Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Πανηγυρικά ξεκίνησε στο Μουζάκι το Συνέδριο με θέμα  «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η εποχή του»

EN SYNEDRIO 2 as Smart Object 1

Πανηγυρικά ξεκίνησε στο Μουζάκι το Συνέδριο με θέμα  «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η εποχή του»

 Με κάθε επισημότητα ξεκίνησε, το απόγευμα της Τρίτης 29 Ιουνίου στο ξενοδοχείο «Mouzaki Palace», το Συνέδριο με θέμα «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η εποχή του» που οργανώνουν, έως 1 Ιουλίου, ο Δήμος Μουζακίου και η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σε συνδιοργάνωση με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και έχει την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, όπως επίσης και της εταιρείας ΘΕΟΝΗ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό.

EN SYNEDRIO 1 as Smart Object 1

 Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας ο οποίος, στον χαιρετισμό του, έδωσε έμφαση στη δυναμική και έντονη προσωπικότητα του Γεώργιου Καραϊσκάκη σημειώνοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Είναι μια προσωπικότητα που δικαιούται την προσοχή μας και αυτό το Συνέδριο που διεξάγεται στον τόπο που τον γέννησε, και αυτό έχει τη δική του αξία, στρέφει τα φώτα πάνω του και φωτίζει όλες τις πτυχές του χαρακτήρα και της δράσης του».

 Προηγήθηκαν οι χαιρετισμοί του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεου, της βουλευτού Καρδίτσας κ. Ασημίνας Σκόνδρα, η οποία εκπροσώπησε την Ελληνική Βουλή, του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Κώστα Νούσιου, του δημάρχου Μουζακίου κ. Φάνη Στάθη και του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής και Προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλη Στεργιόπουλου.

  Η κ. Ασημίνα Σκόνδρα ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Μέσα  από τις  διεργασίες του Συνεδρίου θα αποκτήσουμε ακόμη πλουσιότερη γνώση, για όλες τις πτυχές του μεγάλου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, του οποίου η γενέτειρα είναι το Μαυρομμάτι Καρδίτσας. Θα  φωτιστούν οι  λιγότερο γνωστές πτυχές της εποχής του μεγάλου αγώνα της ανεξαρτησίας. Θα παρουσιαστούν άγνωστες πλευρές  της δράσης  του εθνικού μας ήρωα, όπως επίσης θα αναδειχθούν οι επιδράσεις της εποχής  στην λαϊκή παράδοση, τις εικαστικές τέχνες, το θέατρο, την ποίηση και την λογοτεχνία στη χώρα μας».

 Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κώστας Νούσιος έκανε λόγο για ένα Συνέδριο-σταθμό για την περιοχή συμπληρώνοντας πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε τη συγκεκριμένη διοργάνωση γιατί πίστεψε σε αυτή και τη σημασία της.

 Ο δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα τα κάτωθι: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για τον τόπο μας, να παρευρίσκονται στο συνέδριο σπουδαίοι συγγραφείς, ερευνητές, καθηγητές πανεπιστημίου και διδάκτορες από όλη την Ελλάδα, με απώτερο σκοπό να «φωτίσουν» μεταξύ άλλων πτυχές του μεγάλου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης και να σκιαγραφήσουν την εποχή του αγώνα της ανεξαρτησίας. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ανέκαθεν είναι ο πρωταγωνιστής στις κορυφαίες εκδηλώσεις του Δήμου Μουζακίου και είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να αποτίσουμε φόρο τιμής στον «γιό της καλογριάς», που γεννήθηκε και ανδρώθηκε στο Μαυρομμάτι, πολέμησε και έδωσε τη ζωή του για να είμαστε εμείς ελεύθεροι».

 Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλης Στεργιόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στους πέντε αυτούς μήνες που εργαστήκαμε για την διοργάνωση του συνεδρίου σας βεβαιώνω πως το ταξίδι ήταν ηρωικό. Κάθε επαφή, κάθε συνάντηση γινόταν έμπνευση και δέος στο όνομα και την ζωή του ήρωα. Η Βουλή των Ελλήνων και ο Πρόεδρός της έδωσαν το έναυσμα αγκαλιάζοντας από την αρχή το Συνέδριο. Ακολούθησε το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Θεσσαλίας  και Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Η Διευθύντρια της  Βιβλιοθήκης της Βουλής κυρία Έλλη Δρούλια με ενθουσιασμό δέχθηκε την πρόσκληση και έδωσε τον τίτλο του συνεδρίου. Σημαντικό επίσης ρόλο έπαιξε η εξαιρετική συνεργασία που είχα με τον Δήμαρχο Μουζακίου Θεοφάνη Στάθη, τον Πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής Αντώνη Αντωνίου και τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κωστή Νούσιο. Ό,τι κι αν κόμπιαζε, λυνόταν απνευστί. Υπουργέ Δικαιοσύνης, κύριε Κώστα Τσιάρα, ευχαριστώ για όλη την βοήθεια και τις λύσεις στα δύσκολα. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης δεν είναι ήταν ένας ήρωας μόνο. Ήταν η έμπνευση, το χάραγμα, το δέος σ’ αυτό τον Αγώνα για την Ελευθερία. Μια σταγόνα χρέους αισθάνομαι πως κατέθεσα με αυτή την προσπάθεια».

 Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου δρ. Αντώνης Αντωνίου έθεσε τους στόχους τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το συνέδριο έχει ως στόχο να αναδείξει πτυχές της Ελληνικής Παλιγγενεσίας και των επιδράσεών τους στην νεοελληνική κοινωνία που είτε δεν έχουν ερευνηθεί είτε υπάρχει η ανάγκη βελτίωσης ή επαναδιατύπωσης θέσεων και ερωτημάτων γύρω από αυτά. Επιδίωξή μας είναι η ερμηνεία υπό το πρίσμα σύγχρονων ερμηνευτικών εργαλείων που υιοθετεί η ιστορική έρευνα. Επίκεντρο του προβληματισμού μας η δράση ενός από τους μεγαλύτερους ήρωες της επανάστασης του 1821. Οι προσλήψεις της μνήμης του στην νεοελληνική κοινωνία και οι ανασημασιοδοτήσεις της  περιλαμβάνονται στις θεματικές του συνεδρίου. Θεωρήσαμε ότι θα έπρεπε να ενταχθεί στην προβληματική του συνεδρίου και η επίδρασή της μορφής του Καραϊσκάκη όχι μόνο στην νεοελληνική κοινωνία γενικά αλλά και στην τοπική πολιτιστική ταυτότητα. Γι’ αυτό δώσαμε τον λόγο και σε ερευνητές οι οποίοι λειτουργούν έξω από θεσμούς κινούμενοι από προσωπική αγάπη και πάθος για την τοπική ιστορία. Η ιστορική αναζήτηση γύρω από την ζωή της πολυσχιδούς προσωπικότητας του Γεωργίου Καραϊσκάκη ενός διαπρεπούς τέκνου της εποχής του, μιας εποχής μετάβασης που ατσαλώθηκε μέσα από τις ποικίλες πιέσεις και προκαταλήψεις που υφίστατο μας δίνει το δικαίωμα να ελπίζουμε ότι ο προβληματισμός του συνεδρίου θα οδηγήσει σε μια κριτική βιογραφία του Καραϊσκάκη μια μελέτη που να αναδεικνύει τις τομές και τις συνήθειες του βίου του και την νοοτροπία των ανδρών που σήκωσαν τα όπλα ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Ανδρών που κινήθηκαν όχι αβασάνιστα μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας δρώντας στο μεταίχμιο μιας εποχής και μέσα από το μέγεθος και την σκληρότητα της σύγκρουσης μετεξελίχθηκαν και έπαιξαν ένα σημαντικό εθνικό ρόλο».

Ακολούθησαν οι τρεις πρώτες εισηγήσεις από τις 46 συνολικά που περιλαμβάνει το Συνέδριο. Την Τετάρτη 30 Ιουνίου (δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου) το πρόγραμμα περιλαμβάνει 23 εισηγήσεις (πρωινή και απογευματινή Συνεδρία) και την Πέμπτη 1η Ιουλίου θα ακολουθήσουν όλες οι υπόλοιπες και στις 20:40 θα γίνει ο Απολογισμός των εργασιών από τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής δρ. Αντώνη Αντωνίου.

Το πρόγραμμα της Πέμπτης 1 Ιουλίου

ΠΡΩΤΗ ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο: Γεώργιος Λεοντσίνης  – Έλλη Δρούλια

09:00 Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης στη μεταπολεμική και μεταπολιτευτική νεοελληνική ποίηση

Θανάσης Γαλανάκης, Υποψ. Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, Ε.Κ.Π.Α.

09:20 Η πρόσληψη Γεωργίου Καραϊσκάκη στο νεοελληνικό θέατρο: Η περίπτωση του Καραϊσκάκη των Δημήτρη Φωτιάδη και Γεράσιμου Σταύρου (1957)

Δημήτριος Γ. Γιοβανόπουλος, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Κλασικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

09:40 Συγκριτική μελέτη δυο θεατρικών κειμένων με θέμα τον Γεώργιο Καραϊσκάκη

Σοφία Γουργουλιάννη, Νομικός, Διδάσκουσα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Ε.Α.Π.

10:00 Ηχογραφήσεις Τραγουδιών για το 1821  – Το τραγούδι του Γ. Καραϊσκάκη

Αρ. Καλυβιώτης, Πολ. Μηχανικός Ε.Μ.Π. – Μελετητής Ελληνικής Μουσικής

10:20 Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης του Θεόφιλου

Χαράλαμπος Μηνάογλου, δρ. Νεώτερης Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και διευθυντής του Προτύπου Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά

10:40 Η ιδιόλεκτος του Γ. Καραϊσκάκη

δρ. Μαρία Καμηλάκη, Προϊσταμένη Τμήματος Κοινοβουλευτικής Βιβλιοθήκης, Βιβλιοθήκη της Βουλής

11:00 Η διαχείριση της μορφής του Γ. Καραϊσκάκη στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον

Κωνσταντίνος Πεσλής, Ιστορικός – Λαογράφος, μεταπτυχιακό παλαιογραφίας

11:20 «Δεν θά ιδώ τήν γην τής γεννήσεώς μου ελευθερωμένην …» Ήρωες του 1821. Η ζωή και η δράση του αρματολού Διαμαντή Ολύμπιου Νικολάου

Θωμάς Καραγκιοζόπουλος, Υποψήφιος Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α.

11:40 Συζήτηση – Διάλειμμα 20 ΄

ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο: Απόστολος Μαγουλιώτης – Αντώνης Ντάνης

12:00 ΄΄Άξιος διάδοχος του αοιδίμου πατρός του΄΄: ο στρατιωτικός και πολιτικός Σπυρίδων Καραϊσκάκης (1825–1898)

Δημήτρης Μαλέσης, δρ. Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας, Εντεταλμένος διδασκαλίας στη Σ.Σ. Ευελπίδων

12:20 Ο εγγονός του Γεωργίου Καραϊσκάκη βουλευτής Καρδίτσας Γεώργιος Καραϊσκάκης

Αντώνης Α. Αντωνίου, δρ. Οικονομικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Σορβόννης, Συνεργάτης Ερευνητής  Ακαδημίας Αθηνών

12:40 Η δράση του Γεωργίου Καραϊσκάκη στη συλλογική μνήμη των Αγραφιωτών: Ο ηρωικός θάνατος του Αντώνη Ζαραλή

Βασίλης Τσαντήλας, Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών

13:00 Η πρόσληψη της δράσης του Καραϊσκάκη στην εφημερίδα Ελληνικά Χρονικά

Μαρίνα Μπάντιου, Υποψήφια διδάκτωρ Ιονίου Πανεπιστημίου

13:20 Η νεανική επαναστατική δράση του Γεωργίου Καραϊσκάκη μέσα από γραπτές και προφορικές παραδόσεις

Νικόλαος Βλάχος, Φιλόλογος

13:40 Μια συνολική εικόνα του Γεωργίου Καραϊσκάκη όπως αυτή θεωρείται 200 χρόνια μετά

Αλέξης Γαλανούλης, Κοινωνιολόγος, Συγγραφέας

14:00 Συζήτηση

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο: Δημήτριος Τσιάμαλος – Αντώνης Α. Αντωνίου

18:40 Η μορφή του Γεωργίου Καραϊσκάκη στην τέχνη

Χρήστος Νταμπάκης, Διδάκτωρ Ιστορίας του Δικαίου και του Θεάτρου

19:00 Η μορφή του Γεωργίου Καραϊσκάκη στον Τύπο ως μέσον εμψύχωσης των Ελλήνων (1919-1950)

Χριστίνα Βαμβούρη, Μ.Α., Φιλόλογος, Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας

19:20 Έθος και Ήθος. Λόγος και αθυροστομία του Καραϊσκου

Δημήτρης Αγγελής, Συγγραφέας, απόστρατος ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

19:40 Μελετώντας, ιστορικά την πολεμική δράση του Καραϊσκάκη και τον έφιππο ανδριάντα του

Απόστολος Ποντίκας, Φιλόλογος, δρ. Ιστορίας, Θεολόγος, Πολιτικών Επιστημών, Δάσκαλος, Επίτ. Σχολικός Σύμβουλος

20:00 Εκσυγχρονίζοντας το Λαογραφικό Μουσείο ΄΄Γεώργιος Καραϊσκάκης΄΄

Παιδαγωγική Ομάδα του Κ.Π.Ε. Μουζακίου (Κώστας Γραμμένος, Στέλλα Ζαμπάλου, Χαρούλα Καλαμπαλίκη, Στέλλα Κοτρώνη, Γεωργία Μπαλατσού, Αντώνης Ντάνης)

20:20 Ένας Φαναρ-Μαγουλιώτης στο στρατό του Σ. Καραϊσκάκη

Σωτήριος Ρουσιάκης, Φιλόλογος

20:40 Απολογισμός των εργασιών του συνεδρίου από τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής δρ. Αντώνη Α. Αντωνίου

20:50 Συζήτηση και λήξη των εργασιών του συνεδρίου


Απευθείας διαδικτυακή μετάδοση

  Καθ ΄ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου υπάρχει απευθείας αναμετάδοση μέσα από τις ιστοσελίδες της Ιεράς Μητρόπολης (www.imthf.gr), του Δήμου Μουζακίου (www.mouzaki.gr) και της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων (www.enpolis.gr).




Total
0
Shares
Previous Article
arogi gia paidi Mouzaki

Η «Νεανική Αρωγή Αγκαλιάζουμε Το Παιδί» στηρίζει το υπό σύσταση Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Μουζακίου

Next Article
agnooumenos argithea 6

Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση του 79χρονου από το Κνίσοβο

Related Posts