Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Παγκόσμιος συναγερμός: Πιθανή διαρροή ραδιενέργειας σε πυρηνικό σταθμό

Παγκόσμιος συναγερμός: Πιθανή διαρροή ραδιενέργειας σε πυρηνικό σταθμό

Παγκόσμιος συναγερμός: Πιθανή διαρροή ραδιενέργειας σε πυρηνικό σταθμό

Πληροφορίες για πιθανή διαρροή ραδιενέργειας στις εγκαταστάσεις μετέδωσε το CNN. Ακολούθησε ανακοίνωση της Framatome, θυγατρικής του γαλλικού ομίλου EDF, η οποία σημείωσε ότι παρακολουθεί «την εξέλιξη μίας από τις παραμέτρους λειτουργίας» του πυρηνικού σταθμού της Ταϊσάν (Taishan) στην νότια Κίνα.

Σύμφωνα με την Framatome, η συμμετείχε στην κατασκευή του κινεζικού πυρηνικού σταθμού, ο πυρηνικός σταθμός «βρίσκεται εντός του επιτρεπόμενου πλαισίου λειτουργίας και ασφάλειας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Framatome. Οι δύο αντιδραστήρες του σταθμού είναι προς το παρόν οι μόνοι αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος (EPR) σε λειτουργία στον κόσμο. Άλλοι τέτοιου τύπου αντιδραστήρες κατασκευάζονται στη Φινλανδία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το CNN, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, βασιζόμενο σε επιστολή που απηύθυνε η Framatome προς το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, έκανε λόγο για πιθανή «διαρροή» στον κινεζικό πυρηνικό σταθμό, στον οποίο λειτουργούν δύο αντιδραστήρες EPR γαλλικής τεχνολογίας, κατασκευασμένοι από την EDF.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο, οι κινεζικές αρχές ασφαλείας επικαλέστηκαν τις αποδεκτές, εντός των ορίων τιμές ραδιενέργειας στο εξωτερικό του πυρηνικού σταθμού για να αποφευχθεί η διακοπή λειτουργίας του.

«Η Framatome υποστηρίζει την ανάλυση της εξέλιξης μίας από τις παραμέτρους λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού της Ταϊσάν», αναφέρει η γαλλική εταιρεία, χωρίς να κάνει λόγο για «διαρροή» και χωρίς να διευκρινίζει ποια από τις παραμέτρους λειτουργίας βρίσκεται υπό παρακολούθηση. «Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, το τμήμα βρίσκεται εντός του επιτρεπόμενου πλαισίου λειτουργίας και ασφάλειας», αναφέρει η Framatome, χωρίς διευκρινίσεις.

Από την πλευρά του, το China General Nuclear Power Group (CGN) που εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι περιβαλλοντικοί δείκτες είναι «κανονικοί», χωρίς να κάνει ευθεία αναφορά στις πληροφορίες του CNN.

«Αυτήν τη στιγμή, η διαρκής παρακολούθηση των περιβαλλοντικών δεδομένων δείχνει ότι οι περιβαλλοντικοί δείκτες του πυρηνικού σταθμού της Ταϊσάν και της γύρω περιοχής είναι κανονικοί», αναφέρει ο κινεζικός όμιλος που απέφυγε να απαντήσει στις σχετικές ερωτήσεις του AFP.

Αλλά, ούτε και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στις ερωτήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου. Στη Γαλλία, η κυβέρνηση, η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας (CEA), η Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) και το EDF δεν έχουν ακόμη σχολιάσει το γεγονός.




Total
0
Shares
Previous Article
super market 1

Σούπερ μάρκετ: Νέο ωράριο από σήμερα - Ανοιχτά μέχρι τις 10:30 το βράδυ

Next Article
slovakia skriniar1

Euro 2020: Πολωνία - Σλοβακία 1-2