Παιδεία για την Καρδίτσα: Ένα χορτάτο τίποτα

Μάιος 2019 επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στη Καρδίτσα

Δεκέμβριος 2019 επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στην Καρδίτσα.

Μέσα σε 6 μήνες δύο πρωθυπουργοί πέρασαν από την πόλη μας για κάποιες ώρες. Όλοι θυμόμαστε τι έγινε τον Μάιο και όλοι είδαμε ή μάλλον ακούσαμε τι δεν έγινε τον Δεκέμβριο. Νύχτα με τη μέρα. Ας αφήσουμε τα παλιά όταν τα νεότερα είναι αυτά που θα πρέπει να μας απασχολούν σαν άνθρωποι που θέλουμε το καλό αυτού του τόπου.

Μέσα σε 2 εβδομάδες υπουργός και πρωθυπουργός επισκέπτονται την πόλη μας. Οι προσδοκίες τεράστιες και τις δυο φορές. Προσδοκίες της δεξιάς πολιτικής οικογένειας δημάρχων, περιφερειαρχών, πολιτευτών, εφημερίδων, ψηφοφόρων. Όλοι οι άνθρωποι του πρόεδρου  περιμένουν τον θαυματοποιό που θα έρθει να αλλάξει το «θύμα» του νόμου Γαβρόγλου. Και αυτό δεν είναι άλλο από το παλιό τμήμα Σχεδιασμού – Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, το οποίο όχι μόνο δεν καταργήθηκε αλλά αναβαθμίστηκε κιόλας. Και ενώ όλα τα δημοσιεύματα εφημερίδων, ανοικτών επιστολών,  αιρετών, πολιτευτών, μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας, μέρος των φοιτητών βροντοφώναζαν, για την ασέλγεια που προκλήθηκε από το νόμο Γαβρόγλου το αίτημα για την επαναλειτουργία του τμήματος ΤΕΙ Ξύλου και Επίπλου, που καταργήθηκε με την συγχώνευση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δεν ευδοκίμησε.  Απεναντίας ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του έδωσε τα εύσημα για το 5ετές φοίτησης τμήμα του νέου Πανεπιστημίου (έργο Γαβρόγλου και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), δηλώνοντας ότι είναι ένα «εξαιρετικό τμήμα που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης και για διεθνής φοιτητές και ταυτόχρονα κυψέλη γνώσης και καινοτομίας στην καρδιά της Θεσσαλίας». Να σημειωθεί  ότι δεσμεύτηκε και για περεταίρω αναβάθμιση του τμήματος.

Η ξαφνική κατάργηση του νεοιδρυθέντος πανεπιστημιακού τμήματος, από την υπουργό κα. Κεραμέως και την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, θορύβησε την τοπική κοινωνία επαναφέροντας στη μνήμη τους παλαιότερες απώλειες τμημάτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συσταθεί, με πρωτοβουλία του δημάρχου Καρδίτσας, ένα άτυπο συντονιστικό όργανο για να διαμορφώσει ολοκληρωμένες προτάσεις για τον ακαδημαϊκό χάρτη της περιοχής και να διεκδικήσει ό,τι έχει χάσει. Επεδίωξε συναντήσεις με τους «υψηλούς» πολιτικούς παράγοντες και προέβαλε σαν άμεση και δυναμική διεκδίκηση:  1)την  επαναλειτουργία του τμήματος Ξύλου και Επίπλου, 2) την επιστροφή του τμήματος Διατροφολογίας, 3) την ανάκληση του τμήματος   Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία,4) την ίδρυση έδρας Σχολής, 5) την ίδρυση τουριστικής σχολής στη λίμνη Πλαστήρα και 6) την δημιουργία «σχολεία δάσους» στη λίμνη Πλαστήρα. Οι διεκδικήσεις και οι αγώνες αυτοί  με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο,  ως άνθρωπο αλλά και ως προοδευτικό πολίτη.  Γι’ αυτό στο κάλεσμα του δημάρχου πριν από 1 μήνα δήλωσα την άμεση και χωρίς προϋποθέσεις συμμετοχή μου και την αμέριστη βοήθεια που μπορώ να παράσχω, αν και έχω τη βάσιμη πεποίθηση ότι μόνο από μία μαζική συμμετοχή και αγωνιστική τακτική μπορεί η  προσπάθεια να έχει επιτυχία.

Επιχειρήθηκε ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή επισκέψεις, υποδοχές και πελατειακού τύπου κινήσεις προς τους  κυβερνώντες, ώστε να μας δοθεί κάτι από τα «χαμένα». Αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ότι τίποτα δεν χαρίζεται, τα πάντα κερδίζονται με αγώνα, επιμονή, στρατηγική και μαζική συμμετοχή. Έτσι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη αποκάλυψε ότι «άνθρακας ο θησαυρός», αφού καμία απολύτως δέσμευση για όσα σήμερα αξιώνει η Καρδιτσιώτικη κοινωνία  και οι  πολίτες της, και η αδικία έχει δρόμο, πολύ δρόμο. Τι κερδήθηκε από τον πελατειακό χαρακτήρα των διεκδικήσεων;  Ένα τεράστιο ΤΙΠΟΤΑ από την κ. Κεραμέως, και ένα χορταστικό ΚΑΘΟΛΟΥ από τον κ. Μητσοτάκη, και όλα αυτά μέσα στο χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας. Μάλιστα κατά τρόπο ομολογημένο, αφού όλα τα αιτήματα παραπέμπονται   στη νέα Ανεξάρτητη Πανεπιστημιακή Αρχή και δεν γυρίζουν το χρόνο πίσω, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Και ενώ ο νομός έχει ματώσει στα χρόνια των μνημονίων, να θυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν στην εξουσία όταν άρχισε το ξήλωμα των σχολών. Δεν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έδιωξαν τη Σχολή Αστυφυλάκων, όταν μετέφεραν το τμήμα δασοπονίας στην περιοχή του Μπακογιάννη, όταν παλιότερα δεν μπόρεσαν να κρατήσουν την Νηπιαγωγών, όταν στο παραπέντε χάθηκε η έδρα ΤΕΙ και όταν ανεστάλη – καταργεί το  νέο 4ετές τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία. Ο ΣΥΡΙΖΑ τόλμησε να σχεδιάσει έναν  ακαδημαϊκό χάρτη βασιζόμενος σε ακαδημαϊκά κριτήρια και όχι σε  ψηφοθηρικούς και προεκλογικούς  λόγους,  όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια από το κόμμα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να γίνει κατανοητό στον Καρδιτσιώτη πολίτη, ότι κανένα τμήμα δεν καταργήθηκε επί  κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Απεναντίας αναβαθμίστηκαν τα 2 τμήματα ΤΕΙ σε 2 πανεπιστημιακά 5ετούς φοίτησης και ιδρύθηκα 2 νέα πανεπιστημιακά 4ετούς φοίτησης τμήματα (εκ των οποίο ένα καταργεί η κυβέρνηση της ΝΔ).

Και τι  ισχυρίζεται η ΝΔ, η κ. Κεραμέως και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης; Ότι για όλα τα δεινά της περιοχής μας οφείλονται στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι απόδειξη της πολιτικής και ιδεολογικής τους φτώχιας, και της  αδυναμίας τους να προβούν σε συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις που θα ωφελούν την περιοχή μας.  Εν κατακλείδι, πως εννοούν την παιδεία…αφήστε το, περίπου ως εταιρία που αναζητεί πελάτες και όχι φοιτητές, για τους οποίους το κύριο και πρώτιστο μέλημα είναι, πρέπει να είναι, η μόρφωσή τους υπό την πληρέστερη έννοιά της, όμως αυτό είναι terra incognita(=άγνωστη χώρα) για τους πούρους νεοφιφιλεύθερους της ΝΔ. Και για να καταδειχθεί  το βάθος της σκέψης αυτών που χαράσσουν την εκπαιδευτική πολιτική στη χώρα μας, αναφέρω κάτι που είπε ένας πρώην υπουργός παιδείας στην Ισπανία (Φερνάντο Σωβατέρ), όταν ρωτήθηκε , τι είναι γι αυτόν η παιδεία:  «Η ουσία της παιδείας είναι η διατήρηση και μεταβίβαση του διανοητικού έρωτα για  κάθε τι ανθρώπινο. Ο σωστά μορφωμένος άνθρωπος γνωρίζει ότι ποτέ δεν είναι πλήρως μορφωμένος, είναι όμως τόσο όσο χρειάζεται για να θέλει να είναι περισσότερο». Αφιερωμένο εξαιρετικά στην κ. Κεραμέως και τον κ. Μητσοτάκη, που θέλουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα «επιχειρήσεις» και τους σπουδαστές μας «πελάτες». Και σ’ ανώτερα.Total
0
Shares