Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Παναγιώτα Βράντζα: Πυρκαγιές και Αιολικά Πάρκα

vrantza panagiota

Παναγιώτα Βράντζα: Πυρκαγιές και Αιολικά Πάρκα

Στην Εύβοια συντελείται ένα περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα. Οι ευθύνες της πολιτείας και της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Αφού σβήσουν οι φωτιές θα απαιτηθεί ένα γενναίο πρόγραμμα ανασυγκρότησης,  ικανό  να κρατήσει τους κατοίκους στον τόπο τους και να επιτρέψει την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Τα μέτρα για το δασικό οικοσύστημα ορίζονται από το Σύνταγμα της χώρας στο άρθρο 117 παρ 3: «Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό.».

Παρά την συνταγματική απαγόρευση το Ε’ τμήμα του ΣΤΕ με την απόφαση 2499/2012, έκκρινε ότι σε αναδασωτέες περιοχές επιτρέπεται η εγκατάσταση αιολικών παρκών και άλλων έργων με ιδιαίτερη εθνική, κοινωνική ή οικονομική σημασία.

Επειδή η εγκατάσταση αιολικών πάρκων αποφασίστηκε για  πάρα πολλές περιοχές της επικράτειας, χωρίς σημαντικά ή καθόλου ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Επειδή η ενέργεια που παράγουν τα αιολικά πάρκα, σύμφωνα με μελέτες και τεκμηριωμένες απόψεις ειδικών, δεν συμβάλλει σημαντικά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Επειδή ο ορεινός όγκος της χώρας μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί και από άλλες επαγγελματικές ομάδες (εκτατική κτηνοτροφία, εναλλακτικός τουρισμός, γεωργία)

Επειδή τα αιολικά πάρκα, κατά κανόνα, παράγουν ενέργεια μεγάλο μέρος της οποία δεν αξιοποιείται,  παρ’ όλα αυτά πληρώνεται στις επιχειρήσεις (επενδυτές) που την παράγουν από τους πολίτες, μέσω των τελών για τις ΑΠΕ αλλά και την πανάκριβη τιμή του ρεύματος.

Επειδή οι εμπρησμοί δεν μπορεί να γίνονται μόνο από αμέλεια και δεν αρκεί η τιμωρία ως κακούργημα (κάτι το οποίο ισχύει).

Είναι απαραίτητο να υπάρξει άμεση κυβερνητική παρέμβαση για:

  • Την ακύρωση της απόφασης του ΣΤΕ για τις αναδασωτέες περιοχές.
  • Τον επανασχεδιασμό του αιολικού χάρτη, με βάση τις ανάγκες της χώρας και όχι των «επενδυτών» και την σημαντική ενίσχυση με νόμο, των ανταποδοτικών έργων για τις τοπικές κοινωνίες στις περιοχές εκείνες, που τελικά θα εγκατασταθούν αιολικά πάρκα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΡΑΝΤΖΑ

ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – Πρ.ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ




Total
0
Shares
Previous Article
fotia mavrommati 11

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Μαυρομμάτι τώρα - Νεώτερες ειδήσεις

Next Article
dasos

Μέχρι τις 20 Αυγούστου η απαγόρευση διέλευσης και παραμονής στα δάση