Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών: Διαχρονική στήριξη της Καρδιτσιώτικης κοινωνίας στο Κέντρο Πρόληψης

26η Ιούνη: Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών την οποία τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο όσο και οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης δεν νιώθουμε την ανάγκη να τη … «γιορτάσουμε» μιας και για μας ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ.

Τo Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Καρδίτσας , λειτουργεί στο νομό μας από το 1996, υπηρετώντας επί 21 χρόνια τους σκοπούς και τους στόχους της Πρωτογενούς Πρόληψης.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, παρατηρούμε αύξηση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων: μείωση ηλικίας έναρξης της χρήσης, κατάχρηση ουσιών ( νόμιμων και παράνομων ), υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο ( με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για την ψυχική υγεία των παιδιών ), βία ( ενδοσχολική και μη ), αύξηση ψυχολογικών προβλημάτων ως αποτέλεσμα της νέας κοινωνικοοικονομικής πραγματικότητας.

Ο ρόλος των Κέντρων Πρόληψης σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός, γιατί αποτελούν τις μοναδικές ίσως δομές που απευθύνονται στον υγιή πληθυσμό ( παιδιά σχολικής – εφηβικής ηλικίας, γονείς, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης ) προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες.

Το Δ.Σ και τα επιστημονικά στελέχη της «Πρότασης Κοινωνικής Παρέμβασης» δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην 26η  Ιούνη, καθώς την συνδέουμε με την ολοκλήρωση των δράσεών μας για την περίοδο 2016 – 2017 και με το έργο που έγινε αυτή τη χρονιά στην πρόληψη επιζήμιων συμπεριφορών για την σωματική και ψυχική υγεία.

Έτσι, παρά τα χρόνια θεσμικά προβλήματα που ταλανίζουν τα Κέντρα Πρόληψης, χάρη στην εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας, κλείσαμε ένα άκρως δημιουργικό έτος.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ

Γονείς:

– 6 βιωματικά σεμινάρια για γονείς με θέματα: α] «Τεχνικές Επικοινωνίας», β]  «Οι δυνατότητές μας στην κρίση. Αξιοποιώντας τα θετικά της επικοινωνίας», γ] «Εθισμός στο διαδίκτυο / Εξαρτησιογόνες ουσίες / Σχολικός εκφοβισμός. Ο ρόλος του γονιού στην Πρόληψη»

Εκπαιδευτικοί:

– 1 βιωματικό σεμινάριο για νηπιαγωγούς με θέμα: «Δυναμική ομάδας. Το πέρασμα από την τάξη στην ομάδα»

– 2 βιωματικά σεμινάρια για δασκάλους με θέμα «Δυναμική ομάδας. Ο ρόλος του δασκάλου στην πρόληψη»

– 5 βιωματικά σεμινάρια για καθηγητές  με θέματα: α] «Διαχείριση σχολικής τάξης», β] «Εθισμός στο διαδίκτυο / Εξαρτησιογόνες ουσίες / Σχολικός εκφοβισμός. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην Πρόληψη»

–  Σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους της Β΄/ βάθμιας εκπαίδευσης:       Ενημέρωση / ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών για τους «Φορείς που μπορούν να βοηθήσουν στον παιδαγωγικό τους ρόλο»

Μαθητές Λυκείου

– Παρεμβάσεις σε 5 τμήματα έφηβων- μαθητών Λυκείου με θέματα που αφορούσαν την αυτοεκτίμηση και τη διαχείριση του άγχους.

Στα πλαίσια της θεματικής εβδομάδας για την πρόληψη που υλοποιήθηκε στα γυμνάσια του νομού:

– σε συνεργασία με το γραφείο σχολικών συμβούλων Β΄/ βάθμιας εκπαίδευσης, εκπαίδευση εκπαιδευτικών Ν. Καρδίτσας για την υλοποίηση εκ μέρους τους ενοτήτων που αφορούν τις εξαρτήσεις  στα πλαίσια της θεματικής εβδομάδας.

– συναντήσεις ευαισθητοποίησης με τους συλλόγους εκπαιδευτικών της πλειοψηφίας των γυμνασίων του Νομού.

– βιωματικές παρεμβάσεις από το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης σε τουλάχιστον 40 τμήματα έφηβων μαθητών με θεματολογία: α] «προστατευτικοί παράγοντες ενάντια στην εξάρτηση. Η πίεση των συνομήλικων» και β] «Η προβληματική του Διαδικτύου»

Ομιλίες:

– Ομιλίες σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων με θέματα: «Επικοινωνία μεταξύ γονιού – παιδιού», «Η μετάβαση από το δημοτικό στο Γυμνάσιο», «Εφηβεία και εξαρτήσεις. Ο ρόλος του γονιού» κ.α

Γενικός πληθυσμός:

– Έκδοση δυο τευχών του ηλεκτρονικού περιοδικού «Κοχλίας» το οποίο στέλνεται σε φορείς, επιστημονικά σωματεία, Κέντρα Πρόληψης, παλιά μέλη ομάδων.

– Σταθερή ενημέρωση της ιστοσελίδα μας 

Συμβουλευτική:

– Συντοπίτες μας που αντιμετώπιζαν πρόβλημα εξάρτησης αλλά και μέλη των οικογενειών τους, απευθύνθηκαν στο Κέντρο Πρόληψης και μετά από κάποιες συνεδρίες ατομικής συμβουλευτικής παραπέμφθηκαν στο αντίστοιχο θεραπευτικό πλαίσιο.

– Περιπτώσεις συμπολιτών μας, αλλά και μελών παλιών ομάδων μας, που χρειάστηκαν σταθερή υποστήριξη σε θέματα που σχετίζονταν με: παραπτωματικές συμπεριφορές, πένθος, ενδοοικογενειακή βία, δυσκολίες στην επικοινωνία, δυσλειτουργικές σχέσεις, αντιμετωπίστηκαν στο πλαίσιο συναντήσεων ατομικής συμβουλευτικής εντός του Κέντρου Πρόληψης και είτε εντάχθηκαν σε κάποια από τις ομάδες του Κέντρου, είτε παραπέμφθηκαν σε άλλες δομές.

Αισθανόμαστε λοιπόν την ανάγκη να ευχαριστήσουμε από καρδιάς, τους πολίτες του νομού Καρδίτσας που μας εμπιστεύονται και μας στηρίζουν εμπράκτως, είτε με τη συμμετοχή τους στις ομάδες εκπαίδευσης του Κέντρου Πρόληψης είτε στα πλαίσια των ατομικών συναντήσεων με την κατάθεση των προβληματισμών τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και

οι Εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης Ν. Καρδίτσας

Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων

και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Καρδίτσας

«Πρόταση Κοινωνικής Παρέμβασης

Με την υποστήριξη του ΟΚΑΝΑ και της ΤΑ ν. Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article

Ημερίδα για το Κτηματολόγιο από την Πανθεσσαλική Στέγη - Συχνές ερωτήσεις / Απαντήσεις

Next Article

Trikalart: Εβδομάδα Μουσικής και Τέχνης στα Τρίκαλα

Related Posts