Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Επιστημονική διάλεξη στα πλαίσια του μαθήματος Εδαφολογίας

panepisthmio thessalias

 

Διοργανώνεται την Δευτέρα 15 Απριλίου 2019 και ώρα 12:30-14:30, Επιστημονική διάλεξη στο πρώην ΤΕΙ/Θ στη Λάρισα, στα πλαίσια του μαθήματος Εδαφολογίας του τρέχοντος εξαμήνου από τον Δημήτριο Καλφούντζο, Καθηγητή Γενικού Τμήματος του Π.Θ. πρώην (ΤΕΙ) Θεσσαλίας, με προσκεκλημένους ομιλητές τους:

Αριστοτέλη Παπαδόπουλο, Γεωπόνο Εγγείων Βελτιώσεων (MSc, PhD), Ερευνητή Α’ Διευθυντή του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στο Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων και

Παναγιώτη Τζιαχρή, Αγρονόμο Τοπογράφο Μηχανικό (MSc, PhD), Ερευνητή Δ’ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στο Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων σε θέματα: «Εφαρμογές Σύγχρονων Τεχνολογιών στη Διαχείριση του Αγροτικού Περιβάλλοντος», στο Αμφιθέατρο του κτιρίου Διοίκησης Επιχειρήσεων και Μηχανικών Πληροφορικής στη Λάρισα.

Το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων (ΙΕΥΠ) του “ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ” συγκεντρώνει και διαχειρίζεται ένα μεγάλο αριθμό αγροτικών πληροφοριών κυρίως στην βόρεια Ελλάδα, με στόχο τόσο την επιστημονική μελέτη των Ελληνικών εδαφών, όσο και την εφαρμοσμένη έρευνα μέσω της άμεσης αξιοποίησης των αποτελεσμάτων σε επίπεδο αγροτών.

Το Ινστιτούτο έχει αναπτύξει δικό του εξειδικευμένο λογισμικό, το οποίο συνδυάζει εδαφολογική και χωρική πληροφορία, και ενσωματώνει ειδικούς αλγορίθμους για το έδαφος μέσα σε ένα ενιαίο και απλό περιβάλλον, βασισμένο σε GIS προγραμματιστικά αντικείμενα. Το λογισμικό αυτό υπολογίζει αυτόματα τις ανάγκες λίπανσης για κάθε αγροτεμάχιο και παρουσιάζει με απλό τρόπο, εξατομικευμένες πρακτικές και συμβουλές λίπανσης. Με τον τρόπο αυτό οι τοπικοί γεωπόνοι έχουν άμεση πρόσβαση στην εδαφολογική πληροφορία κάθε αγροτεμαχίου, απλά επιλέγοντάς το μέσα από το περιβάλλον εργασίας του προγράμματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ευκολότερη, πληρέστερη και πιο εξειδικευμένη διαχείριση της λίπανσης των αγροτεμαχίων σε μεγάλη κλίμακα.

Επίσης, έχει προχωρήσει η ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας και διαδικτυακών εφαρμογών παροχής εδαφολογικών πληροφοριών και σύστασης λίπανσης για τους συνεργαζόμενους με το Ινστιτούτο συνεταιρισμούς. Από το internet, αξιοποιώντας εργαλεία ανοιχτού κώδικα και χωρίς κόστος παρέχεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να εντοπίσουν το αγροτεμάχιο τους με την χρήση κωδικού, και να πάρουν πληροφορίες για την σύσταση του εδάφους τους, καθώς και συμβουλή λίπανσης. Έτσι η εφαρμογή γίνεται ακόμα πιο εύχρηστη, πιο προβάσιμη και πιο δυναμική, ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα περισσότερους αγρότες.

Ακολουθεί το πρόγραμμα: 

“Επιστημονική διάλεξη”

«Εφαρμογές Σύγχρονων Τεχνολογιών στη Διαχείριση του Αγροτικού Περιβάλλοντος», 

Λάρισα, Αμφιθέατρο Kτιρίου Διοίκησης Επιχειρήσεων και Μηχανικών Πληροφορικής (πρώην ΤΕΙ/Θ)

12:30 – 13:00: Εγγραφές

13:00 – 13:20: Εδαφολογικός Χάρτης της Χώρας, Έργο Υποδομής

Δ. Καλφούντζος, Καθηγητής Γ.Τ. Π.Θ.

13:20 – 14:00: Γεωπληροφορική και Εδαφολογία

Π. Τζιαχρής, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός (MSc, PhD), Ερευνητής Δ’ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων

14:00 – 14:30: Γεωργία Ακριβείας – Συμβουλευτική Άρδευση και Λίπανση Καλλιεργειών

Α. Παπαδόπουλος, Γεωπόνος Διαχείρισης Εδαφοϋδατικών Πόρων (MSc, PhD), Ερευνητής Α’ Διευθυντής του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων




Total
0
Shares
Previous Article
ebc48c1283863dc38b6eb3060621aa69

Σημαντική εκδήλωση για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας στα Τρίκαλα

Next Article
Συνάντηση Περιφερειάρχη Θεσσαλίας με εκπροσώπους των ΤΟΕΒ Σελλάνων, Σοφάδων και Τιτανίου

Συνάντηση Περιφερειάρχη Θεσσαλίας με εκπροσώπους των ΤΟΕΒ Σελλάνων, Σοφάδων και Τιτανίου