Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Πανηγυρική η έναρξη της 52ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια

karaiskakeia 52 enarksi slide

Πανηγυρικά και με κάθε επισημότητα άνοιξε, το βράδυ της Δευτέρας 24 Ιουνίου, η αυλαία της 52ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που οργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού.

Από την κατάμεστη από κόσμο κεντρική πλατεία της πόλης και στη σκιά του επιβλητικού έφιππου ανδριάντα του Γεώργιου Καραϊσκάκη η Καρδίτσα έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης και συναδέλφωσης μεταξύ των λαών αφού ο πολιτισμός είναι ο μόνος που μπορεί πραγματικά να ενώσει.

Η βραδιά ξεκίνησε με την καθιερωμένη παρέλαση από αντιπροσωπείες τόσο των ξένων φιλοξενούμενων χορευτικών συγκροτημάτων (από την Κύπρο, την Ινδία, την Ιταλία και τη Ρουμανία) όσο και τοπικών που ξεκίνησαν από το άλσος του Παυσιλύπου και έφθασαν όλοι μαζί σε πομπή στην κεντρική πλατεία της πόλης. Συμμετείχε και η Φιλαρμονική του Δήμου Καρδίτσας.

Παρά τη βροχή, το πρόγραμμα συνεχίστηκε κανονικά με τους χαιρετισμούς των επισήμων και εκπροσώπων των φορέων-συνδιοργανωτών, ενώ την έναρξη κήρυξε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος.

Πρώτος έδωσε τις ευχές του για καλή επιτυχία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεος κάνοντας λόγο για έναν αξιόλογο θεσμό με ιδιαίτερη δυναμική.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλης Στεργιόπουλος καλωσόρισε όλους τους προσκεκλημένους και τους φιλοξενούμενους και ευχαρίστησε όλους όσους στηρίζουν τη διοργάνωση.

Η πρ. βουλευτής κ. Παναγιώτα Βράντζα ανέφερε πως τα Καραϊσκάκεια αποτελούν έναν σημαντικό και αξιόλογο θεσμό και έδωσε τα συγχαρητήριά της στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων για το έργο που επιτελεί.

Ο πρ. βουλευτής κ. Κώστας Τσιάρας υπογράμμισε πως είναι μεγάλη τιμή για την Καρδίτσα να έχει δύο κορυφαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις τέτοιου επιπέδου (Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου και Καραϊσκάκεια) που την κρατούν στο επίκεντρο του πολιτιστικού χάρτη.

Ο Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Κώστας Ξυλομένος επεσήμανε πως είναι πολύ σημαντικό να διατηρούνται αναλλοίωτα τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις μέσα από μια τέτοια κορυφαία διοργάνωση και ευχήθηκε καλή επιτυχία και στις φετινές εκδηλώσεις.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Γιώργος Ντενίσης καλωσόρισε στην πόλη μας τους εκατοντάδες χορευτές τονίζοντας πως αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές του πολιτισμού μας που πάει χέρι-χέρι με την ανάπτυξη του τόπου.

Κηρύσσοντας την έναρξη των 52ων Καραϊσκακείων, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος ευχήθηκε καλή επιτυχία μεταφέροντας ταυτόχρονα και τις ευχές του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού και του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκου, ενώ εξήρε το έργο της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων.

Με αυτόν τον πανηγυρικό τρόπο δόθηκε το έναυσμα για να ξεκινήσει η μεγάλη αυτή γιορτή του πολιτισμού που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 του μήνα.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στα θρησκευτικά δρώμενα και τελετουργίες,  ενώ συμμετέχουν  37 συνολικά χορευτικά συγκροτήματα με 1.000 περίπου χορευτές.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν κάθε βράδυ στις 21:00 στο χώρο της κεντρικής πλατείας της Καρδίτσας, ενώ κατά το ίδιο διάστημα θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις από τα φιλοξενούμενα συγκροτήματα σε 17 συνολικά χωριά, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Leader που υλοποιεί η ΑΝ.ΚΑ.

Τα Καραϊσκάκεια τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και γίνονται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας όπως επίσης και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και τη δύναμη του Συλλόγου Γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα».

Αξίζει να σημειωθεί πως για άλλη μια φορά υπάρχει η δυνατότητα της ζωντανής αναμετάδοσης των Καραϊσκακείων μέσα από την ιστοσελίδα της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων (www.enpolis.gr). Την live μετάδοση κάνει το Karditsa LiveStreaming

Καλλιτεχνική επιμέλεια-σκηνοθεσία: Παύλος Βησσαρίου, ηθοποιός-σκηνοθέτης.

Σχεδίαση αφίσας και προσκλήσεων: Νίκος Κωτούλας.

Παρουσιάζουν: Αναστάσης Μαυρογιάννης, Ολυμπία Βαρζώκα, Βανέσσα Στυλοπούλου.

Χορηγοί: Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Υπεραστικό ΚΤΕΛ Καρδίτσας, Εργοστάσιο Εμφιάλωσης Νερού «ΘΕΟΝΗ», Επιχείρηση Ηλεκτρικών «ΖΟΡΜΠΑΣ», Βιομηχανία Γάλακτος «ΟΜΗΡΟΣ», Κατάστημα Ηondos Center Καρδίτσας, Ψυχιατρική Κλινική Καρδίτσας «ΚΑΣΤΑΛΙΑ», U-Shop Computer Παπαβασιλείου Ε&Α. Ο.Ε. Συστήματα Μηχανοργάνωσης και Τηλεπικοινωνιών, Οινοποιείο Γ. Καραμήτρου & ΣΙΑ ΟΕ, Agroland Α.Ε. ΑΦΟΙ Χρ. Κατσή (Όσπρια), Βησσαρία Βαϊοπούλου, παραγωγός λεβάντας.

Χορηγοί επικοινωνίας:

ΕΡΤ3, ΕΡΤ Λάρισας, ΕΡΤ Βόλου

Karditsa LiveStreaming

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Προέδρου της Ε.Π.Σ.Κ. Μανώλη Στεργιόπουλου

Στα 52 χρόνια που παρουσιάζονται ελληνικά και ξένα δρώμενα στα Καραϊσκάκεια παρατηρώ πόση απελευθέρωση εγγυώνται οι θρησκευτικές τελετές: μια απαγκίστρωση από τις αναστολές μας και τις συνήθειες που μας κρατούν δεμένους στη γη. Είναι η ώρα που έρχεται η μουσική, η κίνηση και η συλλογική μνήμη του κάθε Πολιτισμού να μας βγάλει από μια μηχανική ζωή χωρίς αληθινές συγκινήσεις, μία καθημερινότητα δίχως ανώτερη σκέψη, και να μας κάνει σαν ανθρώπους να κοιτάξουμε ψηλά στην ανώτερη δύναμη, στο σύμπαν και στον μέσα μας Θεό, με την πίστη να μας στηρίζει στην πραγματική ανάγκη και την ανημπόρια.

Για τον πιστό που ανάβει το κερί του με χριστιανική ευλάβεια, τον όμοιό του που στροβιλίζεται δερβίσικα ζητώντας με το ένα του χέρι υψωμένο τη θεία χάρη να κατέβει στη γη, η δύναμη της πίστης είναι ίδια. Είναι ίση η πίστη για τον ιερέα Σαντχού που εξαγνίζεται στα νερά του Γάγγη, στη λιτανεία στη Σαρδηνία την Κυριακή του Καθολικού Πάσχα όπου ανταμώνουν τα αγάλματα του Ιησού και της Παναγιάς, στα Μοναστήρια της Μπουκοβίνα με τις εκπληκτικές αγιογραφίες και τις ολονύκτιες φωτιές του Πάσχα, αλλά και στη Λεμεσό Των Φώτων με τον αγιασμό των υδάτων και λουκουμάδες να ξορκίζουν τους «σκαλαπούνταρους» καλικάντζαρους.

Όλα αυτά τα θρησκευτικά έθιμα από τις χώρες που μας έρχονται οι φετινοί φιλοξενούμενοι, την Ινδία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Κύπρο, ξυπνούν τις δικές μας μνήμες από το Πάσχα των Ελλήνων, τα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου, τα Θεοφάνεια και το Δωδεκαήμερο, και υπογραμμίζουν μόνο μία ελευθερία: αυτή της ένωσης με το Θείο.

Ο προφορικός πολιτισμός λοιπόν, αυτή η κιβωτός της θρησκείας, η οποία είναι πρώτα υπόθεση του λαού. Αφιερωμένα στη φλόγα της πίστης και τις λατρευτικές τελετές τα 52α Καραϊσκάκεια, φέτος κυριολεκτικά υπό τη σκέπη του επιβλητικού ανδριάντα του Γεώργιου Καραϊσκάκη, να κρατά άσβεστη την ορμητική φωτιά της δικής του πίστης στην ανεξαρτησία, της θυσίας για τις γενιές που θα έρθουν.

Θα είναι άστοχο να θεωρήσουμε ότι η επανάσταση που δείχνει ο έφιππος Καραϊσκάκης είναι μόνο η ένοπλη. Ανήκει στο πάνθεον εκείνο των διορατικών ανθρώπων της Ιστορίας που γύρισαν τη σελίδα του ζυγού και του στρατιωτικού επεκτατισμού. Τώρα πια οι επαναστάσεις και τα μηνύματα έρχονται από τις κοινωνίες. Δεν μπορούν παρά να του το αναγνωρίσουν τα φετινά Καραϊσκάκεια αναλαμβάνοντας παράλληλες δράσεις με κοινωνικό στόχο για τους συμπολίτες μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και τη δημόσια υγεία, ακόμη και με εθελοντική αιμοδοσία, καθώς από τις μάχες σώμα με σώμα την εποχή του Ήρωα μέχρι σήμερα το αίμα έγινε αγαθό και προσφορά.

Και ήρθαν οι απόγονοί του, οι νεότεροι συμπατριώτες του, εμείς, έχοντας στους ώμους μας την ευθύνη της Ιστορίας και των αγώνων. Πόσο δύσκολο και πόσο ξεκάθαρο είναι στο διάβα της ελληνικής κουλτούρας ότι μόνο ένας δρόμος ανοίγει στη θέση όπου μας σημάδεψε ο Θεός στον παγκόσμιο χάρτη: η Ειρήνη των Πολιτισμών, ένα φυλακτό για την πίστη και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Χρειάζεται προσοχή η αποφυγή της κλιμάκωσης και δουλειά η ομόνοια. Μπορούμε τέτοιο λάβαρο συναδέλφωσης να σηκώσουμε από τον πιο φωτεινό τόπο, την μεσογειακή πατρίδα μας!

ENARJI 3

ENARJI 2

ENARJI 1

ENARJI 4

ENARJI 5

ENARJI 6

ENARJI 7

ENARJI 8

YPODOXI 2

YPODOXI 3

YPODOXI 7




Total
0
Shares
Previous Article
Thessaloniki Tsiaras

Ειδική εκδήλωση του Κώστα Τσιάρα για τους Καρδιτσιώτες της Θεσσαλονίκης την Τρίτη 25 Ιουνίου

Next Article
ilektrofotismos oikou diktyou

Συντήρηση και αποκατάσταση του ηλεκτροφωτισμού στο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Καρδίτσας