Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Πανεύκολα γκρεμίζουν αυτά που άλλοι με δυσκολία έκτισαν

Πάει στράφι ότι καλό πετύχαμε στην φορολόγηση των αγροτεμαχίων

«Ο ΕΝΦΙΑ δε βελτιώνεται, μόνο καταργείται», έλεγε με τη γροθιά υψωμένη ο κ. Τσίπρας, εξαντλώντας το χάρισμά του στην προπαγάνδα και το θέατρο.

Όσο λοιπόν  συνειδητοποιούν οι Έλληνες, ότι ο ΕΝΦΙΑ τελικά αυξάνεται, τόσο μεγαλώνει η οργή και η αγανάκτησή τους.

Παράλληλα,  θυμό και  πικρία αισθάνονται και κάποιοι που αγωνίστηκαν σε σθένος, προκειμένου να τροποποιήσουν το αρχικό σχέδιο νόμου, όπως αυτό συντάχθηκε και παρουσιάστηκε το 2013.

Ξημερώματα Τετάρτης 30 Οκτωβρίου 2013, για παράδειγμα, δόθηκε πραγματική μάχη στο Υπουργείο Οικονομικών, στην οποία ως Βουλευτής τότε πρωτοστάτησα, όπως ορισμένοι γνωρίζετε, προκειμένου να αλλάξουν οι διατάξεις  και οι συντελεστές, που αφορούσαν τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, των σταυλικών εγκαταστάσεων και βοηθητικών χώρων, όπως και των οικοπέδων στα χωριά, που χρησιμοποιούνταν ως αύλειοι χώροι.

Πείστηκε τότε ο κ. Στουρνάρας και ζήτησε γραπτώς την πρότασή μου, που ανέτρεπε τα μέχρι εκείνη τη στιγμή δεδομένα.

Η πρόταση μου  δεν συμπεριελάμβανε τους 8 συντελεστές, που έφταναν το φόρο περίπου μέχρι και 15 ευρώ το στρέμμα.  Ήταν προσαρμοσμένη στα πραγματικά οικονομικά δεδομένα των αγροτών, δίκαιη και ρεαλιστική ταυτόχρονα, αφού συμβάδιζε με τη φοροδοτική τους ικανότητα  και στηριζόταν στα πραγματικά και διακριτά στοιχεία του ΟΣΔΕ και όχι σ’ εκείνα του Υπουργείου Οικονομικών.

Κατηγοριοποιούσε  τα αγροτεμάχια σε ποτιστικά, ξηρικά και βοσκότοπους. Εξαιρούσε παντελώς από τη φορολόγηση τους ακάλυπτους χώρους των σπιτιών στα χωριά, που σε πολλές περιπτώσεις αριθμούν κάποια στρέμματα και αρχικά τα χαρακτήριζαν ως άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, αυξάνοντας κατακόρυφα την φορολογία.

Γνώση της συγκεκριμένης πρότασης, έλαβε και ο τότε πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, που πήρα την πρωτοβουλία να του την παραδώσω ιδιοχείρως, ζητώντας την παρέμβασή του, όπως και έγινε.

Έχει αξία βεβαίως να αναφερθεί, ότι υιοθετήθηκαν πλήρως και οι συντελεστές φορολόγησης που πρότεινα, δηλαδή 2 ευρώ/στρ. στα ποτιστικά, 1 ευρώ/στρ. στα ξηρικά και 0,50 ευρώ/στρ. στους βοσκότοπους, απαλλάσσοντας τους αγροτο-κτηνοτρόφους και όλους όσους είχαν στη κατοχή τους κτήματα ή σπίτι σε χωριό, από τη βαριά φορολογία του αρχικού σχεδίου.

Όταν λοιπόν σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τον ΕΝΦΙΑ, επιβαρύνοντας τους  πολίτες  και τους αγρότες βεβαίως, πώς να μην είναι διάχυτη η οργή;

Και πώς να αισθανθούν οι πολίτες, που γνωρίζουν ότι καθοριστικό ρόλο στην ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2015 και αντίστοιχα στην επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, έπαιξε η επιβολή του ΕΝΦΙΑ;

Όταν αντιλαμβάνονται την αστρονομικού μεγέθους  κοροϊδία και τις υποσχέσεις, για δήθεν κατάργησή του, με την ανάληψη της κυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ,  και τώρα τον αυξάνει;  Καταργεί μάλιστα διάφορες απαλλαγές και μειώνει το αφορολόγητο της ακίνητης περιουσίας, από 300.000 ευρώ που ήταν, σε 200.000 ευρώ.

Στην Νέα Δημοκρατία είχαμε αντιληφθεί ότι ο ΕΝΦΙΑ, σε πολλά του σημεία ήταν τρωτός και έχρηζε περεταίρω βελτίωσης. Η διόρθωσή του ήταν θέμα χρόνου και είχε αποφασιστεί παράλληλα, κάθε έτος να μειώνεται 7%, ώστε να καταστεί δικαιότερος.

Σήμερα δηλαδή, ο ΕΝΦΙΑ θα ήταν κατά 14% χαμηλότερος από το 2014  και αν συνυπολογίσει κανείς, ότι ήταν και 15% πιο κάτω απ’ ότι το χαράτσι της ΔΕΗ το οποίο αντικατέστησε, η μείωση θα έφτανε συνολικά περίπου στο 30% από το 2012.

Η μείωση όμως των φόρων, είναι στα πιστεύω και στη φιλοσοφία  της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, που το λέει σ΄όλους τους τόνους, εντός και εκτός της Χώρας, κατά συνέπεια και άμεση  προτεραιότητά του, όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της Χώρας.

Κάτι που όλοι οι Έλληνες εύχονται να συμβεί το γρηγορότερο για να απαλλαγούν από τους  χειρότερους  πολιτικούς απατεώνες που γνώρισε ποτέ αυτός ο τόπος.

Ασημίνα Σκόνδρα
πρ. Βουλευτής ΝΔ Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article

Ευχαρίστησαν τον περιφερειάρχη παραγωγοί των παρακάρλιων περιοχών

Next Article

Διάλεξη του καθηγητή Ιωάννη Σπηλιώτη στον Ελληνόπυργο

Related Posts