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί από την προηγούμενη καταστροφή της 23ης Μαΐου; Ποια ποσά έχουν εκταμιευθεί και πόσοι δικαιούχοι αγρότες έχουν αποζημιωθεί;
  2. Προτίθεται, επιτέλους, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ρυθμίσει νομοθετικά το ζήτημα των μετακινήσεων των υπαλλήλων του ΕΛΓΑ;»



Total
0
Shares
Previous Article

Δηλώσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οριστικής τοποθέτησης

Next Article

Συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με τη βουλευτή Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά–Σιωροπούλου