Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός οι ομάδες που είπαν «όχι» στην Ευρωλίγκα

basket

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός οι ομάδες που είπαν «όχι» στην Ευρωλίγκα

Ο Slam Dunk αποκαλύπτει πώς η Ευρωλίγκα έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους, τους φτωχούς φτωχότερους και τον Παναθηναϊκό με τον Ολυμπιακό να αντιταχθούν στην οικονομική συμφωνία που αποφασίστηκε στη διοργάνωση.

* Όσοι, στην αρχή της πανδημίας, δεν είχαν αντιληφθεί τι επιπτώσεις θα προκαλέσει στον παγκόσμιο αθλητισμό κι ακόμη περισσότερο στο μπάσκετ, όπου ειδικά στην Ελλάδα οι πρόεδροι βάζουν λεφτά σε ένα τρύπιο βαρέλι, αρχίζουν σιγά σιγά να τo συνειδητοποιούν. Κι ακόμη είμαστε στην αρχή.

* Η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ και η ΤΣΣΚΑ μπορούν να κάνουν βουτιές στο θησαυροφυλάκιο σαν τον Σκρουτζ και να μην έχουν ζήτημα που θα αλλάξουν τα δεδομένα της επόμενης χρονιάς, αλλά για τους υπόλοιπους έχει αρχίσει και σφίγγει ο κλοιός. Δεν χρειάζεται να ψάξει πολύ κάποιος για να το διαπιστώσει. Ένα τηλέφωνο μακριά ήταν… Κι όπως πάντα, το Slam Dunk θα σας εξηγήσει με τον πιο απλοϊκό τρόπο τι ακριβώς συμβαίνει. Κι από εκεί και πέρα, έξυπνα παιδιά είστε, θα βγάλετε μόνοι σας συμπεράσματα.

* Αποκάλυψε χθες το SDNA ότι η ψηφοφορία στην Eυρωλίγκα σχετικά με τη συμφωνία για τις περικοπές δεν πήρε το 100%. Δεν υπήρχε ομοφωνία. Εληξε 8-3, κάτι που σημαίνει ότι τρεις ομάδες δεν είναι διατεθειμένες να ακολουθήσουν αυτό το μοντέλο συνεργασίας με τους παίκτες.

* Πάμε λοιπόν στο παρασύνθημα, γιατί τώρα έρχεται το κυρίως πιάτο. Οι τρεις ομάδες, οι οποίες μειοψήφισαν ήταν οι εξής δύο: ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, χωρίς προφανώς να υπάρχει κάποια προσυνεννόηση. Και λέμε «οι εξής δύο», διότι η τρίτη ομάδα η οποία ήταν αρνητική αλλά με επιφύλαξη ήταν η Μακάμπι Τελ Αβίβ. Άντε, επιτέλους ρε παιδιά, ας το πανηγυρίσουμε. Βρέθηκαν, έστω κι έτσι, στην ίδια πλευρά της όχθης ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός! Μιλάμε για ιστορικό γεγονός. Είδατε πώς ο Μπερτομέου κατάφερε το ακατόρθωτο; Άγαλμα θα του στήσει η FIBA. 100 χρόνια προσπαθούσαν στην Ελλάδα κι έκαναν μια τρύπα στο νερό.

* Όπως καταλαβαίνετε, η κατάσταση έχει σοβαρέψει και δεν είναι για αστεία. Γιατί ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η Μακάμπι δεν ψήφισαν από καπρίτσιο αρνητικά. Είναι οι ομάδες που πλήττονται περισσότερο από τις 11 που έχουν συμβόλαιο τύπου Α. Ποιος να πλήττεται; Η ΤΣΣΚΑ που έχει απεριόριστο μπάτζετ και τα λεφτά τα βάζει ο κρατικός μηχανισμός; Η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ που οι μπουτίκ τους έχουν ημερήσια έσοδα ίσα με το ετήσιο συμβόλαιο του Καλάθη και του Σλούκα; Ή μήπως η Εφές που έχει ανοικτό κουμπαρά και την κυβέρνηση να στηρίζει ακόμη και στο συμβόλαιο του Λάρκιν; Το πρόβλημα το έχουν αυτοί που φέρνουν το μεγαλύτερο τηλεοπτικό συμβόλαιο στη διοργάνωση, δηλαδή οι Έλληνες και οι Ισραηλινοί και κάθε χρόνο βάζουν 7-8-10 εκατομμύρια από το παντελόνι.

* Εδώ τώρα έχει σημασία ποιο θα είναι το επόμενο βήμα, διότι η ανακοίνωση του BAT και η μετέπειτα συμφωνία ELPA – Euroleague δένουν τα χέρια στις υπόλοιπες ομάδες. Το κυριότερο όμως είναι ότι ανοίγει κι άλλο την ψαλίδα με τους πλούσιους, γιατί οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Είναι η Ευρωλίγκα όπως την οραματίζεται ο Τζόρντι, ανόητοι.

* Πλέον οι ομάδες, και δη οι ελληνικές, έχουν δύο δρόμους: ή πληρώνουν στο ακέραιο τις συμφωνίες τους και βάζουν π.χ. δύο εκατομμύρια επιπλέον στο φετινό προϋπολογισμό (τα οποία πιθανόν να αφαιρεθούν από το μπάτζετ της επόμενης χρονιάς) ή τραβάνε το σχοινί στα άκρα.

* Και μια πινελιά «μεταγραφική», η οποία έχει προεκτάσεις. Ο GM της Εφές δήλωσε ότι δεν υπάρχει προφορική συμφωνία με τον Λάρκιν. Pοοr guy. Όντως δεν υπάρχει προφορική, είναι γραπτή πάνω στο συμβόλαιο που υπέγραψε για διετή επέκταση και τα 3.7 + 4 εκατομμύρια που έχει να λαμβάνει. Τέλος, υπέγραψε, δεν είναι συμφωνία στα λόγια. Πού να φανταζόταν όμως ο Γιλμάζ και ο καθένας στη θέση του ότι θα έπρεπε να διαπραγματευτεί μειώσεις με τους παίκτες τη στιγμή που έκανε 30% και 40% αύξηση στον Λάρκιν;

* Θεωρητικά, το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετώπιζαν και άλλες ομάδες. Εν μέσω κορωνοϊού, όμως, αυτοί έκαναν κινήσεις εκατομμυρίων. Τι μήνυμα περνούσαν στην αγορά; «Θα μας κόψετε εμάς τα συμβόλαια ενώ στρώνετε χαλιά εκατομμυρίων σε νέους παίκτες;». Κάπως έτσι πήγε ο Μπερτομέου να διαπραγματευθεί με την ELPA και τελικά η ELPA τα πήρε όλα κι έφυγε. Όλοι το κατάλαβαν, ότι οι αθλητές θα πληρωθούν και για το διάστημα που δεν εργάστηκαν. Όλοι εκτός από τον Τζέιμς.

sdna.gr




Total
0
Shares
Previous Article
kede mymarket Larisa Kede slide

Παπαστεργίου από τη Λάρισα: Η Αυτοδιοίκηση διαρκώς δίπλα στον πολίτη

Next Article
lia roganaki slide3

Λία Ρογγανάκη: Περιορίστε τον κορωνοϊό όχι την αλληλεγγύη