Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Παναγιώτα Βράντζα: Ζώα συντροφιάς – Ευζωΐα η ευκαιρία για «BUSINESS»;

vrantza panagiota

Παναγιώτα Βράντζα: Ζώα συντροφιάς – Ευζωΐα η ευκαιρία για «BUSINESS»;

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η περίοδος της δημόσιας διαβούλευσης, για το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τα ζώα συντροφιάς, με πολλές και έντονες αντιδράσεις.

Το παράδοξο είναι ότι το «επίδοξο» νομοθέτημα, με τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς-Πρόγραμμα Άργος», το συνέταξε το Υπουργείο εσωτερικών!!!

Η ευζωία, η διαχείριση των αδέσποτων ζώων και κυρίως η δημόσια υγεία δεν θα αποτελεί πλέον αντικείμενο του ΥΠΠΑΤ και των αρμόδιων Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, αλλά του Υπουργείου Εσωτερικών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φιλοζωικών σωματείων. Για το συγκεκριμένο σχέδιο δεν υπήρξε η απαραίτητη διαβούλευση με τους κατεξοχήν αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες, τους Κτηνιάτρους, μέσω των συλλογικών τους οργάνων (ΓΕΩΤΕΕ, ΠΚΣ, ΠΕΚΔΥ), ούτε και των δύο τμημάτων Κτηνιατρικής της χώρας, του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας και του ΑΠΘ.

Το αποτέλεσμα είναι, το προτεινόμενο πλαίσιο να βρίθει αντιεπιστημονικών και αναποτελεσματικών διατάξεων, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με την Ευρωπαική νομοθεσία, την Ευρωπαική σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς, ούτε καν με την κοινή λογική.

Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στην χώρα μας είναι μεγάλο και αφορά όχι μόνο τους φιλόζωους πολίτες, αλλά ολόκληρη την κοινότητα.

Είναι αναγκαία μια μεταρρύθμιση που θα βελτιώνει το υπάρχον πλαίσιο (4039/2012) και θα χρηματοδοτεί τους Δήμους, μετά την κατάθεση επιχειρησιακών σχεδίων, που θα εκπονούνται και θα υλοποιούνται σε συνεργασία με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της χώρας.

Οριζόντια μέτρα, (αδιαφορώντας αν πρόκειται για ζώα συντροφιάς σε αστικό περιβάλλον ή ζώα εργασίας στην περιφέρεια) για υποχρεωτικές στειρώσεις, έλεγχο της αναπαραγωγής, αποφάσεις ευθανασίας αλλά και μέτρα για την διαχείρηση ζωονόσων, δεν μπορούν να αποφασίζονται και να υλοποιούνται με νομοθετικές παρεμβάσεις και με επιτροπές που απαρτίζονται από μέλη φιλοζωικών οργανώσεων.

Η κυβέρνηση δείχνει και για αυτό το ζήτημα να αγνοεί την κοινωνία, ενώ υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από όλους τους αρμόδιους φορείς, ακόμη και από φιλοζωικά σωματεία.

Επιμένει, επί μήνες τώρα, να διακινεί μια αντιεπιστημονική πρόταση που θέτει σε κίνδυνο την ευζωία των ζώων, την ίδια την ύπαρξη κάποιων γηγενών πληθυσμών, (για τους οποίους οι επαγγελματίες/έμποροι εκτροφείς δεν ενδιαφέρονται), αλλά και τη δημόσια υγεία.

Συνεχίζει στην πράξη να καλλιεργεί και να προάγει την πολύ κακή νοοτροπία, η οποία δυστυχώς έχει παγιωθεί στη χώρα μας, δηλαδή να μην αξιοποιεί την επιστημονική γνώση και τους επιστήμονες.

Βεβαίως για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τη γνώμη του επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού κ. Πατέλη, οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος είναι μάλλον τεμπέληδες!

Νομοθετούν λοιπόν και συζητούν μόνο με τους «φίλους τους», αδιαφορώντας για τους εμπλεκόμενους φορείς και πολίτες, οι οποίοι τελικά θα υποστούν τις συνέπειες των «ακροβασιών» τους.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΡΑΝΤΖΑ

ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ-Πρ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ




Total
0
Shares
Previous Article
Διαδημοτική Συνεργασία Δήμων Αγράφων, Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα

Διαδημοτική Συνεργασία Δήμων Αγράφων, Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα

Next Article
Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία

Ξεκινούν αύριο Παρασκευή οι αιτήσεις για τα Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία για το 2021-22

Related Posts

Ελ. Τζανακούλη: Να συνταχτούμε με αυτούς που ασπάζονται τις προτάσεις μας - ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ – Η νέα παράταξη που θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Διαβάστε περισσότερα

Ενωμένοι Θεσσαλοί: Ο Κουρέτας, το διαλειμματικό γεύμα και οι απευθείας αναθέσεις

Ενωμένοι Θεσσαλοί: Ο Κουρέτας, το διαλειμματικό γεύμα και οι απευθείας αναθέσεις Παρακολουθώντας σήμερα τον απολογισμό των πεπραγμένων του …