Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Πανηγυρική η έναρξη της 51ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια

Πανηγυρικά και με κάθε επισημότητα

.

 Πανηγυρικά και με κάθε επισημότητα άνοιξε, το βράδυ της Τετάρτης 20 Ιουνίου, η αυλαία της 51ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που οργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού.

Από την κατάμεστη κεντρική πλατεία της πόλης και στη σκιά του επιβλητικού έφιππου ανδριάντα του Γεώργιου Καραϊσκάκη η Καρδίτσα έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης και συναδέλφωσης μεταξύ των λαών που ειδικά φέτος, που τα Καραϊσκάκεια είναι αφιερωμένα στην προσφυγιά και τη μετανάστευση, είχε διπλή σημασία.

Η βραδιά ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των επισήμων και εκπροσώπων των φορέων-συνδιοργανωτών, ενώ την έναρξη κήρυξε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

Πρώτος  έδωσε τις ευχές του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεος κάνοντας λόγο για έναν κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό.

Τη σκυτάλη πήρε ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλης Στεργιόπουλος καλωσορίζοντας όλους τους προσκεκλημένους και τους φιλοξενούμενους και ευχαριστώντας όλους όσοι στηρίζουν τη διοργάνωση.

Η βουλευτής κ. Παναγιώτα Βράντζα ανέφερε πως τα Καραϊσκάκεια αποτελούν ένα πολιτιστικό γεγονός αναγνωρισμένου κύρους και πρόσθεσε πως ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη.

Η βουλευτής κ. Χρυσούλα Κατσαβριά συνεχάρη την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων για τη δράση της και ευχήθηκε μέσα από τα Καραϊσκάκεια η Καρδίτσα να ΄΄γράψει΄΄ το δικό της τραγούδι συναδέλφωσης των λαών.

Ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος σημείωσε πως η παραγωγή πολιτιστικού έργου στην περιοχή μας είναι πολύ σημαντική και εξήρε την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων για τη δράση της.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος δήλωσε πως η Καρδίτσα μέσα από τα Καραϊσκάκεια βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτιστικού χάρτη και πρόσθεσε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει πάντα τέτοιες αξιόλογες εκδηλώσεις που μεταξύ άλλων συμβάλουν και στην εξωστρέφεια.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός υπογράμμισε πως τέτοιες διεθνείς εκδηλώσεις τονίζουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας και όλοι οι φορείς που στηρίζουν το συγκεκριμένο θεσμό δίνουν το μήνυμα της συνεργασίας και της συναντίληψης.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Γιώργος Ντενίσης έκανε λόγο για μια διοργάνωση υψηλών προδιαγραφών και ευχήθηκε από εδώ και πέρα να επιτευχθεί και ένα ΄΄πάντρεμα΄΄ του πολιτισμού και του επιχειρείν.

Ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας κ. Γιώργος Μπούκης επεσήμανε και αυτός με τη σειρά του πως πρόκειται για έναν πολύπλευρα σημαντικό θεσμό.

Κηρύσσοντας την έναρξη της Γιορτής, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε πως ο πολιτισμός είναι αντίσταση και δημιουργία, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί τόσο την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων για το έργο της όσο και όλους όσοι συμμετέχουν στη μεγάλη αυτή γιορτή.

Στη συνέχεια, στη σκηνή ανέβηκε μια ομάδα από πρόσφυγες που διαμένουν στην πόλη μας παρουσιάζοντας ορισμένα τραγούδια στη γλώσσα τους, ενώ η Χρύσα Θεολόγη ερμήνευσε ένα ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι.

Ήταν μία άκρως συγκινητική στιγμή ειδικά όταν οι ίδιοι οι πρόσφυγες δήλωσαν πως στόχος τους κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα είναι να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό.

Το δικό τους ΄΄χρώμα΄΄ έδωσαν στη συνέχεια αντιπροσωπείες από τοπικά χορευτικά συγκροτήματα.

Το πιο θερμό χειροκρότημα του κοινού εισέπραξε λίγο αργότερα και η  Δημιουργική Ομάδα Αργεντίνικου tango του Θεάτρου «Όψεις» που παρουσίασε ένα εξίσου υπέροχο πρόγραμμα. Συμμετείχαν οι: Βάϊος Παπαγεωργίου, Ελπίδα Αρβανίτη, Σωτήρης Γεωργομάνος, Γιάννα Τέγου, Βασίλης Σπανός, Μαρία Γατή, Κώστας Χασιώτης και Χαρούλα Κουτζαηλιά. Τις χορογραφίες επιμελήθηκε ο Βάϊος Παπαγεωργίου.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς πραγματοποιήθηκε μουσικoxoρευτικό δρώμενο από τη Λαογραφική Εταιρεία Μουσικών και Χορευτικών Μελετών «Νικόλαος Πλαστήρας» με λαϊκά τραγούδια της δεκαετίας του ΄50.

Η βραδιά έκλεισε με συναυλία αφιερωμένη στην προσφυγιά και τη μετανάστευση.

Με αυτό τον μουσικό τρόπο και με αυτό το ΄΄πάντρεμα΄΄ μουσικής, χορών, τραγουδιών και παράδοσης δόθηκε το έναυσμα για να ξεκινήσει η μεγάλη αυτή γιορτή του πολιτισμού που επί ένα επταήμερο θα θέσει την Καρδίτσα στο επίκεντρο του πανελλαδικού – και όχι μόνο – ενδιαφέροντος.

Η φετινή διοργάνωση, που θα διαρκέσει έως τις 26 Ιουνίου, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας καθώς επίσης και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Καλλιτεχνική διεύθυνση, σκηνοθεσία, σκηνικά: Παύλος Βησσαρίου.

Σχεδίαση αφίσας και προσκλήσεων: Νίκος Κωτούλας.

Παρουσιάζουν: η Βανέσσα Στυλοπούλου και η Ολυμπία Βαρζώκα.

Χορηγοί: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Καρδίτσας, Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας, Ενεργειακή Κάμπου Δήμου Καρδίτσας Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Υπεραστικό ΚΤΕΛ Καρδίτσας, Επιμελητήριο Καρδίτσας, ΤΕΡΝΑ, Επιχείρηση Ηλεκτρικών «ΖΟΡΜΠΑΣ», Εργοστάσιο Εμφιάλωσης Νερού «ΘΕΟΝΗ», Βιομηχανία Γάλακτος «ΟΜΗΡΟΣ», Maestri-ΡΟΜΑ Ελλάς Α.Ε.Β.Ε Είδη Γραφείου, Ψυχιατρική Κλινική Καρδίτσας «ΚΑΣΤΑΛΙΑ», U-Shop Computer Παπαβασιλείου Ε&Α. Ο.Ε. Συστήματα Μηχανοργάνωσης και Τηλεπικοινωνιών, Μπουτίκ Κρεάτων ΨΑΡΡΗΣ, Οινοποιείο Γ. Καραμήτρου & ΣΙΑ ΟΕ, Agroland Α.Ε. ΑΦΟΙ Χρ. Κατσή (Όσπρια), Βησσαρία Βαϊοπούλου, παραγωγός λεβάντας.

Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ3, ΕΡΤ Βόλου και ΕΡΤ Λάρισας.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Προέδρου της Ε.Π.Σ.Κ. Μανώλη Στεργιόπουλου

51 χρόνια Καραϊσκάκεια, και θεωρώ εδώ μπροστά σας πως πρέπει να κάνω μια αναφορά ευχαριστίας πρώτα απ ΄όλους σε όλα τα διοικητικά συμβούλια της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας για το έργο τους και πιο πολύ στο τωρινό για την Αλληλεγγύη  και το σεβασμό στο πολιτιστικό έργο που έχουμε αναλάβει. Όμως δικαίως πρέπει να αναφερθώ τουλάχιστον για τη θητεία μου ως Πρόεδρος και να ευχαριστήσω εκ μέρους όλων τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κύριο Βασίλη Τσιάκο και τον Περιφερειάρχη μας Κώστα Αγοραστό γιατί χωρίς τη δική τους χρηματοδότηση δεν θα μπορούσαν να γίνουν τα Καραϊσκάκεια με τη μορφή που γίνονται, την ΠΕΔ Θεσσαλίας και τον Πρόεδρο Γιώργο Κωτσό που συνεχίζει να υποστηρίζει τη χρηματοδότηση, το Δήμαρχο Καρδίτσας Φώτη Αλεξάκο που, όπως και οι προηγούμενοι Δήμαρχοι, στέκεται δίπλα μας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας που πλέον είναι συνδιοργανωτής και από του χρόνου θα γίνει και η προέκτασή μας ώστε τα Καραϊσκάκεια να γίνουν πόλος έλξης και ανταλλαγής όχι μόνο του πολιτισμού με τις άλλες χώρες αλλά και των επιχειρήσεων. Τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας που όπως έχω πει δεν είναι μόνο τράπεζα αλλά και το κλαδί που ακουμπάς. Πολλοί από εμάς που επιχειρούμε το ξέρουμε και το νιώσαμε. Και τέλος στα δικά μας, την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων που πρωτίστως με τη θαλπωρή της και δευτερευόντως οικονομικά μας αγκαλιάζει και μας διδάσκει.

Σεβασμιώτατε κ.κ. Τιμόθεε σ ΄ ευχαριστούμε. Όμως σ ΄ όλο αυτό τον εθελοντικό αγώνα πρώτος φορέας στήριξης θα έπρεπε να είναι το υπουργείο Πολιτισμού. Και οφείλω εδώ να πω πως τα τρία τελευταία χρόνια είναι κοντά μας και οικονομικά και ηθικά. Τα Καραϊσκάκεια έχουν την αιγίδα του υπουργείου και τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του δυνατού. Μια χρηματοδότηση που ξεκίνησε το 2014 και ευχαριστώ τον κ. Τσιάρα και την κυρία Σκόνδρα για την πρώτη βοήθεια και συνεχίζεται σε πολύ καλύτερο πλαίσιο πλέον μέχρι σήμερα και σ ΄ αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο η σημερινή βουλευτής της κυβέρνησης και του Νομού μας κυρία Παναγιώτα Βράντζα να πω κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Βαγγέλη Πολίτη, Διευθυντή της Υπουργού. Και τώρα.

Μ’ ένα τρικάταρτο ιστιοφόρο, που πάνω στο μεσιανό του άρμπουρο κυμάτιζε η σημαία της χώρας τους, ξεκινούσαν τις θρυλικές τους αποστολές οι ποντοπόροι εξερευνητές για να ανακαλύψουν τα πιο εξωτικά σημεία του πλανήτη. Τότε ήταν που χάραξαν θαλασσινά μονοπάτια για να περάσουν τα εμπορεύματα, και μαζί το αγαθό του πολιτισμού για την επικοινωνία των λαών και της κουλτούρας.

Πώς να μην έρθουν στο μυαλό μας οι παράδεισοι των ταξιδιών εκείνων με τις θάλασσες και τις φυλές τους που θα σμίξουν φέτος στην σκηνή των Καραϊσκακείων;  Από τους δράκους στη Χερσόνησο της Κορέας, την Αυτοκρατορία της Σεούλ που κατασκεύασε τα πρώτα θωρηκτά, που γνώρισε στον κόσμο την ειρήνη και την αρμονία Yin – Yang, το χοροθέατρο και τις διάσημες πολεμικές τέχνες της Άπω Ανατολής …. στις φελούκες στο Νείλο και το φράγμα του Ασουάν, τους Βεδουίνους και την πανάρχαια φαραωνική Αίγυπτο…. μέχρι τον άλλο μεγάλο αρχαίο πολιτισμό του Ήλιου των Αζτέκων στο Μεξικό με την απαράμιλλη γνώση στην αστρονομία, μετέπειτα το ξακουστό φολκλόρ στην καρδιά της Λατινικής Αμερικής, το Ακαπούλκο και τις μαγευτικές παραλίες !

Τους ίδιους θαλάσσιους δρόμους σε όλο τον κόσμο σκεφτείτε ότι περνάνε σήμερα οι ξενιτεμένοι κάθε λογής, κυνηγημένοι από τον πόλεμο και τη φτώχεια, σε καραβιές μεταναστών που φυγαδεύουν τον βίο τους από τον τόπο που τους γέννησε, για να περισώσουν το μόνο που έχουν, τη ζωή τους.

Κι εμείς εγκλωβισμένοι μέσα στην ίδια μας την πατρίδα, βιώνοντας την αδυναμία και την παρακμή της, και ξεχνώντας αυτό το μεγαλείο του τόπου και της σκέψης, δεν έχουμε παρά να σηκώσουμε το βλέμμα στην προσφυγιά και να δούμε τον αληθινό ανθρώπινο Πολιτισμό, που είναι η ουσία του ανθρώπου όταν λείψουν όλες οι εξωτερικές πηγές ενέργειας: οι συσκευές, η μαζική κουλτούρα και κάθε αχώνευτη ξένη τροφή. Τότε έρχεται στο μυαλό η εικόνα των προσφύγων με μόνη  τους αποσκευή τα παιδιά τους πιασμένα από το χέρι. Τότε απομένει μόνο αυτή η βαλίτσα που είναι τόσο αρκετή για να ξαναχτίσουμε διπλό ό,τι καταστρέψαμε.

Θέλω να σας καλέσω να σταθούμε για μια στιγμή στην ίδια αφετηρία με τον ξενιτεμένο και να εκτιμήσουμε τον Πολιτισμό μέσα μας, όπως πραγματικά είναι: δίχως κόστος, μόνο με αξίες.

Τα 51α Καραϊσκάκεια είναι αφιερωμένα στην Προσφυγιά. Οι Έλληνες τη ζήσαμε και συχνά πετύχαμε να την κάνουμε νέα δημιουργία.

Ας το θυμόμαστε φέτος στη γιορτή των Καραϊσκακείων και ας δώσουμε την ευκαιρία στους Μεξικάνους, τους Κορεάτες και τους Αιγύπτιους να ανακατέψουν μαζί με τους Έλληνες πανηγυριστές, τις θύμησες, τις μουσικές, και το κτύπημα των ποδιών στη γη που λατρεύουμε και μας παιδεύει !

Και ας γυρέψουμε στα χνάρια της Ιστορίας μας τις κατακτήσεις του Μακεδόνα Στρατηλάτη, που εισέβαλε με αληθινό όπλο την Κουλτούρα, και έγινε με σεβασμό ο Μέγας Αλέξανδρος των Άλλων Λαών δίχως όμως να τους οδηγήσει στην Προσφυγιά…!

[RPG id=72377]




Total
0
Shares
Previous Article

Έναρξη Β' Περιόδου του τουρνουά MOUZAKI FOOTBALL CUP

Next Article

Έφυγε από τη ζωή η Κρυστάλω Μήχου σε ηλικία 84 ετών